Κοινωνικές ομάδες με σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στα φάρμακα Γιώργος Ζαρκωτός Σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Advertisements

Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ (INCB) για τα ναρκωτικά 2009.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ Αθήνα 1/11/2011.
5 ΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ,ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης Γ.Γ. ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Seven affairs of charity Frans II Francken (Flanders,
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ GREEK ICT FORUM
"Δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων με τη χρήση Κοινωνικού Κεφαλαίου"
Έργο «Take Care»: Οδηγός Ορολογίας Ιατρικής Περίθαλψης για Μετανάστες Διάρκεια: από 1 Νοεμβρίου 2012 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014.
ΠΡΑΞΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών
Η Οπτική του Φύλου στις Τοπικές Πολιτικές
Κρίση, Κοινωνική Συνοχή & Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Υ.Υ.Κ.Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ της ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, με την.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΥ2- ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ο ΕΠΑΛ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Αλλαγές στο προφίλ των εφήβων που προσέγγισαν το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ κατά τη δεκαετία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ-ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ.
Οι Τομείς Προτεραιότητας για την Περίοδο Πραγμάτωση της Δια Βίου Μάθησης Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης.
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ Το Όραμα της Φαρμακοβιομηχανίας για την Ανάπτυξη για την Ανάπτυξη
Κοινωνικό κράτος και κρίση Με έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα Χρήστος Κουτσαμπέλας Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ στο Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Παρουσίαση της Πράξης Ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων και της τοπικής κοινωνίας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011 Συνέντευξη Τύπου ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΘΕΑ 2010.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
Δ.Υ. ΣΤΡΟΦΗ - ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Χαρακτηριστικά των εφήβων χρηστών που προσέγγισαν τη ΣΤΡΟΦΗ το 2002.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ.
« Καταπολέμηση των διακρίσεων και της ανεργίας με τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Στηρίξτε τη φαρμακευτική περίθαλψη για τους Έλληνες ασθενείς Νοέμβριος 2013.
Κυριακή Μπαλτά Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βιβλιοθήκη Σχεδιασμός και δημιουργία επικοινωνιακού σχεδίου δράσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Υποστήριξη της συμμετοχής ΜΜΕ και ερευνητών του χώρου της Υγείας και Βιοτεχνολογίας στο 6 ο και 7 ο ΠΠ Αργυρώ Καραχάλιου Εθνικό.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Λίγα λόγια για την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «Αλφιτόπωλις» Τίτλος έργου: «Παραγωγή και Εμπορία Τοπικών προϊόντων και προώθησής τους μέσω του Θεματικού Εναλλακτικού.
Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας
Οργάνωση προσώπων και μέσων ειδικού σκοπού. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙ.Κ.ΚΕ.Μ. Θεσσαλονίκη 9 Ιουλίου 2014 Δημιουργία του ΔΙΚΤΥΟΥ Κοιν.Σ.Επ. Κεν. Μακεδονίας,
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & Κοιν.Σ.Επ. Χορμόβα Γιάννα Γενική Γραμματέας Δήμου Καρπενησίου – Κοιν.Σ.Επ. «Ευρυτανική»
Ευρυζωνικές υπηρεσίες για τους πολίτες της Αθήνας Υπηρεσίες και περιεχόμενο στην Κοινωνία της Πληροφορίας Δρ Εύη Σαχίνη Προϊσταμένη Τμήματος Στρατηγικής.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΡΑΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα Αποτελέσματα των Δράσεων της ΑΝ.Ε.ΒΟ. Α.Ε. Γεώργιος Γκάγκας Διαχειριστής της Πράξης.
Προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της εξάρτησης Χαράλαμπος Πουλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής.
….για πολλές ώρες…..
Στερεότυπα φύλου στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων του Γιώργου Π
KEN ΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ – « ΕΡΓΑΛΕΙΟ » ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για αμβλύωπες Μαθητές» Βουγιουκλίδης.
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ SERVQUAL.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Νίκη Βουδούρη Συντονίστρια Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΚΟ PRAKSIS
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ A’ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Στελέχωση Υπηρεσίας: Μάρκος Ζαχαρής, ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Κοινωνικής.
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
Ομιλία Σπύρου Βούγια Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Αθήνα, 13 Απριλίου 2011 Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ HIV ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Διονύσιος.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
28ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κεφάλαιο 2 Αναδυόμενοι Πληθυσμοί και Υγεία
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ arsisathina.
Το περιβάλλον και η ΘΚ: πολιτικές και κοινωνία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ
Ομάδα Εργασίας για τους Σπάνιους Καρκίνους
Οργάνωση και Διοίκηση Πρωτοβάθμιας (Θ)
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ PRAKSIS
ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Κοινωνική Έρευνα.
Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοινωνικές ομάδες με σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στα φάρμακα Γιώργος Ζαρκωτός Σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Social groups with important access to medicines problems George Zarkotos Greek Association of Drugs and Substitutes Users

