Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών E-mail:painesisn@hotmail.gr

2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Το σύστημα υγείας αποτελείται από το σύνολο των υγειονομικών μονάδων, που βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ τους με σκοπό τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού».

3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Το σύστημα υγείας επηρεάζεται από την κοινωνικό-οικονομική και πολιτική δομή μιας χώρας, από την υπάρχουσα οικολογική ισορροπία, από το πολιτισμικό σύστημα που επικρατεί και φυσικά από το επιδημιολογικό πρότυπο και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού (Μ. Θεοδώρου, Μ. Σαρρής, Σ. Σούλης, 1999)[i].

4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Όταν ο άνθρωπος είναι υγιής, τότε μπορεί και ανταποκρίνεται πλήρως και επαρκώς στις εργασιακές, κοινωνικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις. Όταν ο άνθρωπος δεν είναι υγιής, τότε αφενός μεν δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του, αφετέρου δε είναι εξαναγκασμένος να δαπανήσει χρήματα για την αποκατάσταση της υγείας του.

5 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ανάπτυξη του συστήματος Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας βασίζεται στην ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας και προϋποθέτει την συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

6 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Οι μακροχρόνιες ασθένειες αποτελούν βασική αιτία πρόωρης θνησιμότητας πολλές φορές οδηγούν συχνά σε κάποια μορφή αναπηρίας και επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου.

7 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Καθώς ο πληθυσμός γερνάει νέες θεραπείες αποκατάστασης κάνουν την εμφάνισή τους και επιτρέπουν στα άτομα με θανατηφόρες ασθένειες να επιβιώσουν, ο αριθμός των ασθενών με χρόνιες ασθένειες αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές χώρες.

8 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Παράδειγμα Μακροχρόνιων Ασθενειών: Πάρκισον Επιληψία Σκλήρυνση Καταπλάκας Καρδιακές Παθήσεις Εγκεφαλικό Επεισόδιο Άσθμα

9 Ψυχικές Διαταραχές Νόσοι Ανοσοποιητικού Παχυσαρκία Καρκίνος Διαβήτης Κατάθλιψη AIDS

10 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Τα Μοντέλα Διοίκησης Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας στοχεύουν στην παροχή συντονισμένης διατομεακής φροντίδας, εστιάζοντας στην κάλυψη των αναγκών και χρησιμοποιώντας τρέχοντα δεδομένα των ασθενών. Σε όλα τα μοντέλα τονίζεται η ανάγκη δραστηριοποίησης και κινητοποίησης του συνόλου των παραγόντων της Τοπικής Κοινωνίας, με αξιοποίηση των πόρων, σε συνεργασία με ένα ισχυρό σύστημα υγείας προσανατολισμένο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

11 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Οι χρόνιες ασθένειες αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός του Μαθήματος αποτελεί την επιχειρησιακή προσέγγιση στην Παρουσίαση των Μοντέλων Διοίκησης Μακροχρόνιας Φροντίδας Υγείας.

12 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Προσδιορίζεται η Μακροχρόνια ασθένεια και οι απαιτήσεις για την ειδική φροντίδα προσδιορίζεται η Μακροχρόνια φροντίδα και παρουσιάζονται Μοντέλα Μακροχρόνιας Φροντίδας τα οποία εφαρμόζονται για τον συντονισμό της περίθαλψης.

13 ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Επίσης πραγματοποιείται η προσέγγιση του κόστους όπου επιχειρείται η συγκριτική ανάλυση του κόστους μεταξύ των μοντέλων της Μακροχρόνιας Φροντίδας και του αντίστοιχου Νοσοκομειακού κόστους καθώς και η υιοθέτηση καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΝΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ MSc Ιατρική Σχολή Παν. Αθηνών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google