Η κουλτούρα στην αίθουσα διδασκαλίας μιας ξένης γλώσσας. Η περίπτωση της νέας ελληνικής Άννα Χατζηπαναγιωτίδη Σχολή Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Frederick.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Opening minds, changing lives!
Advertisements

Φωτογραφική μηχανή Η σύγχρονη φωτογραφική μηχανή είναι συνδυασμός τεχνολογιών από τρεις τομείς, των λεπτοκατασκευών, της οπτικής και, αφενός της χημικής.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ.
Ο Gerhard από την Γερμανία, ο Franchua από την Γαλλία, ο Mario από την Ιταλία,
ΣΧΠ102 To σχολικό περιβάλλον και η οργάνωση του στο Δημοτικό Σχολείο Στέλιος Ορφανός Χειμερινό Εξάμηνο 2009.
Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική Εκπαίδευση ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΠΑΙΔΙ/0308(ΒΙΕ)/07.
Σύγχρονες θεωρίες και παλιές πρακτικές
Το DNA είναι φορέας της γενετικής πληροφορίας
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ H EΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Engino Robotics Controller (ERC) Η τεχνολογία που στηρίζει τη νέα ρομποτική πλατφόρμα Engino Δρ. Γιώργος Α. Δημητρίου Τμήμα Πληροφορικής και Μηχανικών.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ
Το νέο λογισμικό προγραμματισμού ρομποτικών συσκευών για αποτελεσματικότερη διδασκαλία Αντώνης Λάμπρου Υποψήφιος Διδάκτωρας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σύνδεση Έρευνας και Παραγωγής – Συνεργασία ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ερ. Φορέων με Παραγωγικές Μονάδες, Διοίκηση και Διαχείριση.
Αφοί Ρωμαΐδη, δεκαετία 1870, άποψη Ακρόπολης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ III. Υγεία και Ιατρική Η Χημεία έχει συμβάλει σε πολλές σωστικες για τη ζωη, σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα.
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΪΟΝ/0311/22) Έρευνα για αξιολόγηση λογισμικού Engino KidCAD για τη χρήση του.
Γυμνάσιο Προαστίου Τι θα δείτε:  Σε διηθητικό χαρτί γράφουμε το «μήνυμά» μας με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου που βουτάμε σε άχρωμο διάλυμα φαινολοφθαλεΐνης.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ Παναγιωτάκης Αλέξανδρος Ψυχολόγος, MSc στην Εκπαίδευση.
ΜΑΘΗΜΑ 3. Κάθε οργάνωση έχει στόχους οι οποίοι δικαιολογούν και την ύπαρξη της. Ως στόχος της εταιρίας θα μπορούσε να οριστεί μία επιθυμητή κατάσταση.
« ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ » A.XA ΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΚΥΠΡΟΥ.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ: Η διαφορετική συναισθηματική γλώσσα του παιδιού Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχ. Σύμβουλος 2 ης Εκπ/κης Περιφέρειας Καβάλας.
΄ Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης Σύλβα Χαραλάμπους Κύρια ερευνήτρια Ελληνικό Ινστιτούτο.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εισηγητής: Στυλιάδη Στέλλα ΜΒΑ.
Project Φακυρούδη Δανάη.  Η Μπάθορι ήταν κόμισσα της Ουγγαρίας. Θεωρείται πλέον η πιο γνωστή δολοφόνος κατά συρροή στην ιστορία της Ουγγαρίας και της.
Δ ιαδικτυακά εργαλεία και κοινότητες στα εργαστηριακά μ αθή μ ατα Ποίησης και Θεάτρου του Τ μ ή μ ατος Αγγλικής, Α. Π. Θ Κατερίνα Κίτση - Μυτάκου Αριστοτέλειο.
DNA (Δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ)
Νεότερη Ελληνική Ιστορία Α' Ενότητα 3: Δημογραφικές εξελίξεις στη νεότερη Ελλάδα Κατερίνα Γαρδίκα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Εκπαίδευση Ενηλίκων – Γενικό πλαίσιο (1) Ανέκαθεν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και.
Εξπρεσιονισμός Καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχτηκε το Ο όρος εξπρεσιονισμός προέρχεται από τον λατινικό όρο “expressio” που σημαίνει “έκφραση”. Σε.
III. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ II.1. Πόνος και Διαχείρισης Φλεγμονή Μορφίνη Χρησιμοποιείται από τις αρχές του 1800 να μειώσει την αίσθηση.
Μάθημα 6ο Κινητοποίηση Προσωπικού
Μάθημα: Ιστορία και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η Θεωρίες Κινήτρων
Ποιότητα Λογισμικού Διαχείρισης Ποιότητας & Ποιοτικού Ελέγχου
Εξερευνώντας τις πρωτεΐνες
Ο Gerhard από την Γερμανία, ο Francois από την Γαλλία, ο Mario από την Ιταλία, και ο Johan από την Ολλανδία, ευχαριστούν.
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας
Αλληλεπιδράσεις συγκινησιακών και γνωστικών διεργασιών
Ενότητα # 9: Αγγλική Τέχνη: Επιδράσεις του κλασικισμού
Ο Αθλητισμός στη πόλη μας
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Βαγής Σαμαθρακής 1.
Λύκειο Eθνομάρτυρα Κυπριανού
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Νουκλεϊκά οξέα DNA - RNA
Διοίκηση επιχειρήσεων
Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη.
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ Διεγερση τηΣ προσοχΗΣ των μαθητΩν
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Κωνσταντίνου Νεκτάριος 1, Λαβδανίτη Μαρία2, Ζυγά Σοφία3, Σαπουντζή.
Εργασία Αναπτυξιακής Ψυχολογίας
Αθανασάκου-Ανδρούτσου Σοφία
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ :Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ , ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ.
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Μαρξιστική μέθοδος Πλαισιοκρατική μέθοδος που στηρίζεται στο μαρξιστικό μοντέλο και προβάλλει την τέχνη ως παθητικό αποτέλεσμα κοινωνικών-οικονομικών.
Κεφάλαιο 2: Η Ιστορία της Διοικητικής Σκέψης
Τουρισμoς στον Αρη Top Mars Ιορδανίδου Λυδία Παπαγιαννάκης Χρήστος
Come to Great Falls and join us for a lot of learning and have a lot of fun too! We have been known to have a lot of fun and take home some awesome prizes!!
Το σκάκι στη ζωγραφική.
Βιοχημική Φαρμακολογία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η κουλτούρα στην αίθουσα διδασκαλίας μιας ξένης γλώσσας. Η περίπτωση της νέας ελληνικής Άννα Χατζηπαναγιωτίδη Σχολή Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου

