Η Διδακτική του Νέου Σχολείου Επιστημολογία + Διδακτική 2016.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Advertisements

ΤΠΕ στην εκπαίδευση, εκπαιδευτική πολιτική και επιστημονική θεώρηση
ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ.
Η Ψυχολογική αξία της βιωματικής μάθησης στην Αγωγή της Στοματικής Υγείας Ζωή Κασαπίδου Ψυχολόγος.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής των Μέσων Λοΐζος Σοφός Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπάίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Ο Δαυίδ, ένα παιδάκι εννέα χρόνων, έπρεπε να απομονωθεί, γιατί είχε δυνατό βήχα. Έκλαιγε και διαμαρτυρόταν “θα χάσω το μάθημα της Γεωμετρίας του Ρότζερ”.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Από την Παιδαγωγική στις Επιστήμες της Αγωγής
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
Διδάσκουσα: Λέκτορας Μαρία Δασκολιά
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
1 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (PROJECT) Γ. Ρεκαλίδου Τ.Ε.Ε.Π.Η., Δ.Π.Θ. Γ. Ρεκαλίδου Τ.Ε.Ε.Π.Η., Δ.Π.Θ.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝ ΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ- Γ’ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Καθηγητής: Μάριος Κουκουνάρας- Λιάγκης Ομάδα: Αρακυνθίου Φωτεινή.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ 1 – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Το παιδαγωγικό ζεύγος Ο μαθητής - Ο δάσκαλος. Το παιδί Πλήρης απασχόληση στο σχολείο, καθήκοντα, υποχρεώσεις… Το σχολείο: Καθοριστικός παράγοντας για.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
John Dewey
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Πώς επιτυγχάνεται η μάθηση καλύτερα;
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών,
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Από την Παιδαγωγική στις Επιστήμες της Αγωγής
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Εισαγωγή στην εκπαιδευτικη μεθοδολογια
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Μaθηση και μορφες διδασκαλιας
10. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Παιδαγωγική σχέση Ρόλος εκπαιδευτικού: Να βοηθήσει τους μαθητές να μεταβούν από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, από την άγνοια στη γνώση, από την αδυναμία.
Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.
Εργασία σε ομάδες.
“Τα παιδιά μαθαίνουν όλη την ώρα σαν τρελά, μέχρι να πάνε σχολείο” – Jean Liedloff
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Παιδαγωγικό ζεύγος: μαθητής – δάσκαλος Σχολείο: γενικεύτηκε με τη σημερινή του μορφή κατά τους τελευταίους δύο με τρεις αιώνες. Μαθητής: παιδικό επάγγελμα.
ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Κεφάλαιο 1ο Θεωρητική Θεμελίωση
Από την Παιδαγωγική στις Επιστήμες της Αγωγής
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Επιστήμες της εκπαίδευσης
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
ΗΜΕΡΙΔΑ 49ης Περιφέρειας Δ. Ε
Υποδοχή των φοιτητών/τριών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
΄Ερευνα Δράσης (Action Research)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Ιστορία Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικών Ιδεών Σταθμοί της Αγωγής Κωνσταντίνος Γ. Καρράς
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η Διδακτική του Νέου Σχολείου Επιστημολογία + Διδακτική 2016

Ορισμένα κινήματα προετοίμασαν το έδαφος για την περίοδο του παιδοκεντρισμού Είχαν επίδραση και στην ελληνική παιδαγωγική πραγματικότητα…

Ο όρος Νέο Σχολείο (Ecole Nouvelle) Ο όρος Νέο Σχολείο αποτελεί δημιούργημα της Νέας Παιδαγωγικής για την εφαρμογή βασικών αρχών του παιδαγωγικού ανθρωπισμού και του προοδευτικού εκσυγχρονισμού Το Νέο Σχολείο είναι παιδοκεντρικό Το Παλαιό ερβαρτιανό Σχολείο ήταν δασκαλοκεντρικό με τον άκρατο διδακτικό φορμαλισμό ως μέσο αγωγής και μόρφωσης

Στην ξένη βιβλιογραφία χρησιμοποιούνται και οι εξής συνώνυμοι όροι: Σχολείο Εργασίας (Arbeitsschule), Σχολείο Δράσης (Ecole active), Σύγχρονο σχολείο (Ecole moderne), Εξοχικά Παιδαγωγεία (Landerziehungsheime) κ.ά.

