ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΙΚΑΡΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων ΓΝΑ « Γ. Γεννηματάς » PhD (c),Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαχείριση εργασιακού άγχους στην COMPUSMART Διαχείριση εργασιακού άγχους στην COMPUSMART Ινστιτούτο Εργασίας, Υγείας και Οργάνωσης (I-WHO) Πανεπιστήμιο.
Advertisements

Ο Κλάδος Μαρμάρου σε Αναζήτηση Διεξόδων από την Κρίση Ανάγκες σε Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στον κλάδο Μαρμάρου ΟΣΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ο ρόλος του ΝΕΛ σε περιπτώσεις κρίσεων
Εκτίμηση εκπαιδευτικών αναγκών και εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ = ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Οργανωτική ετοιμότητα Επιχειρησιακή ετοιμότητα Λειτουργική ετοιμότητα ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Ορθές Πρακτικές Διανομής Φαρμάκων
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής
"Νοσηλευτική παρακολούθηση
Φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς στην Κοινότητα
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ»
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Δράσεις Αναληφθείσες από την Ε.Σ.Δ.Υ. στα πλαίσια υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας» Α. Ρουμελιώτη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ειδικά Θέματα και Προοπτικές των Νοσοκομειακών Εποπτών Δημόσιας Υγείας
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ο εθελοντισμός αποτελεί εξαιρετική μορφή κοινωνικής δράσης για την εξυπηρέτηση ανώτερων σκοπών, είτε για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων, είτε.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ)
Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας
Πέτρος Χαραβιτσίδης Διευθυντής στο 132ο Δημοτικό σχολείο Αθήνας
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.4 Τρόπος δημιουργίας και επισημοποίησης του διακρατικού δικτύου συνεργασίας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
3η Ημερίδα Τομέα Kοινοτικής Νοσηλευτικής& Π.Φ.Υ. ΕΣΝΕ 5 Νοέμβρη 2005 Η Ομοσπονδία Νοσηλευτών Επαγγελματικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - FOHNEU- Ο ρόλος.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
Επιμελεια: Σοφιάννα Κοτσανάδα (Α. Μ. 14/012) Ναυσικά Πανάρετου (Α. Μ
Μοντέλο Kaiser Το μοντέλο στηρίζεται στην αρχή της προληπτικής δράσης.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Παναγιώτα Σουρτζή Καθηγήτρια Νοσηλευτικής της Υγιεινής της Εργασίας
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
«Το νομικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες για τους ασθενείς στην κρίση» Δημήτρης Κρεμαλής, LL.M., Ph.D. LMU Munich Εταίρος, ΚΡΕΜΑΛΗΣ Δικηγορική Εταιρεία Πρόεδρος.
Μέτρα Προστασίας των Ασθενών από τις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις
«ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ» ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΤO ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΥ ΤΑΞΗ:
1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΑΜΑ2. ΣΚΟΠΟΙ3. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΣΚΟΠΩΝ4. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ6. ΜΕΛΗ7.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ A’ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Στελέχωση Υπηρεσίας: Μάρκος Ζαχαρής, ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, Υπεύθυνος Κοινωνικής.
Εργαστήρι ΜΜΕ & η φωνή του ασθενή Λευκωσία, 16 Μαΐου 2016 Εμπειρίες από την Κύπρο στον χώρο της Ιατρικής Δημοσιογραφίας Χρύστα Ντζάνη, Δημοσιογράφος «Πολίτη»
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Σύστημα ικανοποίησης χρηστών και εκτίμησης αναγκών: Στόχος να αξιολογήσουμε τον βαθμό ικανοποίησης του ασθενή και να εντοπίσουμε τις πιθανές μελλοντικές.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. Για να αποκτήσεις γνώσεις, να εξασκηθείς και να πάρεις πτυχίο Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου πρέπει να επιλέξεις σπουδές στο.
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ HIV ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Διονύσιος.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Τομεασ υγειασ προνοιασ ΕΥΕΞΙΑΣ
Γενικά Νοσοκομειακή Λοίμωξη (ΝΛ): αυτή που δεν είναι παρούσα ή δε βρίσκεται στο στάδιο επώασης κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο Περίοδος επώασης:
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισμός υγείας: Στόχοι για την προώθηση της και την πρόληψη ασθένειας Mosby στοιχεία και των παραγώγων στοιχείων © 2010, 2006, 2002 από Mosby,
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Επαγγελματικά δικαιώματα Νοσηλευτών.
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΙΑ.
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μέτρα Προστασίας των Ασθενών από τις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις Τζένη Κρεμαστινού Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων.
ΑΑ 061 ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Εντερόκοκκος ανθεκτικός στη βανκομυκίνη- VRE
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη.
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Mπιάγκης Νικόλαος¹, Μουστάκας Δημήτριος¹, Μπάνη Αλεξία¹ 1.Φοιτητές Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Εισαγωγή: Παρά.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Κρέπια Βασιλική1, Κατσαραγάκης Στυλιανός2, Καϊτελίδου Δάφνη3, Πρεζεράκος.
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΙΚΑΡΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων ΓΝΑ « Γ. Γεννηματάς » PhD (c),Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου Φεβρουαρίου 2014 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. Υ 1. Γ. Π Μέτρα, όροι και διαδικασίες για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων που συνδέονται με τη νοσηλεία των ασθενών στους Χώρους Παροχής Υγείας

