ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Παπαδόπουλος Κω/νος, MSc Καθηγητής φυσικής αγωγής.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΥΡΕΤΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. 8 ο Μάθημα – 08/01/2016 Πρώτες βοήθειες σε καθημερινές καταστάσεις ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΟΥΤΑ Α. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ.
Advertisements

1 «Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΈΣ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ Δήμητρα Παπαστεργίου Ψυχολόγος MSc 2015.
Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med, PhD.
Κοντού Γ. Μαρία Ph.D, M.Sc., ΚΦΑ. Ο όρος «προβλήματα όρασης» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών της οπτικής ικανότητας από τα μικρά προβλήματα όρασης.
Κων/νος Πατερόπουλος (MSc) Αντιπρόεδρος ΜΓΣ Εθνικού Αντιπρόεδρος ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολη, 26 Σεπτεμβρίου 2015 Αθλητικά σωματεία: Βελτίωση της λειτουργίας.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ Γιώργος Σκόλιας, MSc.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 13: ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ- ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΤHΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ.
Μονοπάτια Skywalker Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Φορολογικά Πανοζάχος Δημήτριος Msc Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Σύμβουλος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μεταλλικές Κατασκευές Ι Επιμέλεια Δημ. Σοφιανόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαρία Ντίνα, Πολ. Μηχ. MSc,
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός ΜEd – MSc Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Κατάρτιση δεικτών για την παρακολούθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Δήμων Ηλίας Λίτσος Μηχανικός Παραγωγής, Msc Περιφ. Ανάπτυξη Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μάθημα 2 : Μεθόδευση πληροφοριών και λήψη αποφάσεων ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med,
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Πρόσβαση στα Δημόσια Έγγραφα.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών
Κωστής Χαρδαλιάς Νοσηλευτής, MSc Health Informatics Υποψήφιος Διδάκτορας Τμ. Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ.
Κεφάλαιο 2 Ροπή Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές ΣΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ MSc in Management and Information Systems Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός 1 ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας.
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (ΚΗΦΗ) ΜΙΧΑΕΛΑ ΦΟΥΚΑΚΗ, MsC Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη ΚΗΦΗ Δήμου Γόρτυνας.
Εργοθεραπεία Μάθημα: Κινησιολογία
Κωστάκη Ειρήνη, Ψυχολόγος, MSc
Κανελλοπούλου Γεωργία Γεωεπιστήμονας, Msc Περιβάλλον,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Εταιρική Διακυβέρνηση
“ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.”
Εταιρική Διακυβέρνηση
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (12 ωρών)
Αντιμετωπίζοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Παρουσίαση Προβλημάτων Msc , μαθηματικού Κοσόγλου Ιορδάνη
Μαθηματικα στην κουζινα
Η Ένωση Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού
Εισηγήτρια: Τσιμεράκη Βαρβάρα, ACCT, MSc
Άγχος Πανελλήνιων Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης
Νέα Ιωνία Βόλου: ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής
Βιολογία Α΄ Γυμνασίου Ανθή Αποστολίδου Φυσικός, MSc
ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
Σχολικός εκφοβισμός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καραβόλτσου Α
Project τμηματοσ γυναικων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (12 ωρών)
Αντιμετωπίζοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying)
Κεφάλαιο 4 Βενζινομηχανές Κυλινδροκεφαλή
Ειρήνη Κουφάκη Ψυχολόγος, M.sc – Επιστημονική Υπεύθυνη
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη.
Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΩΚΚ Παιδιατρικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ
Πρόσκληση Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD Ιανουαρίου 2018
Μια εφαρμογή στις «Εφαρμογές Πολυμέσων»
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μ.Ε.Κ. Ι Κεφάλαιο 2 Πρώτος Θερμοδυναμικός Νόμος
Ναυπηγικό σχέδιο και αρχές casd
Ημερίδα στη Μνήμη του Επίκουρου Καθηγητή Ηρακλή Χαλκίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Παραπτωματικότητα: πρόληψη & αντιμετώπιση
Παραπτωματικότητα: πρόληψη & αντιμετώπιση Μαρία Σμυρνάκη, Ψυχολόγος MSc στις Εξαρτήσεις, PhD Επιστημών Αγωγής Παν/μίου Κρήτης, Υπεύθυνη Ανοικτής Δομής.
ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Τσιμεράκη Βαρβάρα (Acc, MSc )
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (2)
Ζωοτεχνία Ι Πρώτο μάθημα: Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
«ΑΣΤΕΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους Υποομάδα Στόχου 7   Σαββάκης Ηλίας, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ,
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ M.Sc. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ
Συρόπουλος Χαράλαμπος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Παπαδόπουλος Κω/νος, MSc Καθηγητής φυσικής αγωγής