Δυο λόγια για μας ► Ο Σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιουργήθηκε από θεραπευόμενους των προγραμμάτων υποκατάστασης και χρήστες ουσιών. ► Ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε το ► Μέλη μας είναι θεραπευόμενοι των μονάδων φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης, χρήστες ουσιών που περιμένουν την εισαγωγή τους σ’ αυτές, απεξαρτημένοι πρώην χρήστες και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μόνοι τους το πρόβλημά τους με την εξάρτηση.

Ο Σύλλογος έχει βασικούς άξονες δράσης : ► Την διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματα υποκατάστασης στην Ελλάδα και/ή που κάνουν χρήση ουσιών. ► Την προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών υποκατάστασης, μείωσης βλάβης, κοινωνικής μέριμνας και περίθαλψης. ► Την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. ► Την ενημέρωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για τα δικαιώματά τους, αλλά και της κοινής γνώμης για τα θέματα χρήσης, θεραπείας, υποκατάστασης και μείωσης βλάβης.

Κοινωνικές ομάδες με σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση στα φάρμακα, και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εκτός από χρήστες ουσιών, είναι και μετανάστες χωρίς χαρτιά, εκδιδόμενα πρόσωπα, ρομά, άστεγοι, φυλακισμένοι….

Προβλήματα περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων Προβλήματα περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων ► Αποκλεισμός από την αγορά εργασίας ► Ανύπαρκτη υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη ► Περιορισμένες προνοιακές πολιτικές κι επιδόματα ► Αδιαφορία για προγράμματα μείωσης βλάβης ► Ποινικοποίηση συμπεριφορών, εμφάνισης, προσωπικών επιλογών και ιδιαιτεροτήτων ► Μειωμένο ενδιαφέρον από τα ίδια τα άτομα, λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων ► Απροθυμία ακόμη και του υγειονομικού προσωπικού, μια και δεν θεωρούνται «υποδειγματικοί ασθενείς»

Σημαντική επιδείνωση τα τελευταία χρόνια ► Αποκλεισμός από την αγορά εργασίας ► Ανύπαρκτη υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη ► Πλέον και οι ελάχιστοι που ίσως εργάζονταν είναι άνεργοι, χωρίς επιδόματα, μια και εργαζόμενοι περιστασιακά, δεν έχουν ένσημα ► Ανασφάλιστοι χωρίς βιβλιάριο υγείας, δυσκολεύονται να βγάλουν ακόμη και βιβλιάριο πρόνοιας, καθώς αλλάζουν προς το χειρότερο οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες

Σημαντική επιδείνωση τα τελευταία χρόνια ► Περιορισμένες προνοιακές πολιτικές κι επιδόματα ► Αδιαφορία για προγράμματα μείωσης βλάβης ► Τα επιδόματα της πρόνοιας κουτσουρεύονται ή και κόβονται τελείως, με αυθαίρετες μειώσεις των ποσοστών ► Τα ήδη περιορισμένα προγράμματα μείωσης βλάβης τείνουν πλέον στο μηδέν, φθάνουμε στο σημείο να διανείμονται ελάχιστα υλικά ασφαλούς χρήσης και να είναι δύσκολα προσβάσιμα. Στις φυλακές, η άρνηση παραδοχής ότι γίνεται χρήση (και σεξ), οδηγεί στην απαγόρευση κατοχής σύριγγας (και προφυλακτικών), με άμεσο αποτέλεσμα την τεράστια διασπορά κυρίως της HCV

Σημαντική επιδείνωση τα τελευταία χρόνια ► Ποινικοποίηση συμπεριφορών, εμφάνισης, προσωπικών επιλογών και ιδιαιτεροτήτων ► Έχουμε αύξηση της καταστολής, επιχειρήσεις «αρετής» και τάση να χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τα προβλήματα υγείας. Επιχειρήσεις της αστυνομίας κατά μεταναστών, εκδιδόμενων, χρηστών (Ξένιος Ζευς, Θέτις κλπ), με την συμμετοχή και υγειονομικών, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων από τις υπηρεσίες υγείας, την έλλειψη εμπιστοσύνης. ► Παράλληλα, παρατηρούμε συντηρητική στροφή της κοινωνίας, όλοι ψάχνουν κάποιον άλλον για να ρίξουν το βάρος, τον «ξένο» τον «διαφορετικό», και η άποψη ότι «ο ίδιος φταίει για τις επιλογές του» κερδίζει συνεχώς έδαφος

