Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια
Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια Λογοτεχνία Β ’ Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αγγελική Οικονομοπούλου Μαθήτρια: Ευαγγελία Παπαπαύλου

2 Περιεχόμενα: Πίνακες ζωγραφικής με αντιπολεμικό περιεχόμενο Δ3 - Δ42 Εικόνες με αντιπολεμικό μήνυμα Δ43-Δ49 Αφίσες με αντιπολεμικό μήνυμα Δ50-Δ61 Ποίηση Δ62-Δ75 Μελοποιημένη ποίηση και μουσική με αντιπολεμικό μήνυμα Δ76-Δ96

3 ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

4 Το Πρόσωπο του Πολέμου Salvador Dali 1941

5 Το έργο φιλοτεχνήθηκε στο διάστημα που συμπίπτει με το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου και την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σ' ένα ερημικό περιβάλλον ορθώνεται η γιγαντιαία μορφή του πολέμου, που αποδίδεται ως αποσκελετωμένο ανθρώπινο πρόσωπο, περικυκλωμένο από ερπετά. Το στοματικό άνοιγμα και τις κόγχες των ματιών καλύπτουν επίσης οστέινα πρόσωπα, που και αυτά με τη σειρά τους φέρουν αντίστοιχα πρόσωπα σε αντίστοιχα ανοίγματα. Στο κάτω δεξιό άκρο του πίνακα υπάρχει αποτύπωμα χεριού, που θεωρείται ότι ανήκει στον ίδιο τον ζωγράφο.

6 Ο Μέγας Πόλεμος I - René Magritte 1964

7 Δύο πίνακες, ένας κοινός τίτλος
Δύο πίνακες, ένας κοινός τίτλος. Ο Μαγκρίτ εξέφρασε με το πινέλο του δύο διαφορετικές συμβολικές εκδοχές της ίδιας ιδέας. Άνδρας με μαύρο κουστούμι, μαύρο καπέλο, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα. Το κεντρικό τμήμα του ερυθρωπού του προσώπου καλύπτεται από ένα πράσινο μήλο. Στο βάθος διακρίνεται θάλασσα και συννεφιασμένος ουρανός.

8 Ο Μέγας Πόλεμος II- René Magritte 1964

9 Γυναίκα με λευκό φόρεμα, λευκά γάντια και λευκό πλατύγυρο καπέλο με φτερά. Το πρόσωπό της κρύβεται πίσω από ένα μπουκέτο μοβ ορτανσίες. Από τον βραχίονα του αριστερού της χεριού κρέμεται περίτεχνο γυναικείο τσαντάκι, ενώ με το δεξί κρατά λευκή δαντελωτή ομπρέλα. Στέκεται μπροστά από τοιχίο. Γαλάζια θάλασσα και γαλανός ουρανός με λίγα σύννεφα συμπληρώνουν το βάθος του πίνακα.

10 Πόλεμος - Marc Chagall, 1966

11 Ο ρωσο-εβραϊκής καταγωγής ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ εκφράζει εδώ τη δική του, πολυπρόσωπη, αντίληψη για τον πόλεμο. Ένα χωριό που καίγεται, κάτοικοι και ζώα εγκλωβισμένοι στις φλόγες, άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν τρέχοντας ή στοιβαγμένοι σε άμαξα, άλλοι που θρηνούν θύματα πάνω στο χιόνι ή βρίσκουν καταφύγιο στη ράχη ενός αλόγου, ο Εσταυρωμένος Χριστός συνθέτουν, σε γενικές γραμμές, το θεματικό σύνολο αυτού του ζωγραφικού έργου.

12 Σκηνή Πολέμου – Maximilien Luce - 1914-1918

13 Τα νέα του πολέμου - Louisa Starr Canziani - 1900

14 Πόλεμος - Edvard Munch-1919

15 Η Ευρώπη μετά τη βροχή II -Max Ernst 1941

16 Πρόσφυγες (Η φρίκη του πολέμου) – David Burliuk

17 Η αποθέωση του πολέμου – Vasily Vereshchagin 1871

18 Εθελοντής στις τάξεις του Ρωσικού στρατού, ο Βερεστσάγκιν έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες, γεγονός που τον επηρέασε βαθιά. Στο έργο «Η Αποθέωση του Πολέμου» ο θεατής αντικρίζει έναν πυραμιδωτά διαμορφωμένο σωρό από ανθρώπινα κρανία. Μια έρημη και εκτεθειμένη στον καυτό ήλιο γη, με διάσπαρτα ξερά δένδρα, καταφύγιο για μαύρα κοράκια που πετούνε ολόγυρα, ενώ στο βάθος μόλις διακρίνονται τα μισοκαταστραμμένα τείχη μιας πόλης. Ο ζωγράφος έγραψε στο πλαίσιο του πίνακα: «Αφιερώνεται σε όλους τους μεγάλους κατακτητές, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

19 Τα Μονοπάτια της Δόξας Christopher Nevinson (1917).

