Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Υ.Υ.Κ.Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ της ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, με την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Υ.Υ.Κ.Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ της ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, με την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Υ.Υ.Κ.Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ της ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, με την ΕΠΩΝΥΜΙΑ «Αθήνα - Ζωή»

2 Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Δήμου Αθηναίων – Πρόγραμμα “Αθήνα – Ζωή”  Η Αθήνα ως πρωτεύουσα της χώρας, ως ο μεγαλύτερος δήμος αλλά και ως μητρόπολη της Αττικής, αντιμετωπίζει καθημερινά όλες τις διαστάσεις του προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.  Στα πλαίσια της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος, η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει σημαντικό ρόλο, αφού ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα ανάπτυξης δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους.  Η Αθήνα οφείλει να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και πολιτικών και στους τρεις πυλώνες της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, τόσο στην πρωτογενή πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όσο και στην θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

3 Οργάνωση και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Προγράμματος για Ενήλικες και Εφήβους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Δήμου Αθηναίων – Πρόγραμμα “Αθήνα – Ζωή”  Η ανάπτυξη θεραπευτικών μονάδων, αποτελεί σήμερα, βασική προτεραιότητα της πολιτείας στα πλαίσια της οριζόντιας καταπολέμησης του φαινομένου της χρήσης και της διάδοσης των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και γενικότερα των εξαρτήσεων.  Η διαπίστωση ότι ο πρώτος Δήμος της χώρας στερείται υπηρεσιών Θεραπευτικών Προγραμμάτων για Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών, οδήγησε το Υ.Υ.Κ.Α. και το Δήμο Αθηναίων στην από κοινού υλοποίηση του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος για Ενήλικες και Εφήβους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Δήμου Αθηναίων, με την επωνυμία Αθήνα - Ζωή».  Στην πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού, θα συμβάλλει η προγραμματική σύμβαση ύψους € 30.000.000,00 Λ που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για 5 χρόνια, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2008 και αυτομάτως ανανεούμενη στο τέλος κάθε πενταετίας.

4 Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται ως ολοκληρωμένο, αφού:  αποτελεί μία προσπάθεια παροχής όσο το δυνατόν πιο μεγάλου εύρους θεραπευτικών υπηρεσιών για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών,  ενήλικες και έφηβους,  από την διαδικασία προ-ένταξης με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποστηρικτικών υπηρεσιών σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα (Κέντρα Πρόληψης, Δημοτικά Ιατρεία, Κινητές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης),  έως τη θεραπεία και την επανένταξη,  με παράλληλη υποστήριξη και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος,  λειτουργώντας με τις αρχές των ομάδων αυτοβοήθειας και του μοντέλου της θεραπευτικής κοινότητας.

5 Θα λειτουργήσουν:  Συμβουλευτικός Σταθμός και Πρόγραμμα Οικογενειών: 100 άτομα χρήστες και 100 άτομα οικογένειές τους.  Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης (DETOX): 30 κλίνες  Ανοικτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα Ενηλίκων και Εφήβων: 60 ενήλικες και 40 έφηβοι  Πρόγραμμα Επανένταξης: 70 μέλη (40 ενήλικες και 30 έφηβοι)  Μονάδα Εκπαίδευσης και Απασχόλησης: θα υποστηρίζει τα Ανοικτά Θεραπευτικά Προγράμματα Εφήβων και Ενηλίκων  Τμήμα Έρευνας, Πρόληψης & Εφαρμογών: Θα ασχολείται με την έρευνα, την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και την υποστήριξη και εκπαίδευση του προσωπικού.

6 Έμμεσα και Άμεσα Επωφελούμενοι:  Συνολικά στο Πρόγραμμα θα εργάζονται 96 εργαζόμενοι (έμμεσα επωφελούμενοι).  Το σύνολο των άμεσα επωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 1.170 άτομα ετησίως που δύναται να εξυπηρετεί (χρήστες και οικείοι τους).

