Η λεγόμενη «γιορτή του σπιτιού» ή «γιορτή κατά την ημέρα βαπτίσματος» υπάρχουν σήμερα μόνο ανάμεσα σε Σέρβους. Τότε οι Σέρβοι τιμούν το όνομα ενός εκ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Advertisements

Ισορροπημένη διατροφή
Πρόγραμμα αντιμετώπισης Μεταβολικού Συνδρόμου
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 6η ΟΜΑΔΑ Γεύματα(Παλάτι-Μοναστήρια). ΠΕΤΡΟΣ. ΓΙΑΝΝΗΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Διατροφή και Υγεία.
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
TO ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
Οι Άγιοι Άγγελοι στην Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση
ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ.
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Σαλάτες Καλοκαιρινή σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κάπαρη, κρίταμο και βαρελίσια φέτα Πράσινη σαλάτα με αρωματικά φρούτα εποχής, λάδι, αγουρίδα και.
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Σαλατες - Salads.
Γιάννης Θοδωρής Δ1 ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΑΪΤΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΓΗΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΟΥΡΤΟΥΜΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΚΡΑΣΙ»
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
ΕΝΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Από την μαθήτρια Υρώ Δάβου του Β1’
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε τη βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή. Ο πρώτος αγιασμός.
1o Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ’2.
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
ΙΤΑΛΙΑ.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Τι εστί ελληνική κουζίναΤι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Το καλοκαίρι Σταύρος Θοδωρής.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι;
Σπύρος Τσουκαλάς , Άρης Σερμέτης , Άρτεμις
Αμερικανική και Μεξικανική κουζίνα
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Μαριλένα Παπαλάμπρου Άννα Στασινοπούλου
Ο Ιησούς Βαπτίζεται Πρoτυπο Γυμνaσιο Ευαγγελικhσ Σχολησ Σμυρνησ
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Le Chandeleur H «Chandeleur» -ή παλαιότερα, «Chandeleuse»- γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη.
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Λατινική Αμερική Συνεργάστηκαν: Βασιλειάδη Δήμητρα Θανοπούλου Φαίη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η λεγόμενη «γιορτή του σπιτιού» ή «γιορτή κατά την ημέρα βαπτίσματος» υπάρχουν σήμερα μόνο ανάμεσα σε Σέρβους. Τότε οι Σέρβοι τιμούν το όνομα ενός εκ των Αγίων Πατέρων (του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ) για να αναφέρουμε μόνο μερικούς, που αποτελούν προστάτες του σπιτιού τους και της οικογένειάς τους. Πολλές φορές τιμούν και το όνομα της Παναγίας Θεοτόκου, των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, των Αγίων Μάγων, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Στέφανου και άλλων.

Τα Άγια Θεοφάνεια του Σωτήρα Χριστού, που στη Σερβία γιορτάζονται στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο του Ιουλιανού, αποτελούν μία από τις δεκαπέντε μεγαλύτερες χριστιανικές γιορτές. Μέχρι τότε οι μέρες είναι αβάπτιστες, δηλ. δεν τελούνται βαπτίσεις, επειδή μέχρι τότε δε βαπτίστηκε ούτε και ο Ιησούς Χριστός. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί τιμούν στις 18 Ιανουαρίου τη χειμερινή γιορτή της Έλευσης Τίμιου Σταυρού, εν όψει της γιορτής των Θεοφανείων. Μετά από τη Θεία Λειτουργία στις 18 Ιανουαρίου το βράδυ, στους ιερούς ναούς τελείται ο μεγάλος αγιασμός του νερού.

Οι πιστοί παίρνουν αυτό το αγιασμένο νερό στο σπίτι τους και το θεωρούν θαυματουργό, πιστεύοντας ότι αν ραντίσουν το σπίτι μ’αυτό το νερό, τότε το σπίτι τους θα μείνει φυλαγμένο από τους κακούς δαίμονες. Την επόμενη μέρα, δηλ. τη γιορτή των Θεοφανείων, το νερό αγιάζεται στον ανοιχτό χώρο, στους ποταμούς και τις λίμνες της Σερβίας. Κατά τη διάρκεια του αγιασμού του νερού, οι Σέρβοι ιερείς και πιστοί προσεύχονται στο Θεό υπέρ της άφεσης των αμαρτιών, του καθαρισμού και της θεραπείας της ψυχής και του σώματος, υπέρ του αγιασμού της καρδιάς και του νοός, και, τέλος, υπέρ κάθε όφελους, με σκοπό να γίνει αυτό το αγιασμένο νερό οδηγός προς αιώνια ζωή, διώχνοντας τα κακά πνεύματα και κάθε επίθεση των ορατών και αόρατων εχθρών μας.