Περιεχόμενα n Ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά n Διαμόρφωση γευμάτων - σνακ n Σωστές επιλογές στο σχολείο n Λύσεις σε συνήθη προβλήματα

Χρειάζονται ενέργεια για: n Φυσική δραστηριότητα n Ανάπτυξη n Φυσιολογικές λειτουργίες οργανισμού n Χωρίς διαφορές μέχρι την έναρξη της εφηβείας n Καλύπτει τις ανάγκες του;

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά n Πρωτεΐνες n Σίδηρος n Ασβέστιο n Βιταμίνες n Ανόργανα στοιχεία n Αυξημένες απαιτήσεις n Σημαντική η περιεκτικότητα και η απορρόφηση n Δημιουργία αποθέματος

Πρωτεΐνες Βρίσκονται: n Κρέας n Γαλακτοκομικά n Πουλερικά n Ψάρια n Αυγά n Όσπρια n Ξηρούς καρπούς n Απαραίτητες για ανάπτυξη, δομικό υλικό n Πηγή σίδηρου, ψευδάργυρου, βιταμινών Α, D, Β12

Γαλακτοκομικά n Γάλα, γιαούρτι, τυρί n Περιέχει ασβέστιο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες A, D n Δυνατότητα για ημιαποβουτυρωμένο n Προτιμότερο σκέτο

Υδατάνθρακες Βρίσκονται: n Ψωμί n Δημητριακά n Ρύζι n Ζυμαρικά n Πατάτες n Φρούτα n Λαχανικά n Απαραίτητοι για ενέργεια n Πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει καθημερινά n Γάλα και γαλακτοκομικά n Κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, όσπρια n Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, δημητριακά n Φρούτα και λαχανικά

Ποικιλία! Αντί: 1 μερίδα κρέας με πατάτες Σερβίρετε : 1 μικρή μερίδα κρέας με πατάτες 1 μικρή σαλάτα λίγο τυρί μία φέτα ψωμί ένα φρούτο

Κατανομή γευμάτων Ημερησίως n 1 μικρή σαλάτα με το γεύμα n 2-4 φρούτα n 3 μερίδες γαλακτοκομικών Ανά εβδομάδα n 1 φορά την εβδομάδα όσπρια n 1 ψάρι n 2-4 κρέας και κοτόπουλο

Χρειάζονται καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών 3 μερίδες πρωτεΐνης 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών 6 μερίδες δημητριακών

Μερίδες για παιδιά 6-12 ετών ΤΡΟΦΙΜΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΡΙΔΩΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΡΙΔΑΣΣΧΟΛΙΑ Γάλα 31 φλιτζάνι γάλα, ½- 1 γιαούρτι, γρ τυρί Γάλα, τυρί, γιαούρτι Κρέας και ισοδύναμα γρ (μέγεθος της παλάμης του παιδιού) Κρέας ή υποκατάστατα (κοτόπουλο, ψάρι) στην ίδια ποσότητα, 4-5 κουταλιές όσπρια, 1 αυγό Λαχανικά 4-5½ φλιτζάνι Να περιλαμβάνεται ένα πράσινο φυλλώδες ή κίτρινο λαχανικό την ημέρα (σπανάκι, καρότο, μπρόκολο) Φρούτα 1 μικρό φρούτο ή ½ φλυτζάνι ή ½ ποτήρι χυμός Να περιλαμβάνεται ένα φρούτο ή χυμός πλούσιο σε βιταμίνη C την ημέρα. Δημητριακά 6Μέγεθος της μπουνιάς του παιδιού (1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλ δημητριακά ή 1/2 ρύζι ή ζυμαρικά 1 φέτα ψωμί ή 1/2 φλ μαγειρεμένο δημητριακό ή ½ φλ ρύζι ή ½ φλ μακαρόνια.

