Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μιχάλης Καραγεωργίου MSc Φιλόλογος ΠΕ 02

2 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Το γενεαλογικό δέντρο των Μακεδόνων βασιλέων αποδείκνυε ότι ήταν Αργείοι, Τημενίδες από το Άργος, απόγονοι δηλαδή του Ηρακλή, Ηρακλείδες, καθώς ο Τήμενος ήταν βασιλιάς του Άργους που καταγόταν από τον Ηρακλή, γιο του Δία. Γι’ αυτό και ο Ηρακλής σε επιγραφές αναφέρεται ως Ηρακλής Πατρώος και είναι συχνή η παρουσία του σε ειδώλια, νομίσματα, πήλινα σφραγίσματα, πλακίδια και αλλού.

3 Θεμελιωτής του Μακεδονικού κράτους με πρωτεύουσα τις Αιγές κατά την παράδοση του Ηρόδοτου (Η’ 137 κ. επ.) ήταν ο εξ Άργους Ηρακλείδης Περδίκκας, απόγονος του Τημένου (περ π.Χ.)

4 ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι Μακεδόνες έζησαν για πολλά χρόνια απομονωμένοι στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Διατήρησαν το θεσμό της βασιλείας. Επειδή ήταν αναγκασμένοι να αποκρούουν τις επιθέσεις των Ιλλυριών και των Παιόνων απέκτησαν νωρίς πολεμική εμπειρία. Οι σχέσεις τους με τους νότιους Έλληνες, οι οποίοι από νωρίς είχαν αποικίσει τα παράλια της Μακεδονίας, έγιναν στενότερες μετά την απόκρουση του περσικού κινδύνου.

5 Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ (495-450 π. Χ
Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συμβολή του Αλέξανδρου Α΄ ( π.Χ.) στην αναδιοργάνωση του κράτους ήταν σημαντική: Οργάνωσε το πεζικό και το ιππικό των Μακεδόνων Πέτυχε τη διεύρυνση των ορίων του κράτους του. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

6 Έως τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. πρωτεύουσα του κράτους ήταν οι Αιγές…

7 …οπότε ο βασιλιάς Αρχέλαος (413-399 π. Χ
…οπότε ο βασιλιάς Αρχέλαος ( π.Χ.) μετέφερε την έδρα του στην Πέλλα. Οι Αιγές διατήρησαν τη σπουδαιότητά τους, αφού εκεί ενταφιάζονταν, κατά παράδοση, οι βασιλείς.

8 Στα χρόνια της βασιλείας του Αρχέλαου η Μακεδονία σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη. Η ήττα των Αθηναίων στη Σικελία του επέτρεψε να ανακτήσει τμήματα της περιοχής που είχαν αποσπάσει παλιότερα οι Αθηναίοι. «Όταν έγινε βασιλιάς ο Αρχέλαος, έχτισε τα όσα σήμερα υπάρχουν φρούρια και χάραξε ίσιους δρόμους. Οργάνωσε και την πολεμική μηχανή του κράτους, δηλαδή ιππικό, όπλα και άλλα εφόδια, καλύτερα από τους οκτώ προκατόχους του» Θουκυδίδης Β 100, μτφ. Άγγελου Βλάχου

9 Το Δίον, το ιερό κέντρο των Μακεδόνων, έγινε μια δεύτερη Ολυμπία.

10 Στο Δίον οι Μακεδόνες συγκεντρώνονταν για να τιμήσουν τους Ολύμπιους θεούς, κυρίως το Δία, από τον οποίο έλαβε και το όνομά της η πόλη.

11 Στην αυλή του Αρχέλαου συγκεντρώθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι της εποχής. Ανάμεσά τους και ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης, ο οποίος όσο ήταν στην αυλή του Αρχέλαου έγραψε τα έργα Αρχέλαος και Βάκχαι.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google