Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλιακό σύστημα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλιακό σύστημα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλιακό σύστημα

2 ΗΛΙΟΣ Το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από τον Ήλιο, ένα κοινό αστέρι τύπου G, όμοια του οποίου υπάρχουν δισεκατομμύρια σε κάθε γαλαξία, από 9 βασικούς πλανήτες, μεταξύ των οποίων και η Γη μας, και από χιλιάδες μικρότερα σώματα (δορυφόροι πλανητών, αστεροειδείς και κομήτες). Ο Ήλιος αποτελεί το 99.9% της μάζας του Ηλιακού μας συστήματος.

3 Κρόνος Ο Κρόνος είναι ο 6ος του πλανητικού μας συστήματος σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και είναι ο ομορφότερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με πολλούς επιφανειακούς χρωματισμούς και ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πλανήτη αυτού.

4 Άρης Ο Άρης είναι ο 4ος κατά σειρά πλανήτης του ηλιακού συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και το κόκκινο χρώμα του ενέπνευσε τους αρχαίους Έλληνες στο να του δώσουν το όνομα του θεού του πολέμου

5 γη Η Γη αποτελεί τον τρίτο πιο κοντινό πλανήτη στον Ήλιο, τον πιο πυκνό και τον πέμπτο μεγαλύτερο σε μάζα στο Ηλιακό Σύστημα, τον μεγαλύτερο ανάμεσα στους γήινους πλανήτες, δηλαδή τους πλανήτες με στερεό φλοιό, και το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που φιλοξενεί ζωή.

6 ΕΡΜΗΣ Αρχίζοντας ένα ταξίδι από τον Ήλιο προς τα έξω για να γνωρίσουμε το Ηλιακό σύστημα, σε απόσταση 0,39 Αστρονομικών Μονάδων (AU) θα συναντήσουμε τον Ερμή, τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο Ερμής είναι γεμάτος κρατήρες, δεν έχει ατμόσφαιρα και, καθώς είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, έχει στην επιφάνειά του θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 400 °C.Ο Ερμής κινείται πολύ γρήγορα στο διάστημα (37-56 χλμ. το δευτερόλεπτο). Εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας και της μικρής απόστασης από τον Ήλιο, ο πλανήτης αυτός έχει το μικρότερο σε διάρκεια έτος από όλους τους άλλους.

7 Αφροδίτη Ο πλανήτης αυτός είναι ο 2ος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Στο λαό μας είναι γνωστός και ως Αυγερινός ή Αποσπερίτης.

8 Ποσειδώνας Ο πλανήτης αυτός είναι ο 8ος του πλανητικού μας συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου km από τον Ήλιο. Ανακαλύφθηκε το 1846 από τον Γερμανό Johann Gottfried Galle, του αστεροσκοπείου του Βερολίνου, και από το φοιτητή Louis d'Arrest, οι οποίοι αξιοποίησαν τη θεωρητική πρόβλεψη του Γάλλου αστρονόμου Leverrier.

9 ουρανός Επόμενος σταθμός ο Ουρανός στις 19,2 AU. Αποτελείται κυρίως από αμμωνία και μεθάνιο, έχει και αυτός δακτυλίους και 27 δορυφόρους. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες, περιστρέφεται σαν να "κυλάει" πάνω στην τροχιά του, δηλαδή με τον ένα του πόλο πάντα στραμμένο προς τον Ήλιο. Πιθανολογείται ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας κατακλυσμιαίας σύγκρουσης με κάποιο άλλο σώμα, κάτι που επιβεβαιώνεται εν μέρει και από την απουσία διαταραχών στην ατμόσφαιρά του. Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακοίνωσε την ανακάλυψή του τις 13 Μαρτίου 1781, επεκτείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα όρια του ηλιακού συστήματος. Ο Ουρανός ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο.

10 Πλούτωνας Ο Πλούτωνας (από το 2006 θεωρείται πλέον νάνος πλανήτης) ανακαλύφθηκε το 1930 από τον Αμερικανό Clyde Tombaugh. Έχοντας διάμετρο περίπου 2280 km είναι ακόμα μικρότερος και από τη Σελήνη.

11 ΣΕΛΗΝΗ Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού

12 Ταξη δ’1 Τo μάθημα που ακολουθεί είναι της Τ.Π.Ε διονύσης τζόι


Κατέβασμα ppt "Ηλιακό σύστημα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google