Οι Σέρβοι πιστεύουν ότι τα μεσάνυχτα των Θεοφανείων ανοίγουν οι Ουρανοί και ότι τότε θα πραγματοποιηθεί κάθε ευχή που θα κάνουν. Επίσης, οι κοπέλες βάζουν, στις 18 Ιανουαρίου το βράδυ, από ένα μικρό καθρέπτη κάτω από το μαξιλάρι τους, πιστεύοντας ότι θα ονειρευθούν τον μελλοντικό γαμπρό τους. Νωρίς το πρωί τα Θεοφάνεια νέες κοπέλες πάνε σε μια πηγή νερού και ρίχνουν κόκκους σιταριού ή αραβόσιτου, φωνάζοντας: «Όπως τρέχει το νερό, έτσι και το χωράφι μας να γίνει πλούσιο». Έπειτα παίρνουν το νερό μέσα σε έναν κουβά και το έφερναν στο σπίτι τους, όπου στο κατώφλι τους περίμεναν οι άλλοι οικίοι. Σε ορισμένα χωριά της Σερβίας οι γυναίκες προσέχουν να δουν τι καιρό κάνει την ημέρα των Θεοφανείων, επειδή έτσι ήξεραν αν θα έχουμε σκληρό χειμώνα ή όχι. Επίσης έλεγαν ότι αν την ημέρα των Θεοφανείων χιονίζει ή υπάρχει παγονιά, τότε το χωράφι θα γίνει πλούσιο και θα υπάρχει ευημερία στο σπίτι, και αν ο ουρανός γίνει αίθριος, τότε θα έχουμε ξηρασία. Στις 18 Ιανουαρίου, πριν τα Θεοφάνεια, οι γυναίκες έβγαιναν έξω για να δουν ποιος άνεμος θα πνέει: αν πνέει ανατολικός άνεμος τότε η χρονιά θα γίνει φτωχή, αν πνέει ζεστός και νότιος άνεμος, θα έχουμε βροχές και αρρώστιες όλο το χρόνο, όμως, αν πνέουν δυτικοί άνεμοι τότε η χρονιά θα γίνει πλούσια.

Το κυρίως γεύμα των Σέρβων, πέραν των τυπικών βαλκανικών στοιχείων και των πολλών ψητών κρεάτων, συνοδεύεται από πολλές σαλάτες (ajvar, ljutenica, ruska salata- ρωσική σαλάτα, srpska salata- σερβική σαλάτα κλπ), τυροκομικά προϊόντα (kajmak, pavlaka, kackavalj- κασέρι και γιαούρτι) αλλά και από πολύ ψωμί. Η σερβική κουζίνα αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό στοιχείων της ελληνικής, της ουγγρικής, της τουρκικής αλλά και της αυστριακής μαγειρικής. Χαρακτηριστική εικόνα αυτής της ιδιότυπης συνύπαρξης είναι αυτή στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων, όπου δίπλα στον κατ' εξοχήν ανατολίτικο μπακλαβά, βρίσκει κανείς τις τυπικές δυτικοφερμένες αυστριακές λιχουδιές, στρούντελ και ζάχερτόρτε.

Η πλεσκάβιτσα είναι η παραλλαγή του ''δυτικού'' χάμπουργκερ στη βαλκανική του εκδοχή. Είναι σίγουρα πιο νόστιμο, πιο χορταστικό και πιο υγειινό. Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε αγνά υλικά εύκολα και γρήγορα θα έχετε ένα πλήρες γεύμα που μπορείτε να το συνοδεύσετε με σαλάτα και ότι άλλο αντέχει το στομάχι σας Pljeskavica- ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Υλικά για 4 μερίδες 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 400 γρ. χοιρινός κιμάς(ή αρνίσιος) 120 γρ. ψιλοκομμένο καυτερό πιπέρι αλάτι 80 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο 40 γρ. τυρί 4 μεγάλα ψωμάκια Εκτέλεση Πλάθετε τον κιμά και τον ανακατεύετε με το αλάτι, τα μπαχαρικά και αφήνετε το μείγμα για 20 λεπτά. Σχηματίστε το μπιφτέκι στο μέγεθος της παλάμης σας. Ψήστε στο barbeque για 8-10 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το πιπέρι, το τυρί και σαλάτα και τοποθετήστε το στα ψωμάκια

Αν βρεθείτε ποτέ στη Σερβία και νιώσετε σαν να σας έχουν ρίξει σπρέι δακρυγόνο, μην φοβάστε. Το πιθανότερο είναι οι γείτονές σας να ψήνουν λίγη πάπρικα. Στη Σερβία η πάπρικα παίρνει την έννοια της ίδιας της πιπεριάς και όχι του μπαχαρικού-σκόνης που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ουγγρική κουζίνα, ενώ για τους Σέρβους είναι ό,τι για εμάς το μήλο: σύμβολο υγείας. Η πάπρικα εμφανίζεται στα περισσότερα μενού με διάφορες μορφές: ωμή (šopska salata, μια δημοφιλής σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και τυρί), στο γκριλ (pečena paprika), τουρσί (kisela paprika), γεμιστή (punjena paprika), σε πουρέ (urnebes, ένα κρεμώδες, πικάντικο spread που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «πανδαιμόνιο») ή σαν καρύκευμα (ajvar, γνωστό και ως το σέρβικο χαβιάρι για χορτοφάγους). Αξίζει να πούμε ότι το πιάτο paprikaš (δηλαδή το σέρβικο γκουλάς) είναι ένα από τα πιο σπάνια πιάτα και παρά την ονομασία του, συναντάται συχνά χωρίς την προσθήκη του αγαπημένου τους συστατικού.Σερβίαπάπρικα