Σχεδιασμός γευμάτων n 3 γεύματα n 2-3 ενδιάμεσα σνακ n Ώρες σχολείου και δραστηριοτήτων n Πρωινό σημαντικό για τους μαθητές

Πρωινό! n Συνήθως μόνο γάλα n Μειωμένη απόδοση, συγκέντρωση, περισσότερο κουρασμένα n Παράλειψη του σχετίστηκε με αυξημένο βάρος και χειρότερες διατροφικές συνήθειες.

Ιδανικά πρωινά n 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο n 1 αυγό, 1-2 φέτες ψωμί, λίγο τυρί και 1 φρούτο n 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κομμάτι σπιτικό κέικ και 1 φρούτο n 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με λίγο βούτυρο και μέλι και 1 φρούτο ή χυμός n 1 γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1-2 φρούτα n 1 τοστ (ψωμί, ζαμπόν, τυρί) και 1 φρούτο ή χυμός

Δεν τρώει πρωινό, τι να κάνω; n Σταδιακή υιοθέτηση πρωινού n Ενισχύουμε το δεκατιανό n Ξυπνάμε 5’ νωρίτερα, δεν τρώμε βιαστικά n Ποσότητες ανάλογα ανάπτυξη και όρεξη

Το κυλικείο Νομοθετικό πλαίσιο n Σάντουιτς και τοστ με τυρί n Ψωμί τύπου 90% n Τυριά ελληνικής παραγωγής n Ψωμί πολυτελείας σε συσκευασία n Κουλούρι με σουσάμι n Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία n Φρυγανιές σε μικρές συσκευασίες n Γάλα παστειωμένο σε ατομική συσκευασία n Γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή άλλες προσμίξεις n Φρούτα εποχής πλυμένα, τυλιγμένα σε σελοφάν n Φυσικοί χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη n Ξηροί καρποί σε μικρή συσκευασία n Τυρόπιτα, σπανακόπιτα πολύ καλής ποιότητας n Τσάι και λοιπά αφεψήματα n Καφές (μόνο για το προσωπικό)

Σημαντικά ερωτήματα για τα προϊόντα: n Ποια είναι η ποιότητα του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων (π.χ λευκό ή μαύρο); n Ποια είναι η ποσότητα των λιπαρών που επιτρέπεται να διατίθενται από το κυλικείο; n Μπορούν να διατίθενται γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά; n Σε ποιο βαθμό τα κυλικεία τηρούν το νομοθετικό πλαίσιο;

Η πραγματικότητα Έρευνα ΚΕΠΚΑ Μη επιτρεπόμενα είδη n 14% των κυλικείων πωλούσαν λουκουμάδες, καραμέλες και γκοφρέτες. n 21% των κυλικείων πωλούσαν λουκανόπιτες, ζαμπονοκασερόπιτες, σάντουιτς με αλλαντικά, μπουγάτσες και πεϊνιρλί. n 30% των κυλικείων πωλούσαν γάλα κακάο και γλειφιτζούρια. n 36% των κυλικείων πωλούσαν χυμούς με ζάχαρη, αναψυκτικά και πατατάκια (τσιπς). n 43% των κυλικείων πωλούσαν πίτσα. n 50% των κυλικείων πωλούσαν μπισκότα. n 57% των κυλικείων πωλούσαν κρουασάν και τσίχλες.