20 Με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, ο Νέβινσον υπηρέτησε ως εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ στη συνέχεια, το 1917, διορίστηκε από το Βρετανικό κράτος επίσημος καλλιτέχνης του πολέμου. Όμως, παρά την ιδιότητα του δημιουργού του, το έργο «Τα Μονοπάτια της Δόξας» απορρίφθηκε από τη στρατιωτική λογοκρισία της εποχής και απαγορεύτηκε αρχικά η έκθεσή του. Ο πίνακας εικονίζει δύο Βρετανούς στρατιώτες να κείτονται νεκροί στο πεδίο της μάχης, ανάμεσα σε συρματοπλέγματα.

21 Φτιάχνουμε έναν Καινούργιο Κόσμο Paul Nash (1918)

22 Ο Βρετανός Πωλ Νας υπήρξε επίσημος καλλιτέχνης του πολέμου στον Α΄ όσο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το «Φτιάχνουμε έναν Καινούργιο Κόσμο» προκάλεσε αίσθηση και αγοράστηκε από το Βρετανικό κράτος αμέσως μετά τη δημιουργία του. Στον πίνακα έχει απεικονιστεί εγκαταλειμμένο τοπίο, όπου δεσπόζουν οι καμένοι κορμοί δένδρων και το αναταραγμένο από τους βομβαρδισμούς έδαφος, έτσι όπως προβάλλουν με το φως του ήλιου.

23 Μετά τον πόλεμο - το λυπημένο σπίτι Santiago Rusiñol Prats - 1895

24 Μετά τον πόλεμο - Nicolae Tonitza

25 Η καταστροφή του Πολέμου: Επικλήσεις στον Γκόγια - Abidin Dino 1955

26 Η τύχη του Βετεράνου- A. P. Tkachov , S. P. Tkachov 1995

27 Marjorie Miller, o ερχομός της Άνοιξης. 1924-1930

28 Eug. Grasset, O μήνας Φεβρουάριος
Eug. Grasset, O μήνας Φεβρουάριος. Από το art nouveau ημερολόγιο "Η ωραία κηπουρός 1896.

29 J. W. Waterhouse, Ανεμώνες 1903

30 Ν. Γύζης, Η Ψυχή 1893

31 Pablo Picasso, «Γκερνίκα» 1937 Η Γκερνίκα (Guernica στα ισπανικά ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), είναι το διασημότερο ίσως έργο του Πάμπλο Πικάσο.

32 Το έργο αποτελεί απάντηση του ζωγράφου στον βομβαρδισμό της ισπανικής πόλης Γκερνίκα από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, τον Απρίλιο του Χωρίς να γίνεται περιγραφική απεικόνιση του βομβαρδισμού, η απόδοση του γεγονότος επιτυγχάνεται αφαιρετικά, με μια σειρά επιμέρους θεμάτων, που όμως διατηρούν έντονο συμβολισμό. Νοηματικό κέντρο του έργου, ο θάνατος Βασικό χαρακτηριστικό του, οι κατακερματισμένες και φαινομενικά ασύνδετες, μεταξύ τους, εικόνες.

33 ΠΟΙΗΜΑ του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Π. Πικάσο, Διαλογισμός 1904 Τέσσερις στρατηγοί Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν για πόλεμο στο μακρινό Ιράν. Μα ο πρώτος πόλεμο δεν κάτεχε ο δεύτερος στις κακουχίες δεν άντεχε ο τρίτος ήταν υποκείμενο γελοίο κι ο τέταρτος φοβότανε το κρύο. Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν αλλά δεν φτάνουνε ποτέ στο Ιράν. (σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη) ΠΟΙΗΜΑ του Μπέρτολτ Μπρεχτ

34 Π. Πικάσο, Το σπίτι των Charner 1944-45
To έργο είναι εμπνευσμένο από τη δολοφονία των μελών μίας οικογένειας, τη στιγμή που έτρωγαν  στο τραπέζι του σπιτιού τους,  κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

35 Π. Πικάσο, Γυναίκα που δακρύζει 1937.
Π. Πικάσο, Γυναίκα που δακρύζει  1937.