Κεφάλαιο Α΄ - Άρθρο 1 & 2 Σκοπός & Ορισμοί Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί στον ορισμό μέτρων, όρων και διαδικασιών : 1. Την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, 2. Την πρόληψη και 3. Τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους χώρους παροχής υγείας.

Άρθρο 3 Πεδίο Εφαρμογής Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τους ακόλουθους φορείς : Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά, Στρατιωτικά, Ν. Π. Ι. Δ., Κέντρα Υγείας, Ιδιωτικές Κλινικές, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης εκτός Νοσοκομείων και Κλινικών.

H ΕΝΛ αποτελείται από τα μέλη της ( περίπου 18-20) Αλλά 3-4 μέλη είναι στην πρώτη γραμμή

Λοιμωξιολόγο Ε π ιμ. Α ’ ΈΝΑΝ Βιο π αθολόγο ή κλινικό Μικροβιολόγο με βαθμό συντονιστή δ / ντή Εκ π ρόσω π ο ογκολογικών ή αιματολογικών τμημάτων Εκ π ρόσω π ο ΜΕΘ ( συντ. Δ / ντη ) Δ / ντη φαρμακείου Δ / ντή Τεχνικής Υ π ηρεσίας Δ / ντή Ιατρικής υ π ηρεσίας Δ / ντή Διοικητικής υ π ηρεσίας Δ / ντή Νοσηλευτική ς υ π ηρεσίας ΝΕΛ Προϊστάμενο τμήματος ελέγχου π οιότητας, έρευνας και συνεχιζόμενης εκ π αίδευσης Ε π ό π τη Υγείας Εκ π ρόσω π ο Χ / κού τομέα ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΛ

H ΟΕΕ της ΕΝΛ αποτελείται από Πρόεδρο Ε π ιτρο π ής ( Δ / ντής Μικροβιολόγο ς ή Λοιμωξιολόγο ς Αντι π ρόεδρο Ε π ιτρο π ής ( Δ / ντής Μικροβιολόγος ή Λοιμωξιολόγος ) Νοσηλευτή Ε π ιτήρησης Λοιμώξεων

Άρθρο 9 Έργο, αρμοδιότητες και διαδικασία επιλογής του Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων ( Ν. Ε. Λ.) Οργανωμένη, σωστή και έγκαιρη δράση του συμβάλλει καίρια στη εφαρμογή των εθνικών και διεθνών κανόνων για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και στη βελτίωση των δεικτών της ποιότητας με στόχο την ασφάλεια των ασθενών. Τα καθήκοντά του ΝΕΛ προσδιορίζονται από τον Πρόεδρο της ΕΝΛ στον οποίο και αναφέρεται καθημερινά.

