Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Κ. ΑΝΔΡΕΟΥ, Κ. ΦΑΧΑΝΤΙΔΗΣ ΓΚΙΤΣΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ - Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (ΑΕΜ:3028) ΜΠΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΩΗ - Ε΄ ΕΞΑΜΗΝΟ (ΑΕΜ:2939) ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστότοπος ΜΚΤ Μέρος Πρώτο Μέρος Δεύτερο Μέρος Τρίτο

3 Παρουσίαση του διαδικτυακού
Μέρος Πρώτο Παρουσίαση του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου

4 Γνωρίζοντας το Μουσείο
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές. Στόχος του αποτέλεσε η μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, και ιδιαίτερα της Κυκλαδικής τέχνης της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Σήμερα, στο μουσείο δεσπόζουν τρεις μεγάλες πολιτισμικές ενότητες με συνολικά περρισότερα απο εκθέματα : Η Κυκλαδική Τέχνη π.Χ. Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη 2000π.Χ μ.Χ. Η Αρχαία Κυπριακή Τέχνη π.Χ.- 6 αι. μ.Χ.

5 Γνωρίζοντας το Μουσείο
Το ΜΚΤ στεγάζεται σε δύο ξεχωριστά κτίρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους εσωτερικά: στο Κεντρικό Κτίριο και το Μέγαρο Σταθάτου. Το Κεντρικό Κτίριο κατασκευάστηκε το 1985 από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα για να στεγάσει τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Νέα πτέρυγα που κατασκευάστηκε το 2005. To Μέγαρο Σταθάτου κατασκευάσθηκε το 1895 από τον αρχιτέκτονα Ernest Ziller ως κατοικία της οικογενείας Σταθάτου. Το 1991 παραχωρήθηκε στο ΜΚΤ, και από τότε φιλοξενεί τις περιοδικές εκθέσεις του.

6 Προβολή Μουσείου Εκθέσεις: δυνατότητα πληροφόρησης για τις παλαιώτερες, τις τρέχουσες και τις μέλλουσες εκθέσεις του Μουσείου. Εκδόσεις: του Μουσείου σχετικά με τις συλλογές και τις εκθέσεις του, καθώς και εκδόσεις/βοηθήματα για τους εκπαιδευτικούς. Φίλοι ΜΚΤ: δυνατότητα αποκτήσης ετήσιας συνδρομής και συμβολής στο έργο του Μουσείου ως υποστηρικτής, δωρητής ή χορηγός. Πληροφορίες: σχετικά με τις ώρες λειτουργίας, το εισιτήριο, την πρόσβαση στο μουσείο, τράπεζες, ταχυδρομεία και άλλα μουσεία που βρίσκονται κοντά, καθώς και πληροφορίες για τον χώρο του μουσείου. Νέα: για συνέδρια, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες του Μουσείου. Πωλητήριο: δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς αντικειμένων εμπνευσμένων απο τις συλλογές του Μουσείου.

7 Προβολή Μουσείου Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκθέτει τρεις διαφορετικές ενότητες αντικειμένων, τη συλλογή για: τον Αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, για τον οποίο διαθέτει δύο εκθέσεις. Η μια είναι αφιερωμένη στην καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα και η άλλη στην αρχαία ελληνική τέχνη. τον Κυκλαδικό πολιτισμό, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δεί την εξέλιξη της Κυκλαδικής τέχνης μέσα στον χρόνο. τον Κυπριακό πολιτισμό, όπου παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξη της τέχνης στον κυπριακό χώρο από την Χαλκολιθική ως τη Βυζαντινή και νεότερη περίοδο.  Για κάθε μία από τις συλλογές ο διαδυκτιακός τόπος του μουσείου προσφέρει: Φωτογραφίες επιλεγμένων εκθεμάτων. Πληροφορίες για την Γεωγραφία και την Ιστορία τους. Θεματικές σελίδες με πληροφορίες για τον πολιτισμό τους.

8 Αίθουσες μόνιμων συλλογών
Αρχαία ελληνική τέχνη Καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα Κυκλαδικός πολιτισμός Κυπριακός πολιτισμός

9 Δυνατότητες διαδυκτιακού τόπου
Περιήγηση: στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Αναζήτηση: Απλή Σύνθετη αναζήτηση στις «Συλλογές». Links: Βίντεο σχετικά με τον Κυκλαδικό πολιτισμό και το Μουσείο, όπου σε παραπέμπει η ιστοσελίδα του Mουσείου. Στις «Συλλογές», που παραπέμπουν σε απόψεις ιστορικών και μουσείων γι’ αυτούς τους πολιτισμούς.