Σημαντική επιδείνωση τα τελευταία χρόνια ► Μειωμένο ενδιαφέρον από τα ίδια τα άτομα, λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων ► Απροθυμία ακόμη και του υγειονομικού προσωπικού, μια και δεν θεωρούνται «υποδειγματικοί ασθενείς» ► Τα άτομα των ευάλωτων ομάδων έχουν μεγαλύτερα κατά τη γνώμη τους προβλήματα απ’ την φροντίδα της υγεόας τους, την αστεγία, την εξασφάλιση ουσιών, τα προβλήματα με τον νόμο κ.α. ► Το υγ. προσωπικό συχνά θεωρεί μάταια την παροχή θεραπείας σε αυτές τις ομάδες, λόγω της δύσκολης συμμόρφωσης, του κινδύνου επαναμόλυνσης, του στερεότυπου ότι «αυτοί φταίνε» κι ότι έχουν τους «κανονικούς» ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν εύκολα

Reported HIV Cases in Greece

Prevention & Empowerment: POSITIVE VOICE and the Greek MSM Community

Syringes distributed through specialised programmes in 2010 per estimated IDU

Ηπατίτιδα C ► Εκτιμάται πως άνθρωποι έχουν τον ιό HCV. Απ’ αυτούς το γνωρίζουν, και περίπου οι μισοί έχουν λάβει θεραπεία, όχι απαραίτητα επιτυχημένη. ► Για την ηπατίτιδα Β τα αντίστοιχα νούμερα είναι εκτιμώμενοι ασθενείς, το γνωρίζουν και έχουν λάβει θεραπεία οι , όχι απαραίτητα επιτυχημένη. ► Το 80% των χρηστών ουσιών - θεραπευομένων – πρώην χρηστών είναι θετικοί σε HCV ► Έχουν λάβει θεραπεία μόλις το 20%

Ηπατίτιδα C: εκτιμώμενη διασπορά στους χρήστες ουσιών

Activities & Data Review Increase in OST provision Reduction of waiting time Reduction of waiting time

Τι μπορεί να γίνει ► Άμεση απορρόφηση όλων των εξαρτημένων στα προγράμματα υποκατάστασης και ουσιαστική λειτουργία των προγραμμάτων αυτών με σκοπό τη μείωση βλάβης ► Ουσιαστική αύξηση των προγραμμάτων διανομής υλικού ενέσιμης χρήσης ► Προγράμματα μείωσης βλάβης αλλά και υποκατάστασης στις φυλακές ► Ευρύ πρόγραμμα εξετάσεων και θεραπείας ► Προώθηση σε θεραπεία, κύρια για την HCV και HIV ► Προνοιακές πολιτικές, βιβλιάρια υγείας, επιδόματα ► Πληροφόρηση κι ενημέρωση των ευάλωτων ομάδων για τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης

Τα ίδια ακριβώς λέει και το ECDC : Τα ίδια ακριβώς λέει και το ECDC : 1. Needle and syringe programmes (NSPs) 2. Opioid substitution therapy (OST) and other drug dependence treatment 3. HIV testing and counselling (T&C) 4. Antiretroviral therapy (ART) 5. Prevention and treatment of sexually transmitted infections (STIs) 6. Condom programmes for IDUs and their sexual partners 7. Targeted information, education and communication (IEC) for IDUs and their sexual partners 8. Vaccination, diagnosis and treatment of viral hepatitis 9. Prevention, diagnosis and treatment of tuberculosis (TB)

Συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικών ► Πιστεύουμε πως είναι άμεση ανάγκη για την συμμετοχή των ασθενών στην λήψη των αποφάσεων, στην χάραξη και υλοποίηση πολιτικών για τα ναρκωτικά και την μείωση βλάβης ► Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα απ’ τον καθένα ποιες είναι οι ανάγκες μας και με ποιούς τρόπους μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν καλύτερα τα προβλήματά μας ► Θα πρέπει κάποια στιγμή να ακουστούν και οι δικιές μας απόψεις, εκτός από τους «ειδικούς», που έχουν συνηθίσει να μιλούν για μας, χωρίς εμάς ► Εξάλλου, το νέο Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά και την εξάρτηση, μιλά πολύ καθαρά για την συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών που τους αφορούν.

Σας ευχαριστούμε Αθήνα, 13/12/2013