Επιτρεπόμενα Είδη n Σε κανένα σχεδόν κυλικείο δεν πωλείται ψωμί τύπου 90% ή γιαούρτι χωρίς ζάχαρη n 7% των κυλικείων πωλούν φρυγανιές σε μικρή συσκευασία n 21% των κυλικείων πωλούν γάλα παστεριωμένο. n 36% των κυλικείων πωλούν τσάι, ξηρούς καρπούς, σταφιδόψωμο σε ατομικές συσκευασίες. n 43% των κυλικείων πωλούν φρούτα, και ψωμί πολυτελείας σε συσκευασία. n 50% των κυλικείων πωλούν τυριά ελληνικής προέλευσης. n 71% των κυλικείων πωλούν σάντουιτς ή τοστ με τυρί. n 93% των κυλικείων πωλούν κουλούρι σιμίτιο και χυμούς χωρίς ζάχαρη. n Όλα τα κυλικεία πωλούν τυρόπιτες. Η πραγματικότητα Έρευνα ΚΕΠΚΑ

Κολατσιό από το σπίτι Ψωμί και άλλα αμυλούχα n Ψωμάκι στρόγγυλο n Ψωμί του τοστ n Μπαγκέτα n Αραβική πίτα n Τορτίγια n Πολύχρωμα λαχανικά (μαρούλι, λωρίδες καρότου, αγγούρι) n Σως (μουστάρδα- γιαούρτι) Γεμίστε με... n Κασέρι, φέτα, ανθότυρο n Τυρί κότατζ n Ζαμπόν, γαλοπούλα άπαχα n Κοτόπουλο n Αυγό n Ταχίνι και μέλι n Μαργαρίνη και μαρμελάδα

Κολατσιό από το σπίτι n Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες n Σταφιδόψωμο n Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια n Μπάρες δημητριακών n Μπισκότα τύπου digestive n Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα n Σπιτικό κέικ n Φρούτα με ευκολία (μανταρίνια, μπανάνα, αχλάδι) n Αποξηραμένα φρούτα n Φυσικός χυμός n 1 μπουκαλάκι με νερό

Θρεπτικά σνακ n Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα n Γάλα ή γιαούρτι n Ξηροί καρποί n Χυμός n Λαχανικά σε λωρίδες ή στικς με ντιπ γιαουρτιού.

Ιδέες για σνακ n μήλα σε φέτες με κανέλα n πολύχρωμη φρουτοσαλάτα n γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα n δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι n γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς n σπιτικό μιλκ-σέικ με γάλα και φρούτα n ζελέ με φρέσκα φρούτα n Σπιτικό ρυζόγαλο ή κρέμα αραβοσίτου n μικρά σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ n ψωμί με ταχίνι και μέλι n σπιτικά ποπ κορν n ωμά λαχανικά σε στικ με διάφορα ντιπ n βραστό καλαμπόκι n μικρό κομμάτι σπιτικού κέικ ή μηλόπιτας n 2 απλά μπισκότα

Στην κουζίνα ολοταχώς... n Ρωτήστε το παιδί σας τι επιθυμεί να πάρει ως κολατσιό στο σχολείο – Δώστε του 2 εναλλακτικές επιλογές n Προτρέψτε το να προετοιμάσει μόνο του, αλλά και με τη βοήθειά σας, το κολατσιό της επόμενης ημέρας από την προηγούμενη n Εκμάθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας

Μικρά προβλήματα από τα παιδιά, εύκολες λύσεις για τους γονείς... n Εξοπλιστείτε με υπομονή και επιμονή n Θέστε διατροφικούς κανόνες n Βάλτε τα στην κουζίνα n Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση n Αφήστε τα παιδιά να σερβιριστούν μόνα τους n Προσφέρετε μικρές μερίδες φαγητού n Δημιουργείστε ένα ευχάριστο περιβάλλον n Κάντε το φαγητό παιχνίδι

Μικρά προβλήματα από τα παιδιά, εύκολες λύσεις για τους γονείς... n Μην εκνευρίζεστε όταν αρνείται το φαγητό n Μην τα μπουκώνετε με το ζόρι n Μη διαπραγματεύστε με το φαγητό n Ξαναπροσπαθήστε n Δώστε εναλλακτικές επιλογές n Ορίστε χρονικά περιθώρια n Γίνετε αυστηροί με τα ενδιάμεσα σνακ

Να θυμάστε.. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλάζουν με τον καιρό. Μην απογοητεύεστε αν αρνούνται να δοκιμάσουν κάτι. Απλώς ξαναπροσπαθήστε