Άρθρο 7 Το έργο και οι αρμοδιότητες της Ε. Ν. Λ. Επιτήρηση και καταγραφή ΝΛ ( επιπτώσεις, σημειακούς επιπολασμούς λοιμώξεων ) Συνεχή επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης των ΝΛ Υποχρεωτική συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των Ε. Υ. Επικοινωνία και συνεργασία με κεντρικούς φορείς, Υ. Υ.

Άρθρο 9 Κύριο έργο του ΝΕΛ Η επιτήρηση και καταγραφή των λοιμώξεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επίβλεψη της εφαρμογής των διαδικασιών απολύμανσης, αποστείρωσης και αντισηψίας. Η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και η τήρηση των πιστοποιητικών υγείας των εργαζομένων. Άρθρο 9 Κύριο έργο του ΝΕΛ Η επιτήρηση και καταγραφή των λοιμώξεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η επίβλεψη της εφαρμογής των διαδικασιών απολύμανσης, αποστείρωσης και αντισηψίας. Η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Εμβολιαστική κάλυψη του προσωπικού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και η τήρηση των πιστοποιητικών υγείας των εργαζομένων.

Άρθρο 9 Κύριο έργο του ΝΕΛ Η επιτήρηση της συμμόρφωσης με τις ιατρονοσηλευτικές πρακτικές που σχετίζονται με τη πρόληψη των ΝΛ. Η σύνταξη και η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και διαδικασιών. Η καθημερινή ενημέρωση από το μικροβιολογικό εργαστήριο σχετικά με τις απομονώσεις πολυανθεκτικών μικροοργανισμών. Η τήρηση, με ευθύνη των υπεύθυνων ιατρών, των μονώσεων των ασθενών με λοίμωξη − αποικισμό από ανθεκτικά παθογόνα.

Η Ε. Ν. Λ. εποπτεύει και ελέγχει : Την τήρηση των κανόνων πρόληψης Ν. Λ. και υγιεινής περιβάλλοντος Κάθε μέλος της ΕΝΛ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνη για τη συμμόρφωση. Οι Διευθυντές της Νοσηλευτικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο εφαρμογής των « μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων » Εφαρμόζουν και ελέγχουν τη συμμόρφωση του προσωπικού τους με τα μέτρα που εισηγείται η Ε. Ν. Λ. όσον αφορά καθημερινή πρακτική νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα

Με τι ασχολείται ο ΝΕΛ ; Καταγραφή λοιμώξεωνΕ π ιτήρηση λοιμώξεωνΕκ π αίδευση π ροσω π ικού

Με τι ασχολείται ο ΝΕΛ ; Παρακολούθηση υγιεινής των χώρων ( συμπεριλαμβανομένων μαγειρείων, πλυντηρίων, εστίασης ) Παρακολούθηση διαδικασίας ασηψίας, αντισηψίας Παρακολούθηση διαχείρισης απορριμμάτων Εκπαίδευση προσωπικού στους κανόνες υγιεινής και πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων Ατυχήματα προσωπικού από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα στον χώρο εργασίας Επιμέλεια και υπευθυνότητα για την τήρηση των πρακτικών επιτροπής Στήριξη Προέδρου για σύγκλιση Ε. Ν. Λ. και Ο. Ε. Ε.

