Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Τσιμεράκη Βαρβάρα (Acc, MSc ) tsimerakib@gmail.com.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Τσιμεράκη Βαρβάρα (Acc, MSc ) tsimerakib@gmail.com."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Τσιμεράκη Βαρβάρα (Acc, MSc )

2 Αποθέματα Η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και η προώθησή τους στα σημεία πώλησης αποτελεί προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών, και επομένως τη λειτουργία του οικονομικού συστήματος. Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών και των εμπορικών, επενδύονται σε αποθέματα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και να πετύχουν τους στόχους τους.

3

4 Κόστος Κτήσης Αποθεμάτων

5 Αξία Αποθεμάτων

6 Προσδιορισμός Συνολικής Αξίας Αποθεμάτων

7 Κόστος Πωληθέντων

8 ΑΣΚΗΣΗ 13

9 Αποτίμηση Αποθεμάτων Η αποτίμηση των εμπορευμάτων, εκτός από τις άλλες δυσκολίες που παρουσιάζει, έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μεταβολής του επιπέδου των τιμών. Αν η κατά μονάδα τιμή των αποθεμάτων παρέμενε σταθερή, ο υπολογισμός του τελικού αποθέματος και του κόστους πωληθέντων θα ήταν ευχερής με βάση όσα ειπώθηκαν παραπάνω. Σε περιόδους όμως πληθωρισμού, περιόδους δηλαδή κατά τις οποίες παρατηρείται άνοδος του γενικού επιπέδου τιμών, η αποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τις μεταβολές στην τιμή μονάδας που παρατηρούνται. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιόδους καθοδικής τάσης των τιμών. Αν και κάτι τέτοιο είναι πιο σπάνιο, εντούτοις συμβαίνει μερικές φορές, ειδικά σε κάποια μεμονωμένα προϊόντα, όπως ισχύει στις μέρες μας για τις ηλεκτρικές συσκευές, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά σημαντικές περίοδοι με σταθερό επίπεδο τιμών. Ο υπολογισμός του τελικού αποθέματος εμπορευμάτων επηρεάζει τη διαμόρφωση του Κόστους Πωληθέντων. Το τελικό απόθεμα θα εμφανιστεί, στον Ισολογισμό της επιχείρησης και το Κόστος Πωληθέντων θα μειώσει το μεικτό αποτέλεσμα και θα εμφανιστεί στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης.

10 Παράδειγμα Η επιχείρηση Φ.Λ. εμπορεύεται μεταξύ άλλων το προϊόν Χ. Κατά τη διάρκεια της χρήσης 2004 έγιναν οι ακόλουθες συναλλαγές που αφορούν το προϊόν Χ. 1. Το αρχικό απόθεμα ήταν 20 τεμάχια αξίας 20 € το καθένα. 2. Στις 3/9/2004 αγοράστηκαν τοις μετρητοίς 80 τεμάχια αντί 22 € το καθένα. 3. Στις 5/10/2004 πουλήθηκαν 90 τεμάχια με πίστωση στην τιμή των 28 € ανά τεμάχιο. 4. Στις 3/12/2004 αγοράστηκαν 100 τεμάχια με αποδοχή γραμματίων αντί 24 € το καθένα. 5. Στις 15/12/2004 πουλήθηκαν τοις μετρητοίς 70 τεμάχια αντί 30 € το καθένα. 6. Στο τέλος της χρήσης διαπιστώθηκε με τη φυσική απογραφή ότι υπήρχαν 40 τεμάχια από το προϊόν Χ.

11 Παράδειγμα


Κατέβασμα ppt "ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Τσιμεράκη Βαρβάρα (Acc, MSc ) tsimerakib@gmail.com."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google