Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ιησούς Βαπτίζεται Πρoτυπο Γυμνaσιο Ευαγγελικhσ Σχολησ Σμυρνησ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ιησούς Βαπτίζεται Πρoτυπο Γυμνaσιο Ευαγγελικhσ Σχολησ Σμυρνησ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ιησούς Βαπτίζεται Πρoτυπο Γυμνaσιο Ευαγγελικhσ Σχολησ Σμυρνησ
μαθημα: Θρησκευτικα (Κοσ Καπετανακησ) Επιμελεια: Οι Ευαγγελιστεσ Μελη ομαδασ: Αχιλλευσ-αγγελοσ Μπραϊμακησ, Γεωργιοσ Λεπιδασ, Νικολαοσ Κουκουδακησ, Θεοδωροσ Μαλικουρτησ, Χρηστοσ Μαργαριτησ

2 Ερώτηση 1 Παρατηρήστε την εικόνα της βάπτισης. Ποια στοιχεία που μας δίνονται στο ευαγγελικό κείμενο μπορείτε να αναγνωρίσετε σε αυτήν;

3 Απάντηση Κυριαρχεί το χρυσό φόντο για να δηλώσει τη "Θεοφάνεια "
Κυριαρχεί το χρυσό φόντο για να  δηλώσει τη "Θεοφάνεια " Πάνω από τον Ιησού αναγνωρίζουμε το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεριού. Σε δεύτερο πλάνο (πίσω από τον Ιωάννη) τα σκουρόχρωμα βουνά (σκληρό ερημικό τοπίο) Δεξιά στο Χριστό στέκονται οι Άγγελοι (αγγελιαφόροι του Θεού) (Οι άγγελοι είναι πάντα παρόντες στα σημαντικά γεγονότα της ζωής του Χριστού) Αριστερά του Ιησού ο Ιωάννης

4 Ερώτηση 2 Προσέξτε στο κείμενο τη στιγμή της Βάπτισης του Χριστού:
1.Υπογραμμίστε τα λόγια ή τις ενέργειες των Προσώπων της Αγίας Τριάδας: του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. 2.Ποια σχέση φανερώνεται ότι έχει ο Ιησούς με τον Πατέρα; 3.Γιατί λοιπόν το γεγονός της Βάπτισης του Χριστού ονομάζεται και Θεοφάνεια;

5 Μέρος 1 Πατέρας στ. 29 «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού, που παίρνει πάνω του την αμαρτία των ανθρώπων.» στ. 15 «Ας τ' αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε και οι δυο μας ό,τι προβλέπει το σχέδιο του Θεού ». Στ.17 Ακούστηκε τότε μια φωνή από τα ουράνια που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου».

6 Μέρος 1(συνέχεια) Ιησούς
στ.13 Τότε έρχεται ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη προς τον Ιωάννη για να βαπτιστεί απ' αυτόν στ.16 Βαπτίστηκε λοιπόν ο Ιησούς κι αμέσως βγήκε από το νερό. Άγιο πνεύμα στ.16 Και να, άνοιξαν γι' αυτόν οι ουρανοί και είδε το Πνεύμα του Θεού σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω του.

7 Μέρος 2 Η σχέση μεταξύ των 2 προσώπων είναι σχέση στενή, αγαπητική, σχέση απόλυτης συνεργασίας και υπακοής του Υιού προς τον πατέρα. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε καθώς ο Θεός αποκαλεί τον Ιησού αγαπητό αλλά και γιατί ο Ιησούς ακολουθεί πιστά το σχέδιο του θεού.

8 Μέρος 3 Γιατί κατά την βάπτιση του Ιησού ο Θεός φανερώνεται για πρώτη φορά με την μορφή της Αγίας Τριάδας.(Ο Θεός-Πατέρας ακούγεται, ο Ιησούς βαπτίζεται και το Άγιο Πνεύμα φανερώνεται με μορφή περιστεριού.

9 Ασκηση 3 Με τη Βάπτιση εγκαινιάζεται η καινούρια ανθρωπότητα με αρχηγό τον Ιησού Χριστό. Βρείτε στο κείμενο λόγια και πράξεις, που να δείχνουν τι είδους αρχηγός αυτής της ανθρωπότητας θα είναι.

10 απαντηση Μτ 3, 13 Τότε έρχεται ο Ιησούς από τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη προς τον Ιωάννη για να βαπτιστεί απ' αυτόν. Ιω 1, 29 Ο Ιωάννης βλέπει τον Ιησού να έρχεται προς το μέρος του και λέει: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού, που παίρνει πάνω του την αμαρτία των ανθρώπων. 30 Γι' αυτόν σας μίλησα όταν είπα "ύστερα από μένα έρχεται ένας που είναι ανώτερος μου, γιατί υπήρχε πριν να γεννηθώ". 31 Κι εγώ κάποτε δεν τον ήξερα ποιος είναι. Για να τον γνωρίσει όμως ο Ισραήλ, γι' αυτό ήρθα εγώ και βαπτίζω με νερό». Μτ 3, 14 Ο Ιωάννης όμως τον εμπόδιζε (να βαπτιστεί) λέγοντας του: «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα κι έρχεσαι εσύ σ' εμένα;» 15 Ο Ιησούς όμως του αποκρίθηκε: «Ας τ' αφήσουμε τώρα αυτά, γιατί πρέπει να εκπληρώσουμε και οι δυο μας ό,τι προβλέπει το σχέδιο του Θεού «. Τότε ο Ιωάννης τον άφησε να βαπτιστεί. 16 Βαπτίστηκε λοιπόν ο Ιησούς κι αμέσως βγήκε από το νερό. Και να, άνοιξαν γι' αυτόν οι ουρανοί και είδε το Πνεύμα του Θεού σαν περιστέρι να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω του. 17 Ακούστηκε τότε μια φωνή από τα ουράνια που έλεγε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου». Ιω 1, 32 Κι ο Ιωάννης διακήρυξε δημόσια και είπε: «Είδα το Πνεύμα να κατεβαίνει σαν περιστέρι από τον ουρανό και να μένει πάνω του. 33 Εγώ δεν τον ήξερα ποιος ήταν, εκείνος όμως που με έστειλε να βαπτίζω με νερό, εκείνος μου είπε: 'Εκεί-νος που πάνω του θα δεις να κατεβαίνει και να μένει το Πνεύμα, αυτός είναι που βαπτίζει με Άγιο Πνεύμα'. 34 Κι αυτό εγώ το είδα και διακήρυξα δημόσια πως αυτός είναι ο Υιός του Θεού».

11 Απαντηση (συνεχεια) Ο Ιησούς δεν είναι ο αρχηγός που θα ελευθερώσει τον λαό του από τους Ρωμαίους, όπως περίμεναν οι Ισραηλίτες. Ο Ιωάννης χαρακτηρίζει τον Ιησού αμνό του Θεού, τονίζοντας τη διαφορετικότητά του. Αυτός ο χαρακτηρισμός δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις των περισσότερων Ισραηλιτών για τον Μεσσία. Σύμφωνα με τις προφητείες του Ησαΐα, ο Μεσσίας θα ήταν αλλιώτικος, ταπεινός, θα έσωζε τον κόσμο. Όμως, τον περίμεναν δοκιμασίες, θυσίες και θάνατος.

12 Φωτογραφιεσ

13 ΤΕΛΟΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Ο Ιησούς Βαπτίζεται Πρoτυπο Γυμνaσιο Ευαγγελικhσ Σχολησ Σμυρνησ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google