Καθημερινή επικοινωνία με το Μικροβιολογικό εργαστήριο

Ο ΝΕΛ θα πρέπει να είναι ΠΕ ή ΤΕ ή επισκέπτης υγείας ή Μαία / Μαιευτής στα Μαιευτήρια ελλείψει Νοσηλευτή Κλινική εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών στην κλινική νοσηλευτική Προϋπηρεσία σε ΕΝΛ Μεταπτυχιακό τίτλο σε Λοιμώξεις, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Επιδημιολογία, Δημόσια Υγεία και ΜΕΘ Κλινική εμπειρία ΣΕ ΜΕΘ και χειρουργείο πάνω από ένα εξάμηνο Αποδεδειγμένο ενδιαφέρον για τις Λοιμώξεις Γνώση Αγγλικής ή άλλης επίσημης γλώσσας της ΕΕ, γνώση Η / Υ

Υψηλής νοσηλευτικής ευθύνης Κλινική εμπειρία στη νοσηλευτική φροντίδα Ιδιαίτερες γνώσεις στο ευρύ αντικείμενο των λοιμώξεων Συνεχή βιβλιογραφική ενημέρωση και εκπαίδευση Ικανότητα : κριτικής διδασκαλίας και επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα με ιδιαίτερες δεξιότητες O ρόλος της ΝΕΛ είναι δύσκολος, υπεύθυνος, πολύμορφος Υψηλής νοσηλευτικής ευθύνης Κλινική εμπειρία στη νοσηλευτική φροντίδα Ιδιαίτερες γνώσεις στο ευρύ αντικείμενο των λοιμώξεων Συνεχή βιβλιογραφική ενημέρωση και εκπαίδευση Ικανότητα : κριτικής διδασκαλίας και επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα με ιδιαίτερες δεξιότητες O ρόλος της ΝΕΛ είναι δύσκολος, υπεύθυνος, πολύμορφος

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΝΤΑ Γνώση νοσηλευτικής θεωρίας και πρακτικής Γνώση ξένων γλωσσών, υπολογιστών Γνώση τεχνικών συλλογής δεδομένων Ικανότητα ανάπτυξης και παρουσίασης εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ν οσηλευτής - σύνδεσμος Ν οσηλευτής - σύνδεσμος Η προϊσταμένη ;

Σχέδιο δράσης “ Προκρούστης ” Σχέδιο δράσης “ Προκρούστης ” Ανίχνευση θετικών αιμοκαλλιεργειών σε : 1. Acinetobacter baumannii 2. Pseudomonas 3. Klebsiella 4. VRE 5. MRSA

Συρροή κρουσμάτων βακτηριαιμίας από Burkholderia cepacia σε Αιματολογική Κλινική λόγω μολυσμένου ενδοφλεβίου σκευάσματος ιτρακοναζόλης Π. Λουρίδα,¹ Χ. Μερζιώτη, ² Β. Αλικάρη, ² Α. Γαλανόπουλος,³ Ε. Μαλτέζου,4 Π. Κατερέλος,5 Γ. Γκαντέρης,5 Γ. Αναγνωστόπουλος,3 Ε. Βαγιάκου,5 Ο. Οικονόμου,6 Π. Γαργαλιάνος - Κακολύρης ¹ 1. Α ’ Παθολογική Κλινική & Τμήμα Λοιμώξεων, Γ. Ν. Α. « Γ. Γεννηματάς » 2. Επιτροπή Λοιμώξεων, Γ. Ν. Α. « Γ. Γεννηματάς » 3. Αιματολογική Κλινική, Γ. Ν. Α. « Γ. Γεννηματάς » 4. Τμήμα Παρεμβάσεων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΚΕ. ΕΛ. Π. ΝΟ. 5. Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Γ. Ν. Α. « Γ. Γεννηματάς » 6 Φαρμακείο, Γ. Ν. Α. « Γ. Γεννηματάς »