Οι Σέρβοι τα πάνε αρκετά καλά στα κρεμώδη και λιπαρά πιάτα και οι περισσότερες συνταγές τους δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες χωρίς γαλακτοκομικά. Το kajmak, για παράδειγμα, το οποίο παρασκευάζεται από ελαφρώς ζυμωμένη, αποβουτυρωμένη κρέμα, έχει μια πλούσια γεύση που αν δοκιμάσετε και κατακτήσετε, στη συνέχεια θα την αναζητάτε. Φυλάσσεται συχνά σε δέρμα ζώων και ταιριάζει ιδανικά με ψητά κρεατικά, αλλά και αλειμμένη πάνω σε ψωμί Τυρί Pule. Άλλο ένα γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιούν πολύ είναι το jogurt, που είναι πιο ρευστό γιαούρτι που πίνετα ι (σκέτο, χωρίς γεύσεις φρούτων) και χρησιμοποιείται πολύ και στη παρασκευή γλυκών. Το κλασικό γιαούρτι τους είναι το kiselo mleko, το οποίο απολαμβάνουν με… λουκάνικα, ενώ η pavlaka είναι μια παχιά ξινόκρεμα που όσο πιο λιπαρή, τόσο το καλύτερο.Κι αν σας περισσεύουν μερικές… χιλιάδες ευρώ, μην φύγετε από τη χώρα χωρίς να δοκιμάσετε pule. To pule είναι τυρί που φτιάχνεται από γάλα τοπικής γαϊδούρας και είναι μέχρι σήμερα το πιο ακριβό τυρί του κόσμου.

Δεν γίνεται να δοκιμάσετε να έχετε ολοκληρωμένη άποψη για τη σέρβικη κουζίνα και να μην δοκιμάσετε kupus (λάχανο) και φασόλια (pasulj). To vojnički pasulj, μάλιστα, που είναι φασόλια με καπνιστό χοιρινό, αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο της σέρβικης στρατιωτικής διατροφής, ενώ το Prebranac είναι η σέρβικη εκδοχή των ψητών φασολιών. Το Kiseli kupus (pickled cabbage) είναι κάτι ανάλογο του ξινολάχανου, ενώ το Svadbarski kupus είναι ένας συνδυασμός λάχανου και καπνιστού χοιρινού, με το χοιρινό και πάλι να συνδυάζεται με τα πάντα. Τα φασόλια με το λάχανο, πάντως, σπάνια θα τα βρείτε μαζί σε πιάτο.

Το εθνικό ποτό της Σερβίας είναι το Rakija, το οποίο φτιάχνεται κυρίως από δαμάσκηνο ή σταφύλι, αλλά γενικότερα μπορεί να παρασκευαστεί από οτιδήποτε, με αγαπημένες γεύσεις να είναι το βερίκοκο, το κυδώνι και το αχλάδι. Πρόκειται για ένα είδος brandy, αλλά αρκετά βαρύ, κάτι που φαίνεται και από την ονομασία του, η οποία προέρχεται από μια αραβική λέξη που σημαίνει «ιδρώτας». Όπως καταλαβαίνετε, με ένα σφηνάκι Rakija, αυτοί που δεν είναι και τα πρώτα ποτήρια, θα θεωρηθεί ότι το έχουν ήδη παρακάνει.

Τα σέρβικα επιδόρπια είναι ο τομέας που οι διάφοροι πολιτισμοί πραγματικά μπλέκονται ο ένας με τον άλλον. Βόρεια στη Vojvodina, οι επιρροές από Aυστροουγγαρία είναι εμφανείς με το knedle sa šljivama (ντάμπλινγκς με δαμάσκηνο), το rezanci sa makom (γλυκά νουντλς με σπόρους παπαρούνας), το štrudla (στρούντελ με μήλο κεράσι ή καρύδι) και το šnenokle (μαρέγκα με γαλατόπιτα). Νότια, εκεί που οι Τούρκοι κυρίευσαν για 500 χρόνια, τα γλυκά κινούνται πιο πολύ προς baklava (μπακλαβά), tulumbe (τουλούμπα) και urmašice (χρυσά μπισκότα με σιρόπι). Κι όπου κι αν πάτε στη Σερβία, θα βρείτε παντού palačinke (λεπτές τηγανίτες που συχνά καταναλώνονται με nutella ή τριμμένο μπισκότο) και slatko, δηλαδή φρούτα μαγειρεμένα. Ευτυχώς, στη Σερβία οι οδοντίατροι είναι φθηνοί.