10 Δυνατότητες διαδυκτιακού τόπου
Σχολεία: Παρέχει διαδικτυακό εκπαιδευτικό υλικό για τον δάσκαλο και τους μαθητές με πληροφορίες και δραστηριότητες για τον Κυκλαδικό, Αρχαιοελληνικό και Κυπριακό πολιτισμό. Π.χ για τον Κυκλαδικό πολιτισμό δίνεται: Βιβλίο για τον δάσκαλο: Εκπαιδευτικό παιχνίδι για τον δάσκαλο: Εκπαιδευτικό έντυπο για τους μαθητές: Προβάλλει επιλεγμένες προθήκες για την Πρωτοβάθμια/ Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μια κάτοψη του κάθε ορόφου ώστε ο εκπαιδευτικός να μπορεί να οργανώσει την ξενάγηση ευκολότερα.

11 Εκπαιδευτική πολιτική Μουσείου
Διαλέξεις: Από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, διοργανώνονται τακτικές επιστημονικές διαλέξεις σχετικά με την αρχαιολογία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, τη σύγχρονη τέχνη, καθώς και άλλους τομείς γενικότερου ενδιαφέροντος, όπου μιλούν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι και ιστορικοί της τέχνης. Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές στο κοινό. Η ακριβής ημερομηνία και ώρα των διαλέξεων, το θέμα και οι ομιλητές ανακοινώνονται στον τύπο και το δικτυακό τόπο του ΜΚΤ. Εργαστήριο για ενήλικες: δυνατότητα σε όσους ενήλικες θέλουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη.

12 Εκπαιδευτική πολιτική Μουσείου
Σχολεία: Εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τις μόνιμες και τις περιοδικές συλλογές του μουσείου και απευθύνονται σε τάξεις του δημοτικού. Οι εκπαιδευτικοί που δεν θα προλάβουν να κλείσουν ημερομηνία στα εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορούν να διοργανώσουν εκπαιδευτική επίσκεψη και να συνοδεύσουν οι ίδιοι τους μαθητές στο μουσείο. Για τη συμμετοχή σε όλα προγράμματα απαιτείται προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

13 Θετικά Επαρκείς πληροφορίες για πρόσβαση και πλοήγηση στο Μουσείο.
Καλή οργάνωση της ιστιοσελίδας και αποτελεσματικός διαχωρισμός ενοτήτων. Λεπτομερειακές και σαφείς περιγραφές των εκθεμάτων. Παρέχει άφθονο εκπαιδευτικό υλικό και την δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης. Καλή οργάνωση των χώρων του Μουσείου.

14 Αρνητικά Δεν υπάρχoυν σχεδιασμένα προγράμματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία (κωφούς και τυφλούς). Δεν δίνεται δυνατότητα μεγένθυνσης και περιστροφής των εκθεμάτων. Δεν προσφέρει τη δυνατότητα 3D περιήγησης. Παρατηρείται μια ομογενοποίηση πολιτισμών από την πλευρά του μουσείου. Για παράδειγμα στην ενότητα Αρχαίας Ελληνικής τέχνης περιλαμβάνονται ευρήματα που ανήκουν στον Μηκυναϊκό και το Μινωικό πολιτισμό.

15 Μέρος Δεύτερο Διδακτική πρόταση αξιοποίησης μουσειακού αντικειμένου
Ι. Θεωρητικό πλαίσιο

16 Γνωριμία με το μουσειακό αντικείμενο
Ειδώλιο γυναικείας μορφής κανονικού τύπου (παραλλαγή Δωκαθισμάτων), πήρε το όνομά της από ένα νεκροταφείο της Αμοργού. Υλικό: Μάρμαρο Περίοδος: Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος - φάση Σύρου π.Χ. Μέγεθος: Ύψος: 39,1 εκ. Απόδοση: Καλλιτέχνης Ashmolean Προέλευση: Άγνωστη

17 Γνωριμία με το μουσειακό αντικείμενο
Περιγραφή: Επίπεδες επιφάνειες Τριγωνική κεφαλή Αναλογικά μακρύς λαιμός Ευρείς γωνιώδεις ώμοι Σχεδόν ευθύγραμμα σκέλη Μικρό ηβικό τρίγωνο Η ελαφρώς διογκωμένη κοιλιά σε συνδυασμό με τους καμπύλους πήχεις είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ότι συμβόλιζε κατάσταση εγκυμοσύνης, όμως η άποψη αυτή αμφισβητείται από πολλούς ερευνητές. Ο συγκεκριμένος τύπος ειδωλίου μοιάζει να τονιζει τα στοιχεία εκείνα της γυναικείας φύσης που σχετίζονται πιο άμεσα με τη γονιμότητα, την αναπαραγωγή και τη μητρότητα (μαστοί, αιδοίο).