1.Το κίνημα της Προοδευτικής Αγωγής (progressive education) J. Dewey και W. Kilpatrik Το μάθημα να γίνεται μέσα από την πράξη (Iearning by doing) Εκδημοκρατισμός κοινωνίας Εξανθρωπισμός σχέσης εκπαιδευτικού – μαθητή

Έτσι, ο Dewey συνένωσε την παιδαγωγικο-διδακτική θεώρηση μ την πολιτική, κοινωνική και φιλοσοφική σε ενιαίο σύστημα, όπως ήταν τα συστήματα των Κομένιου και Rousseau Oι Carr & Kemmis θεωρούν ότι με τον Dewey έκλεισε η παράδοση των μεγάλων παιδαγωγικο-διδακτικών συστημάτων (άρχισε με τον Πλάτωνα και συνεχίστηκε με τους Κομένιο, Rousseau και Έρβαρτο)

2. Η μεταρρυθμιστική αγωγή Gaudig, H., Kerschensteiner, G. ( ) και Petersen, P. ( ) κ. ά. «Σχολείο εργασίας»: αυθόρμητες, φυσικές δραστηριότητες και συστηματοποιημένη εργασία Η ίδια η ζωή, με τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές της, αντικαθιστά το βιβλίο και η ενεργός δράση αντικαθιστά την παθητική μάθηση

3. Το κίνημα του «Σχολείου Δράσης» (ecole active) E. Laparede ( ), Α. Ferriere ( ), R.Cousinet ( ) Κινητοποίηση του πνεύματος των μαθητών Οι εκπρόσωποι του κινήματος αυτού μελέτησαν την παιδική ψυχολογία και ανέπτυξαν την Πειραματική Παιδαγωγική Δημοκρατικός τρόπος ζωής

4. Τo κίνημα της M. Μontessori ( ) Τα παιδιά της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα αισθητηριακά ερεθίσματα Ειδικά σχεδιασμένο και οργανωμένο διδακτικό υλικό επεδίωκε την ανάπτυξη των αισθήσεων, των κινήσεων, της γλώσσας και των πληροφοριακών γνώσεων

5. Το κίνημα της Σοσιαλιστικής Αγωγής Κύριος εκπρόσωπος ο Α. Μακαρένκο ( ) Επεδίωκε να εντάξει αρμονικά νέα άτομα στην κοινωνία των ενηλίκων Οργάνωσε και αξιοποίησε συστηματικότερα από άλλους εκπροσώπου της Νέας Αγωγής τις διαπροσωπικές σχέσεις της μαθητικής μικροομάδας και τις μεταξύ των ομάδων σχέσεις

6.Το κίνημα του Αντιαυταρχικού Σχολείου θεωρητικές ρίζες στο Rousseau και εκφράστηκε στη διδακτική πράξη αρχικά με το νηπιαγωγείο του Froebel και το σχολείο του Summerhill του Neil (1960) και αργότερα με το «Ανοιχτό Σχολείο»

Το Ανοιχτό Σχολείο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο δεύτερης γενιάς κίνημα, διότι τα αρχικά κινήματα της Νέας Αγωγής ανακόπηκαν από την κυριαρχία των φασιστικών κυβερνήσεων και τον ΔΠΠ Ελεύθερη επιλογή προγράμματος φοίτησης Φυσικά και αβίαστα αυτο-ρυθμιζόμενο και αυτο-πραγματούμενο μαθητή αυτό-καταργούμενος δάσκαλος! (βλ. Miller & Seller 1985, σ.146)

Επιστημολογία και Διδακτική Διαφοροποιήσεις μεταξύ τους θετικιστική γνώση → κοινωνική συντήρηση ερμηνευτική και κριτική → κοινωνική αλλαγή (βλ. και Λαμπίρη-Δημάκη 1990α, σ. 86)

Συσχετίσεις μεταξύ τους Η Επιστημολογία αναφέρεται (α) στη φύση της επιστημονικής γνώσης και (β) στους μεθοδολογικούς όρους μέσα από τους οποίους η έρευνα οδηγείται στην έγκυρη και αξιόπιστη γνώση Η Διδακτική ρωτά (α) ποια είναι η έγκυρη διδακτέα σχολική γνώση και (β) μέσα από ποιες διδακτικές διαδικασίες μπορεί η σχολική γνώση να γίνει κτήμα του μαθητή (βλ. και Φρυδάκη, 1999: 18; Morin, 2000: 14)