36 Το παιδί και το περιστέρι - Pablo Picasso (1901)

37 3η Μαΐου 1808 – Φρανσίσκο Γκόγια
3η Μαΐου 1808 – Φρανσίσκο Γκόγια

38 Με το έργο αυτό, ο Γκόγια τιμά τα θύματα της ισπανικής εξέγερσης, της 2ης και 3ης  Μαΐου του 1808, ενάντια στις δυνάμεις κατοχής του Ναπολέοντα. Δεξιά παριστάνεται το εκτελεστικό απόσπασμα. Το αποτελούν ένοπλοι Γάλλοι στρατιώτες, που εικονίζονται με τα όπλα στα χέρια, έτοιμοι να πυροβολήσουν. Το αριστερό και πιο φωτισμένο τμήμα του πίνακα καταλαμβάνουν οι μορφές των Ισπανών πατριωτών, των σκοτωμένων και αυτών που πρόκειται να εκτελεστούν.

39 Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό – Ευγένιος Ντελακρουά
Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό – Ευγένιος Ντελακρουά

40 Ο Πόλεμος - Otto Dix

41 Στρατεύματα προελαύνουν μέσα σε αέρια-Otto Dix (1924)

42 Ο Γερμανός ζωγράφος και χαράκτης Ότο Ντιξ, θέλοντας να εξορκίσει τις εφιαλτικές αναμνήσεις του από τη συμμετοχή του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοτέχνησε αυτό το έργο μαζί μ' ένα σύνολο άλλων πενήντα χαρακτικών, στο οποίο έδωσε τον εύγλωττο τίτλο Der Krieg (Ο Πόλεμος). Είναι ενδεικτικό ότι οι Ναζί, από αντίδραση στην τέχνη του Ντιξ, συμπεριέλαβαν δημιουργίες του στην «Έκθεση Εκφυλισμένης Τέχνης», που διοργάνωσαν το 1937 στο Μόναχο. Στο έργο «Στρατεύματα προελαύνουν μέσα σε αέρια» ο καλλιτέχνης εικονίζει Γερμανούς στρατιώτες να εφορμούν, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες.

43 ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

44

45

46

47

48

49

50 Γρηγόρης Λαμπράκης ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης. Η φωτογραφία από την πορεία του Μαραθώνα (1963)

51 ΑΦΙΣΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63 ΠΟΙΗΣΗ

64 Στην αρχαία Ελλάδα Πρώτος ο Όμηρος μέσα από την περιγραφή της ασπίδας του Αχιλλέα στέλνει στην ανθρωπότητα φιλειρηνικά μηνύματα.

65 Η ασπίδα του Αχιλλέα

66 Επίσης: Η τραγωδία του Ευριπίδη ΕΛΕΝΗ &
Η τραγωδία του Ευριπίδη ΕΛΕΝΗ & Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη ΕΙΡΗΝΗ και ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

67 Ευριπίδη, Ελένη (Α΄ Στάσιμο)
Ευριπίδη, Ελένη (Α΄ Στάσιμο) Ανέμυαλοι όσοι αποζητούν τη δόξα  με λόγχες και με δυνατά στον πόλεμο κοντάρια...

68 ΕΙΡΗΝΗ  Γιάννης Ρίτσος Τ' όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη Τ' όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη Τα λόγια της αγάπης κάτω απ' τα δέντρα είναι η ειρήνη Ο πατέρας που γυρνάει τ' απόβραδο μ' ένα φαρδύ χαμόγελο στα μάτια μ' ένα ζεμπίλι στα χέρια του γεμάτο φρούτα και οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπό του είναι όπως οι σταγόνες του σταμνιού που παγώνει το νερό στο παράθυρο, είναι η ειρήνη.(…)