7 Στόχος του Προγράμματος:  Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των χρηστών στην προσπάθεια τους για απεξάρτηση και η παροχή όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένων και μεγάλου εύρους θεραπευτικών υπηρεσιών σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

8 Επιμέρους στόχοι:  Ο περιορισμός, η μείωση της βλάβης από τη χρήση ή η αποχή από τη χρήση ουσιών  Η αποχή από την παραβατική συμπεριφορά  Ο εντοπισμός και η προσπάθεια εξομάλυνσης των δυσλειτουργιών στην οικογένεια  Η επανασύνδεση με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση  Η βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων  Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου  Η σταδιακή αυτονόμηση με τον προσδιορισμό ενός προσωπικού σχεδίου – οράματος ζωής

9 Φάσεις Ανάπτυξης: Στην πρώτη φάση θα λειτουργήσουν:  α) Συμβουλευτικός Σταθμός Υποδοχής  β) Πρόγραμμα Υποστήριξης Οικογενειών  γ) Τμήμα Έρευνας, Πρόληψης και Εφαρμογών  δ) Τμήμα Διοικητικού και Οικονομικού στη δεύτερη φάση θα λειτουργήσουν:  ε) το Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης (DETOX)  στ) το Ανοικτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα και  ζ) το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης. το προσωπικό κατά το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης του προγράμματος, θα εκπαιδευτεί από φορείς που ήδη λειτουργούν παρόμοια προγράμματα στην Ελλάδα (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΘ, κ.α), ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν οι απαραίτητες συνεργασίες με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και το Υπουργείο Παιδείας

10 Χώρος Υλοποίησης - Ι  Η προσφορά εκ μέρους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου έκτασης 14.061,52m 2, στο χώρο του πρώην «Αναμορφωτηρίου Θηλαίων» στην ευρύτερη περιοχή του Νοσοκομείου «Σωτηρία», προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα:

11 Χώρος Υλοποίησης - ΙΙ  Βρίσκεται στον «υγειονομικό άξονα» των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας που μπορούν να καλύψουν τις εξαιρετικά απαιτητικές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι χρήστες ουσιών, αλλά και ιδιαίτερων θεραπευτικών μονάδων όπως είναι το εν λόγω πρόγραμμα.  Τα εν λόγω δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν ψυχιατρικές κλινικές που δύνανται να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ενήλικες και εφήβους χρήστες με διπλή διάγνωση, καθώς και μονάδες υποκατάστασης που πρόκειται να λειτουργήσουν στα πλαίσια του Ν. 3459/2006.  Ενώ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δεν είναι πυκνοκατοικημένος, ενώ περιστοιχίζεται από περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιδανικό για μία τέτοιου είδους θεραπευτική διαδικασία (θεραπευτικό περιβάλλον).  Το αραιοκατοικημένο της περιοχής, διασφαλίζει ότι θα εκλείψουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις της κοινότητας στη λειτουργία ενός τέτοιου είδους προγράμματος.

12 Χώρος Υλοποίησης - ΙΙI

13 ΠΡΙΝ… ΜΕΤΑ…

14

15

16

17

18

19 Απαιτούμενες Κτιριακές Υποδομές  700m 2 : Πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης (Detox)  1500m 2 : Ενήλικες χρήστες: Συμβουλευτικός σταθμός υποδοχής, Πρόγραμμα Υποστήριξης Οικογενειών, Ανοικτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα, Μονάδα Εκπαίδευσης και Απασχόλησης, Πρόγραμμα Επανένταξης, Τμήμα Διοικητικού και Οικονομικού.  1500m 2 : Έφηβοι χρήστες: Συμβουλευτικός σταθμός υποδοχής, Πρόγραμμα Υποστήριξης Οικογενειών, Ανοικτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα, Μονάδα Εκπαίδευσης και Απασχόλησης, Πρόγραμμα Επανένταξης, Τμήμα Έρευνας, Πρόληψης και Εφαρμογών.  Περιβάλλον χώρος: 2 Θυρωρεία, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, εργαστήριο κηποτεχνίας, θερμοκήπιο

20 Επίμετρο Το πρόβλημα των ναρκωτικών, αφορά κάθε σύγχρονη κοινωνία, αγγίζει όλες τις κοινωνικές τάξεις, όλες τις οικογένειες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, τη δομή τους και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ατόμων που τις απαρτίζουν. Τα εξαρτημένα άτομα βρίσκονται δίπλα μας, επηρεάζουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν μπορεί κανένας ούτε να κρυφτεί, ούτε να κωφεύσει για το πρόβλημα αυτό. Είναι ένα βαθύ κοινωνικό πρόβλημα με προεκτάσεις τόσο στο επίπεδο της υγείας, αλλά και της συνολικής κοινωνικής συνοχής. Είναι ένα πρόβλημα που μας αγγίζει όλους μας και χρειάζεται όλοι να πάρουμε θέση και να αναπτύξουμε ανάλογες δράσεις στο μέτρο που μας αναλογεί.


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Υ.Υ.Κ.Α. ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ της ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, με την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google