Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη Μαρία2, Μάτζιου Βασιλική3, Φραδέλος Ευάγγελος4, Ζυγά Σοφία5 1Νοσηλεύτρια ΠΕ, PhD, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 2Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 3Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 4Νοσηλευτής ΤΕ, PhD (c), Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη Εισαγωγή: Η συμμόρφωση του ασθενή στο πολύπλοκο σχήμα της αιμοκάθαρσης αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σωστή διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Σκοπός: Η αξιολόγηση του επιπέδου συμμόρφωσης Ελλήνων ασθενών που υποβάλλονται σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης και η συσχέτιση του επιπέδου συμμόρφωσης με τα δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά. Υλικό και Μέθοδος: Για τη διεξαγωγή της μελέτης, 350 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση συμπλήρωσαν την κλίμακα GR-Simplified Medication Adherence Questionnaire - Hemodialysis (GR-SMAQ-HD). Δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά καταγράφηκαν. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το στατιστικό πακέτο IBM SPSS 19. Το επίπεδο της στατιστικής σημαντικότητας τέθηκε στο επίπεδο < 0,05. Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 56,5 έτη (SD = 10,0 έτη). Η συνολική βαθμολογία της κλίμακας GR-SMAQ-HD ήταν 6,05 (SD=6,54), για τη διάσταση "Συμμόρφωση στη Φαρμακευτική Αγωγή" ήταν 3,01 (SD = 1,01), για τη διάσταση «Παρουσία στη Συνεδρία Αιμοκάθαρσης» 1,75 (SD=0,51) και για τη διάσταση «Περιορισμοί σε Δίαιτα/Υγρά» ήταν 1,3 (SD=0,70). Το εκπαιδευτικό επίπεδο και η ύπαρξη παιδιών στην οικογένεια συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με την «Παρουσία στη Συνεδρία Αιμοκάθαρσης " (p=0,001 και p=0,020, αντίστοιχα). Ο ημερήσιος αριθμός των λαμβανομένων δισκίων συσχετίσθηκε ανεξάρτητα με τη βαθμολογία της διάστασης «Παρουσία στη Συνεδρία Αιμοκάθαρσης" (p=0,020) και τη βαθμολογία στη «Συμμόρφωση στη Φαρμακευτική Αγωγή» (p=0,026). Ο τύπος αγγειακής προσπέλασης συσχετίστηκε ανεξάρτητα με τη συνολική βαθμολογία της κλίμακας (p<0,001) αλλά και τη βαθμολογία στη διάσταση «Συμμόρφωση στη Φαρμακευτική Αγωγή» (p<0,001). Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες των μονάδων Τεχνητού Νεφρού θα πρέπει να επαγρυπνούν για τα θέματα μη συμμόρφωσης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών.


Κατέβασμα ppt "ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google