69

70 ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ναζίμ Χικμέτ (απόδοση Γιάννη Ρίτσου)
ΤΡΑΓΟΥΔΙ  Ναζίμ Χικμέτ  (απόδοση Γιάννη Ρίτσου) Εγώ είμαι, εγώ είμαι που χτυπάω την πόρτα σας.  Εδώ ή αλλού, χτυπάω όλες τις πόρτες  ω, μην τρομάζετε καθόλου που είμαι αθώρητη  κανένας μια μικρή νεκρή δεν μπορεί να δει.  Εδώ και δέκα χρόνια εδώ καθόμουνα  στη Χιροσίμα ο θάνατος με βρήκε  κι είμαι παιδί, τα εφτά δεν τα καλόκλεισα,  μα τα νεκρά παιδιά δε μεγαλώνουν. (…) 

71

72 Μ. Αναγνωστάκης: “Ποιήματα που μας διάβασε ένα βράδυ ο λοχίας Ότο V”
«Σε δυο λεφτά θ’ ακουστεί το παράγγελμα «Εμπρός»/Απόψε θα χτυπήσεις ανελέητα και θα χτυπηθείς/ Θα τραβήξεις μπροστά τραγουδώντας ρυθμικά εμβατήρια/Σ’ ένα λεφτό πρέπει πια να μας δώσουν το σύνθημα…/…(Κι εγώ που’ χω μια ψυχή παιδική και δειλή /που δεν θέλει τίποτα άλλο να ξέρει απ’ την αγάπη/κι εγώ πολεμώ τόσα χρόνια χωρίς, Θε μου να μάθω γιατί; /και δε βλέπω μπροστά τόσα χρόνια παρά μόνο το δίδυμο αδερφό μου)».

73 Τάσος Λειβαδίτης, «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ' τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω. Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία. Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή. Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια αφίνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα αύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμου έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω απ' τις οβίδες. Δεν έχεις καιρό δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος (…)

74 ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Μπ. Μπρέχτ
ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ   Μπ. Μπρέχτ Στρατηγέ, το τανκ σου είναι δυνατό μηχάνημα  θερίζει δάση ολόκληρα, κι εκατοντάδες άντρες αφανίζει.  Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:  Χρειάζεται οδηγό.  Στρατηγέ, το βομβαρδιστικό σου είναι πολυδύναμο.  Πετάει πιο γρήγορα απ΄ τον άνεμο, κι απ΄ τον ελέφαντα  σηκώνει βάρος πιο πολύ.  Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:  Χρειάζεται πιλότο.  Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ.  Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει.  Μόνο που έχει ένα ελάττωμα:  ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

75 «Το αλβανικό» Θωμάς Γκόρπας
«Το αλβανικό» Θωμάς Γκόρπας  “Λένε κάποια τραγούδια και ιστορικά βιβλία πως ο στρατός μας θαυματούργησε στην Αλβανία. Αλλ’ ο πατέρας μου κανένα θαύμα δε θυμόταν κι όταν τον ρώταγα τον πόλεμο τον καταριόταν. - Ποιοι ήταν πατέρα οι νικηταί και ποιοι οι ηττημένοι; - Στον πόλεμο, παιδί μου, υπάρχουν μόνο σκοτωμένοι… Τα κρυοπαγήματα και τα κουρέλια του θυμόταν. - Και τα ανδραγαθήματα; Ρωτούσα. Αποκρινόταν: - Μπορεί οι νεκροί που τάφηκαν μέσα στο χιόνι που πολεμήσαν μοναχοί και που πεθάναν μόνοι… - Κ’ η Παναγία που σας προστάτευε πού ήτανε πατέρα δεν ήταν δίπλα σας όταν φωνάζατε αέρα; - Ίσως την έβλεπαν οι στρατηγοί την Παναγία όταν μας ψάχνανε στους χάρτες μέσα στα γραφεία…”.