Εισαγωγή : Η Burkholderia cepacia είναι μικροοργανισμός που φιλεί το υγρό περιβάλλον. Περιγράφουμε συρροή 11 κρουσμάτων βακτηριαιμίας από B. cepacia σε Αιματολογική Κλινική τριτοβάθμιου νοσοκομείου και τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης. Υλικό και Μέθοδοι : Από 28/1/2014 ως 7/3/2014 απομονώθηκε B. cepacia σε αιμοκαλλιέργειες 11 ασθενών (6 άνδρες ) στην Αιματολογική Κλινική. Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών ήταν 44,6 έτη ( διακύμανση : 23-64). Από αυτούς, 5 ασθενείς νοσηλεύονταν λόγω ΟΛΛ, 3 λόγω ΟΜΛ και 3 λόγω λεμφώματος. Η μέση διάρκεια νοσηλείας πριν την εκδήλωση της βακτηριαιμίας ήταν 14,1 ημέρες. Η B. cepacia ήταν ευαίσθητη σε σουλφαμεθοξαζόλη, κεφταζιδίμη, κεφεπίμη και μεροπενέμη. Η κλινική εικόνα των ασθενών ήταν καλή, με πυρετό χωρίς εικόνα σήψης. Όλοι έλαβαν θεραπεία με μεροπενέμη ( εκτός από δύο που έλαβαν κεφταζιδίμη και κεφεπίμη αντίστοιχα ) με πλήρη κλινική και μικροβιολογική ανταπόκριση. Υπήρχε μόνο μία περίπτωση επίμονης βακτηριαιμίας ( για 15 ημέρες ) και σε δύο περιπτώσεις οι ασθενείς κατέληξαν μετά τη θεραπεία της βακτηριαιμίας, από άλλα αίτια. Αποτελέσματα : Από την πρώτη θετική για B. cepacia αιμοκαλλιέργεια ξεκίνησε επιδημιολογική διερεύνηση και παρέμβαση, με καλλιέργειες από δείγματα περιβάλλοντος και ενδοφλέβια διαλύματα. Παράλληλα, έγινε μελέτη ασθενών - μαρτύρων χρησιμοποιώντας ως μάρτυρες 28 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα στην Αιματολογική Κλινική χωρίς βακτηριαιμία από B. cepacia. Από τη μελέτη προέκυψαν ως παράγοντες κινδύνου για βακτηριαιμία από B. cepacia η ύπαρξη ΚΦΚ ( έφεραν 7/11 ασθενείς, 4 εμφυτευμένο ) και η χορήγηση σκευάσματος ενδοφλέβιας ιτρακοναζόλης, το οποίο, σύμφωνα με την πολιτική της Αιματολογικής Κλινικής χορηγούνταν ως αντιμυκητιακή προφύλαξη ( είχαν λάβει όλοι οι ασθενείς ). Ο ΚΦΚ αφαιρέθηκε από όλους τους ασθενείς και ελέγχθηκαν φιαλίδια της ίδιας παρτίδας του σκευάσματος ιτρακοναζόλης. Όταν ελέγχθηκε ξεχωριστά η σκόνη και ο διαλύτης του σκευάσματος, η καλλιέργεια ήταν αρνητική, όταν όμως καλλιεργήθηκε το έτοιμο διάλυμα ιτρακοναζόλης, απομονώθηκε σε μεγάλη ανάπτυξη B. cepacia. Στη συνέχεια, αφού σταμάτησε η χορήγηση του σκευάσματος αυτού στο νοσοκομείο μας, ζητήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου της εταιρίας παραγωγής του σκευάσματος από τον ΕΟΦ και μετά από εντολή του, διεκόπη η παραγωγή του υπεύθυνου φαρμάκου. Συμπεράσματα : Υπάρχουν λίγες βιβλιογραφικές αναφορές για συρροή κρουσμάτων βακτηριαιμίας από B. cepacia σε αιματολογικούς ασθενείς, με άγνωστη πηγή μόλυνσης. Στη παρούσα συρροή 11 κρουσμάτων, ως πηγή της μόλυνσης αναγνωρίστηκε ενδοφλέβιο σκεύασμα ιτρακοναζόλης και με την επακόλουθη παρέμβαση ελέγχθηκε η επιδημία και σταμάτησε η παραγωγή του μολυσμένου φαρμάκου

ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ 2014 EBOLA

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Η θέση του ΝΕΛ δεν είναι εύκολη

ευχαριστώ