18

19 Λόγοι επιλογής σε σχέση με το Διαδίκτυο
Ο ιστότοπος του Μουσείου προσφέρει εκτενή περιγραφή του συγκεκριμένου εκθέματος. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυκλαδικής τέχνης. Σύμφωνα με τη σελίδα του Μουσείου, αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της κυκλαδικής μαρμαροπλαστικής. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τεχνουργήματα της κυκλαδικής τέχνης και έτσι οι μαθητές αλλά και ο εκπαιδευτικός μπορεί εύκολα να βρει πληροφορίες στο Διαδύκτιο.

20 Λόγοι επιλογής σε σχέση με το Αναλυτικό πρόγραμμα
Λόγοι επιλογής σε σχέση με το Αναλυτικό πρόγραμμα Να κατανοήσουν τη σημασία του ορυκτού πλούτου των νησιών στην ανάπτυξή τους. Να θαυμάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής της τέχνης. Να εθιστούν στην παρατήρηση και περιγραφή αρχαιολογικών ευρημάτων. Να γνωρίσουν την τέχνη των Κυκλαδιτών και να ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά της.

21 Μέρος Τρίτο Διδακτική πρόταση αξιοποίησης μουσειακού αντικειμένου
ΙΙ. Πρακτική εφαρμογή

22 Διδακτικές προτάσεις Το επιλεγμένο μουσειακό αντικείμενο μπορεί να παρουσιαστεί στην Γ΄ Τάξη Δημοτικού στο μάθημα της Ιστορίας και συγκεκριμένα στη διδασκαλία της 8ης ενότητας, «Ο κυκλαδικός πολιτισμός». Διαθεματικά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διδασκαλίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Στ΄ Τάξη του Δημοτικού στο μάθημα «Φυσικά», κεφάλαιο 11 «Οξέα-Βάσεις-Άλατα» και συγκεκριμένα στην ενότητα που αναφέρεται στην «Όξινη βροχή».

23 Ερωτήσεις προσέγγισης
To ειδώλιο που βλέπουμε σε ποιό πολιτισμό ανήκει; Είναι γυναικείο ή ανδρικό ειδώλιο; Μπορείς να το περιγράψεις; Απο τί υλικό είναι φτιαγμένο; Ποιά άλλα υλικά χρησιμοποιούσαν οι Κυκλαδίτες στην καθημερινή τους ζωή; Μπορείς να φανταστείς ποιά ήταν η χρήση του ειδωλίου στην καθημερινή ζωή των Κυκλαδιτών;

24 Φύλλα Εργασίας Σχετικά με την διδακτική αξιοποίηση του μουσειακού αντικειμένου στην Γ΄τάξη του Δημοτικού θα χρησιμοποιηθούν τα εξής φύλλα εργασίας: Άσκηση συμπλήρωσης κενών κατασκευασμένη με το εκπαιδευτικό λογισμικό jcloze του Hot potatoes. Άσκηση αντιστοίχισης στο Word.

25 Ένταξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διδακτικής απόπειρας

26 1908 1968 Η δεξιά φωτογραφία ανήκει σε ένα άγαλμα που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος παλατιού της Γερμανίας. Το άγαλμα αυτό είναι φτιαγμένο απο μάρμαρο, όπως και το δικό μας ειδώλιο. Τί πιστεύεις οτι έχει συμβεί στο άγαλμα μεταξύ του και που οφείλεται αυτή η αλλαγή; Συνέβη το ίδιο και στο ειδώλιό; Γιατί; Να σημειωθεί οτι το κυκλαδικό ειδώλιο είναι σχεδόν 5 χιλιετιών και το άγαλμα του παλατιού 300 ετών.

27 Περιλαμβάνεται jcross για την όξινη βροχή

28 «Ο ανθρωπάκος των κυκλάδων πίστευε οτι θα
έφτιαχνε την Μεγάλη Θεά ή κάτι παρόμοιο. Και το έκανε. Εγώ στο Παρίσι ξέρω τι θέλησε να κάνει: Όχι τον θεό, αλλά την γλυπτική.» Pablo Picasso


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google