76 ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ-ΣΟΥΧΕΪΡ ΧΑΜΑΝΤ
Δε θα χορέψω στα τύμπανα του πολέμου σας. Δε θα δανείσω ούτε την ψυχή ούτε τα κόκαλά μου στα τύμπανα του πολέμου σας. Δε θα χορέψω στο ρυθμό σας. Τον ξέρω αυτόν τον ρυθμό. Είναι άψυχος. Δε θα μισήσω για σας, ούτε θα σας μισήσω. Δε θα σκοτώσω για σας. Και κυρίως δε θα πεθάνω για σας. Δε θα θρηνήσω το θάνατο, ούτε με αυτοκτονία, ούτε με δολοφονία. Δε θα σταθώ πλάι σας, ούτε θα χορέψω με τις βόμβες, επειδή όλοι οι άλλοι χορεύουν. Όλοι κάνουνε λάθη. Η ζωή είναι δικαίωμα, που δεν είναι εξασφαλισμένο ή απλό. Δε θα ξεχάσω από πού προέρχομαι. Θα κατασκευάσω το δικό μου τύμπανο. Συγκεντρωθείτε γύρω μου αγαπημένοι και το τραγούδι μας θα γίνει χορός. Το βουητό μας θα γίνει τυμπανοκρουσία. Δε θα με ξεγελάσετε. Δε θα δανείσω το όνομά μου, ούτε το χτύπο μου στο ρυθμό σας. Θα χορεύω και θα αντισταθώ και θα χορεύω και θα παραμείνω σταθερός και θα χορεύω. Αυτό το καρδιοχτύπι είναι πιο δυνατό από το θάνατο. Το τύμπανο του πολέμου σας δεν είναι πιο δυνατό από αυτήν την ανάσα

77 ΓΙΕ ΜΟΥ ΜΟΝΑΚΡΙΒΕ ΜΟΥ Γιάννης Περγαντάς
ΓΙΕ ΜΟΥ ΜΟΝΑΚΡΙΒΕ ΜΟΥ  Γιάννης Περγαντάς Γιε μου, μονάκριβε μου,  σε μαρμαρώσανε  σε μια μικρή πλατεία  σαν σε σκοτώσανε.  Και γράψανε στην πλάκα  με τόση υποκρισία:  "έπεσε πολεμώντας  για την Ελευθερία".  Μα εγώ, μικρό μου αγόρι,  που σε μεγάλωσα,  σε φύλαξα απ' το ξεροβόρι  και σ' ανάστησα,  σου δίνω την ευχή μου  και τη συμβουλή μου  να λες σ' αυτούς που σε κοιτάνε  με λυπημένα βλέμματα  πως βρίσκεσαι εκεί,  γιατί σου είπαν ψέματα.   

78 Επιτάφια επιγραφή απ' τον πόλεμο του Χίτλερ
Πατέρα, άφησες να με πάρουνε στρατιώτη Μάνα, εσύ δεν μ' είχες κρύψει Αδελφέ, μου' δωσες λάθος συμβουλή Αδελφή, δεν με είχες ξυπνήσει! (σε απόδοση Νάντιας Βαλαβάνη)

79 Μουσική με σαφές αντιπολεμικό περιεχόμενο
Μελοποιημένη ποίηση Μουσική με σαφές αντιπολεμικό περιεχόμενο

80 Ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου
Μέρα Μαγιού έγραψε το ποίημά του «Επιτάφιος». Έργο διαχρονικό και επίκαιρο, όσο έστω και ένας εργάτης, οποτεδήποτε και οπουδήποτε στην οικουμένη, θα θυσιάζεται από τους εκμεταλλευτές του. Ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου πέρασε «μέσα στις φλέβες» των παλαιότερων γενιών. Έγινε «κειμήλιο» δικό τους και κληρονομιά της σημερινής και των επόμενων γενεών, για την ανάγκη καταπολέμησης του κακού που επιβάλλει το «παγκοσμιοποιημένο» κεφάλαιο για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου.

81 Ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου

82 Γερμανικό τραγούδι (Άννα μην κλαις)
Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι (Άννα μην κλαις) Θα γυρέψουμε βερεσέ από τον μπακάλη. Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή (Άννα μην κλαις) Στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί. Μιλάνε για νίκες που το μέλλον θα φέρει (Άννα, μην κλαις) Εμένα όμως δε με βάζουν στο χέρι. Ο στρατός ξεκινά (Άννα, μην κλαις) Σαν γυρίσω ξανά θ' ακολουθώ άλλες σημαίες. (σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη)

83 Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε:
 Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε: Τα αντιπολεμικά   (Λ. Κόκοτου - Δ. Χριστοδούλου, με το Ν.  Ξυλούρη)    Ενδεικτικά: "Τον πόλεμο τον κάνουνε"  και "Το σκοινί" Τα  τραγούδια του δρόμου (Μ.  Λοϊζου)  "Ο αρχηγός", "Στρατιώτης"  και "Το τραγούδι του δρόμου" Φράγμα (Δ. Μούτση - Κ. Τριπολίτη)    "Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων" και "Ερηνούλα μου"

