Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άγχος Πανελλήνιων Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άγχος Πανελλήνιων Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άγχος Πανελλήνιων Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης
Φροσω Φωτεινακη Συμβουλευτικη Ψυχολογοσ Ψυχοδυναμικη Ψυχοθεραπευτρια MBACP, Pg. Dip., M.Sc. Counselling

2 Τι είναι το άγχος; Φυσιολογική, απαραίτητη αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μια πρόκληση – «κίνδυνο» Δημιουργικό, παραγωγικό, απαραίτητο για την κινητοποίηση του μαθητή όταν βιώνεται σε μέτρια ένταση ή σε μεγάλη ένταση στιγμιαία Δυσλειτουργικό, καθηλωτικό, αντι- παραγωγικό όταν βιώνεται σε μεγάλη ένταση, σε συνεχή χρόνο

3 Τι κρύβει το άγχος των εξετάσεων;
Έναν καλυμμένο φόβο απέναντι στην «αποτυχία» Μια αγωνία πως «δε θα πετύχω το στόχο μου» -> «δε θα πετύχω το στόχο των γονιών μου» Ένα φόβο πως «θα χαλάσει η εικόνα μου στους γονείς, καθηγητές, φίλους, συγγενείς» Μία αυτοαμφισβήτηση – Σύνδεση του αποτελέσματος με την αξία Εαυτού «αν δεν περάσω... δε θα αξίζω»

4 Οι επιβαρυντικοί παράγοντες πίσω από τον αγχώδη έφηβο
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες πίσω από τον αγχώδη έφηβο Φιλόδοξοι γονείς – προβολή δικών τους στόχων στα παιδιά Γονείς τελειοθηρικοί – στοχοκεντρικοί Γονείς απόλυτοι – αδύναμοι στη συναισθηματική επικοινωνία Ενδο- οικογενειακές συγκρούσεις Τραυματική παιδική ηλικία «Αδούλευτες» μαθησιακές δυσκολίες Αρνητικές παρελθοντικές εμπειρίες- καταστροφοποίηση Αρνητικές σκέψεις Χαμηλή αυτοπεποίθηση

5 Συμπτώματα Δυσλειτουργικού Άγχους
Σωματικά: απώλεια όρεξης ή υπερφαγία αυπνία ή κακή ποιότητα ύπνου με εφιάλτες πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλοι ζαλάδες, τάση για εμετό ταχυπαλμίες εμφάνιση τικ κακή υγιεινή

6 Συμπτώματα Δυσλειτουργικού Άγχους
Γνωστικές αλλαγές: μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής «δεν καταλάβαινα τι ζητούσε η άσκηση», «δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ» κενά μνήμης που συχνά οδηγούν σε πτώση της αποδοτικότητάς του εφήβου στα μαθήματα «ξαφνικά ξέχασα όσα ήξερα», «μπλόκαρε το μυαλό μου»

7 Συμπτώματα Δυσλειτουργικού Άγχους
Συμπεριφορικές αλλαγές: μείωση της αυτοπεποίθησης του εφήβου διαταραχή των διαπροσωπικών του σχέσεων δημιουργία εντάσεων και συγκρούσεων στο οικογενειακό του περιβάλλον

8 Συμπτώματα Δυσλειτουργικού Άγχους
Συναισθηματικές αλλαγές: Ανησυχία Θλίψη Θυμός Φοβίες Tαραχή Πανικός

9 Πώς θα βοηθήσει ο γονιός το έφηβο παιδί του;
Ακούστε το παιδί σας και καλωσορίστε το άγχος που φέρνει από το σχολείο ως κάτι φυσιολογικό, και όχι απειλητικό Καθησυχάστε τον μαθητή αναγνωρίζοντας τους φόβους, τις δυσκολίες, την αγωνία, το άγχος του, ώστε να σας αισθανθεί κοντά του Βοηθήστε τον έφηβο να οργανώσει την μελέτη του -όχι επιβάλλοντας τον δικό σας τρόπο οργάνωσης του διαβάσματος ούτε ρωτώντας συνεχώς «διάβασες;», «έκανες τα μαθήματά σου;» Ενθαρύνετε την ισορροπία μεταξύ διαβάσματος και ελεύθερου χρόνου κατά τις εξετάσεις! Βοηθήστε τα παιδιά σας να οργανωθούν και παροτρύνετέ τα να κάνουν διαλείμματα!

10 Πώς θα βοηθήσει ο γονιός το έφηβο παιδί του;
Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς συγκρούσεις, μια καλή και ποιοτική διατροφή, έναν καλό ύπνο για τα παιδιά σας Επαναπροσδιορίστε εσείς οι ίδιοι τη σχέση σας με την έννοια «αποτυχία». Μάθετε να αντιμετωπίζετε θετικά το λάθος και την αναποδιά Εμψυχώστε και επιβραβεύστε! «Ξέρουμε πόσο πολύ αξίζεις», «Μπράβο σου που προσπαθείς τόσο!» Δείξτε τους την άνευ όρων αγάπη και αποδοχή σας «θα είμαστε κοντά σου για ότι χρειαστείς», «εμάς μας ενδιαφέρει να προσπαθήσεις όσο μπορείς και το αποτέλεσμα θα έρθει»

11 Πώς θα βοηθήσει ο έφηβος τον εαυτό του
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου «Ναι, φοβάμαι τις εξετάσεις, όμως μπορώ να τα καταφέρω» ή «δεν έχω προετοιμαστεί καλά στα μαθηματικά και φοβάμαι, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου και ότι γράψω» Προσπάθησε να αντικαθιστάς κάθε αρνητική σκέψη με μια θετική «θα αγχωθώ και θα ξεχάσω όσα ξέρω» –> «ακόμη κι αν αγχωθώ, θα χαλαρώσω και θα γράψω όσα γνωρίζω» Σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να σε βοηθήσουν  απλές ασκήσεις χαλάρωσης.  Πάρε με ηρεμία  βαθιές εισπνοές κατεβάζοντας τον αέρα στη κοιλιά σου, και εξέπνευσε χαλαρά Απόφυγε τις συγκρίσεις με τους συνυποψηφίους σου: ο μόνος άνθρωπος που χρειάζεται να ξεπεράσεις είναι ο εαυτός σου... χθες!

12 Πώς θα βοηθήσει ο έφηβος τον εαυτό του
Μην ξεχνάς τις δραστηριότητες  που σε ευχαριστούν! Βγες για περπάτημα, τρέξιμο, καφέ με φίλους, γέμισε ενέργεια! Απόφυγε το ξενύχτι και τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής την παραμονή των εξετάσεων Την ώρα της εξέτασης σκέψου πως είσαι εσύ με  το γραπτό σου παρέα, έτοιμος –η να μοιραστείς όσα γνωρίζεις Με ηρεμία και προσοχή διάβασε τα θέματα, και  ξεκίνησε πρώτα με αυτά που ξέρεις καλύτερα. Αυτό θα σου δώσει ώθηση και δύναμη για τα επόμενα!

13 Καλή Προσπάθεια! Και καλη επιτυχια!!


Κατέβασμα ppt "Άγχος Πανελλήνιων Εξετάσεων: Τρόποι Διαχείρισης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google