Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΙΟΣ Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΙΟΣ Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 ΗΛΙΟΣ Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο από τη Γη), και η μάζα του αποτελεί το 99.86% της μάζας του ηλιακού συστήματος. Ο Ήλιος είναι το κοντινότερο στη Γη άστρο, σε απόσταση 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (1 ΑΜ). Ο Ήλιος είναι ένας κίτρινος αστέρας νάνος που βρίσκεται στην κύρια ακολουθία, με φασματικό τύπο G2V. Ο φασματικός τύπος G2 υποδεικνύει ότι η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι περίπου 5.800 βαθμοί Κέλβιν. Ο Ήλιος ακολουθεί μία τροχιά μέσα στον Γαλαξία σε μία απόσταση 25.000 με 28.000 έτη φωτός από το κέντρο του, ολοκληρώνοντας μία περιφορά σε περίπου 226 εκατομμύρια έτη. Ο Ήλιος με τη θεμελιώδη διαδικασία της φωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών, καθώς επίσης προκαλεί και τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

4

5

6

7

8

9 Μ ε τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά μετασχηματίζουν την ηλιακή ενέργεια σε βιομάζα. Οι ζωικοί οργανισμοί αυτή την ενέργεια την προσλαμβάνουν με την τροφή τους και αποθηκεύουν ένα μέρος της. Αυτή την ενέργεια αποδίδει τελικά η βιομάζα, μετά την επεξεργασία και τη χρήση της.

10

11 Μ ε τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ. Η βιομάζα είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ο πρωτόγονος άνθρωπος, για να ζεσταθεί και να μαγειρέψει, χρησιμοποίησε την ενέργεια (θερμότητα) που προερχόταν από την καύση των ξύλων, που είναι ένα είδος βιομάζας.

12

13 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ 1)Εξάτμιση: Υδρατμοί των επιφανειακών νερών (λιμνών, θαλασσών λοιπών στάσιμων νερών) εξατμίζονται και ανεβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας καθώς ο ήλιος θερμαίνει την επιφάνειά τους. Υδρατμοί εξατμίζονται επίσης και από τη διαπνοή των φυτών. Δεδομένου ότι τα φυτά απορροφούν νερό από το χώμα, το νερό κινείται από τις ρίζες στα φύλλα μέσω των μίσχων. Μόλις φθάσει το νερό στα φύλλα, κάποια ποσότητα, εξατμίζεται προσθέτοντας ποσότητα υδρατμών στον αέρα. Αυτή η διαδικασία της εξάτμισης μέσω των φύλλων των φυτών καλείται διαπνοή. 2)Διαπνοή: Η θερμοκρασία: Ο ρυθμός της διαπνοής αυξάνεται όταν αυξάνει η θερμοκρασία περιβάλλοντος, ειδικά κατά την εποχή της ανάπτυξης του φυτού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν το άνοιγμα των στομάτων από τα καταφρακτικά κύτταρα, ενώ αντίθετα οι χαμηλότερες προκαλούν το κλείσιμο των στομάτων.

14

15 Ο ήλιος μέσα στο χρόνο υπήρξε αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.Πολλοί τον θεώρησαν θεό ενώ άλλοι προσπάθησαν να τον αποτυπώσουν δημιουργώντας σπουδαία έργα τέχνης. Επηρέαζε σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών μύθων και αντιλήψεων.

16

17 Ο ήλιος αποτελεί πηγή έμπνευσης και στη σημερινή εποχή. Πολλοί γνωστοί ζωγράφοι όπως ο Picasso,η Frida Kahlo τον έχουν μέσα στα έργα τους ως πρωταγωνιστή ή και σε δευτερέυοντα ρόλο. Guernica,Pablo Picasso Απεικονίζει τον ήλιο στο πάνω κεντρικό τμήμα του πίνακα. Με το φως του θέλει να φωτίσει τα γεγονότα που συνέβησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο. Frida Kahlo, Sun and Life Συμβολίζει τη γονιμότητα. Ο ήλιος βοηθά την ανάπτυξη και την άνθηση των φυτών με το φώς του.

18 ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ “, Τόσο πολύ τη μέθυσε ο χυμός του Ήλιου που έγειρε το κεφάλι της και δέχτηκε να γίνει σιγά σιγά η μικρή Πορτοκαλένια!”. ( Η Πορτοκαλένια) ” Κορίτσι κοριτσάκι που για χάρη του είχε τσακίσει ο ήλιος το κοντάρι του ”. ( Στην Ξύλινη Παράγκα) ” Έλα κυρά και Παναγιά με τα αναμμένα σου κεριά Δώσε το φως το δυνατό στον Ήλιο και στο Θάνατο ”. ( Η Παναγία των Κοιμητηρίων)

19 1)ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ; ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

20 2)ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ;

21 3)ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ;

22


Κατέβασμα ppt "ΗΛΙΟΣ Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google