84 Δήμος Μούτσης-Ερηνούλα μου

85 Πολλές και πλούσιες είναι οι αντιπολεμικές αναφορές στα τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Ξεφεύγοντας από τα πολύ γνωστά, προτείνουμε τα: "Αγάπη", από το "Ραντάρ" (στ. Κ. Τριπολίτη, με το Γ. Νταλάρα) "Όταν τελειώσει ο πόλεμος"από το "Μαουτχάουζεν"   (στ. Ιακ. Καμπανέλλη, με τη Μ. Φαραντούρη) "Έχει η νύχτα θάνατο" από την ταινία "Ψηλά τα χέρια Χίτλερ"(στ.Δ. Χριστοδούλου, με το Γρ. Μπιθικώτση)

86 Από το έργο του Μ. Χατζιδάκι ανττιπολεμικές αναφορές μπορούμε  να διακρίνουμε στα τραγούδια:
  "Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι" και "Ο Έκτορας και  η Αντρομάχη"  από το "Παραμύθι χωρίς όνομα", στ. Ιακ. Καμπανέλλη με το  Λ. Παππά "Τα παιδιά κάτω στον κάμπο"από την ταινία Sweet Movie του Dusan Makavejev  

87 Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας-Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον

88 Από τα τραγούδια του Δ. Σαββόπουλου:
Από τα τραγούδια του Δ.  Σαββόπουλου: "Βιετνάμ γιε-γιε" από  το "Φορτηγό" "Τα παιδιά που χάθηκαν" από το "Περιβόλι του τρελού"

89 Πολλά τραγούδια του Κ. Χατζή. Πχ:
Πολλά τραγούδια του Κ. Χατζή. Πχ: "Στρατιώτη γύρνα πίσω" από το δίσκο "Κώστας  Χατζής ", στ. Σ.Τσώτου "Και επί γης ειρήνη" από το δίσκο "Ελπίδα, Δάκης στου Κ.Χατζή" στ. Σ.Τσώτου

90 «Ο στρατιώτης», στίχοι: Κωστούλα Μητροπούλου, μουσική: Μάνος Λοΐζος από τον δίσκο Τα τραγούδια του δρόμου

91 Ο Έκτορας και η Ανδρομάχη

92 Δύο τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Β. Παπακωνσταντίνου:
Δύο τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Β. Παπακωνσταντίνου:    "Λεγεωνάριος" από  τη «Διαίρεση» (Β. Παπ/νου - Θ. Παπ/νου) "Μπουμ" από το "Όλα από χέρι καμένα" (Θ. Μικρούτσικου - Κ. Τριπολίτη)

93 Επίσης "Γι' αυτούς που ζήσαν μοναχοί" από το δίσκο Ο Α. Καλογιάννης τραγουδά  Μοustaki (Z. Moustaki - Δ. Χριστοδούλου, με τον Α. Καλογιάννη) "Καίγομαι" από την ταινία "Ρεμπέτικο" (Στ. Ξαρχάκου - Ν. Γκάτσου, με τη Σωτηρία  Λεονάρδου) Από τη Low Bap σκηνή: "Πρόβα πολέμου" Βαβυλώνα "πάμε (γκουαντανάμο)" Active member

94 Θα  μπορούσαμε, ακόμα, να προσθέσουμε 3 τραγούδια  που δεν είναι ελληνικά αλλά τραγουδήθηκαν από  ελληνίδες ερμηνεύτριες  και ακούστηκαν πολύ στην Ελλάδα: "Solo le pido a dios" (Leon  Gieco) με τη Μ. Φαραντούρη από τα "17 τραγούδια" "Canzone arrabbiata" (L.Wertmuller - Nino Rota) με  την Ελλη Πασπαλά από το δίσκο "Στη λάμψη του φεγγαριού" "Οι γερανοί" (Υ.Frenkel - R.Gamzatov) με τη Μαργαρίτα Ζορμαλά από το δίσκο "Νύχτα μαγικιά"

95 "Το άγαλμα της ελευθερίας", ποίημα του Κ
"Το άγαλμα της ελευθερίας", ποίημα του Κ. Καρυωτάκη μελοποιημένο από το Λ. Θάνο με το Νίκο Ξυλούρη.

96 John Lennon- Imagine

97 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google