Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη Αγγελική4, Κρέπια Βασιλική5, Σαπουντζή-Κρέπια Δέσποινα6 1MSc Νοσηλεύτρια, Διασχολικό Πρόγραμμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία, Κύπρος 2Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 3Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, Αττική 4Ph.D Νοσηλεύτρια, Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 5MSc., Ph.D (c) Νοσηλεύτρια, Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 6Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Frederick, Λευκωσία, Κύπρος Εισαγωγή: Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι η μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες. Η εργασιακή ικανοποίηση συνδέεται με την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Σκοπός: Η αξιολόγηση της εργασιακής ικανοποίησης του νοσηλευτικού προσωπικού, η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την εργασιακή ικανοποίηση, καθώς και η συσχέτισή της με δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά. Υλικό-Μέθοδος: Διεξήχθη συγχρονική μελέτη με δείγμα 150 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού ενός μεγάλου Νοσοκομείου της Κύπρου. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη σταθμισμένη Κλίμακα Εργασιακής Ικανοποίησης (KUHJS) από τον Απρίλιο έως τον Μάιο 2015 και με την εφαρμογή όλων των δεοντολογικών κανόνων. Στην ανάλυση των στοιχείων εξετάστηκαν οι διμεταβλητές συσχετίσεις των 4 υποκλιμάκων του ερωτηματολογίου με δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά του δείγματος και στη συνέχεια εφαρμόστηκε πολυμεταβλητή ανάλυση. Επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε το p≤0.05. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το SPSS Αποτελέσματα: Μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 33.95(±8.211) έτη και η πλειοψηφία ήταν γυναίκες. Νοσηλευτές ήταν το 78.5%, Προϊστάμενοι το 11.4% και βοηθοί νοσηλευτών το 10.1%. Καταγράφηκε μέτρια έως πολύ υψηλή εργασιακή ικανοποίηση και στις 4 υποκλίμακες, με υψηλότερο επίπεδο να παρατηρείται στην Παρακίνηση και χαμηλότερο στο Ομαδικό Πνεύμα. Η θέση εργασίας και το ωράριο σχετίζονταν με την Ηγεσία (p=0,014) και το Ομαδικό Πνεύμα (p=0,023). Η ποιότητα της νοσηλευτικής φροντίδας συσχετίστηκε θετικά με την Ηγεσία, την Παρακίνηση, το Εργασιακό Περιβάλλον και το Ομαδικό Πνεύμα (p=0,001). Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν υψηλό επίπεδο εργασιακής ικανοποίησης για το νοσηλευτικό προσωπικό στις περισσότερες υποκλίμακες, ενώ η υποστήριξη της διοίκησης στη βελτίωση του ομαδικού πνεύματος θα βοηθούσε στην επίτευξη ακόμα καλύτερης εργασιακής ικανοποίησης.


Κατέβασμα ppt "Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google