Η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας εξαρτάται キ Από την προσωπικότητα των μαθητών και τα χαρακτηριστικά τους キ από το ύφος του δασκάλου キ από τον τρόπο διδασκαλίας της Γ2

 Όταν αρχίσαμε τα μαθήματα, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συνατούσαμε προβλήματα με την επιφυλακτική συμπεριφορά των μειονοτικών μαθητών και τη σιωπή τους μερικές φορές. Εμείς τους ζητούσαμε, τους παρακαλούσαμε, τους αναγκάζαμε και τους καλοπιάναμε για να μιλήσουν. Όταν το κατάφερναν, οι απαντήσεις τους ήταν τόσο αργές και σιγανές που μόλις ακούγονταν...

 Οι Ασιάτες μαθητές μας χρειάζονταν περισσότερο διάλογο και χρόνο για να γνωριστούν με τα άλλα παιδιά σε μια τάξη, Επιπλέον δεν ήθελαν να τους απευθύνουμε ερωτήσεις ατομικά, αλλά προτιμούσαν μια πιο συλλογική προσέγγιση.

 Όταν τους δόθηκε στην ελεύθερη παραγωγή γραπτού λόγου το ερώτημα “ Τι θα κάνεις όταν τελειώσεις το σχολείο; ” - το οποίο ήταν από τα πρώτα θέματα που δώσαμε με τη λογική ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν κάποια σχέδια ή σκέψεις για το μέλλον- προκλήθηκε μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση ειδικά στους Σριλανκέζους και Πακιστανούς μαθητές, που ένιωθαν ότι το να γράψουν για ένα τέτοιο θέμα ήταν σαν να παίζουν με το πεπρωμένο τους...

Πολιτισμός  σε πεδία ιστορίας, ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας, ηθών και εθίμων ενός τόπου, ασχολιών του λαού, λαϊκών δοξασιών και ιδεολογικών σχέσεων με θεϊκά και φυσικά στοιχεία.

κουλτούρα  καλλιέργεια του πνεύματος, την παιδεία αλλά και το σύνολο της πνευματικής παράδοσης και δημιουργίας ενός κοινωνικού συνόλου

Η κουλτούρα ως πολιτισμική γνώση  Η κουλτούρα μιας κοινωνίας συνίσταται σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ή να ασπάζεται κανείς ώστε να λειτουργεί κατά τρόπο αποδεκτό για τα μέλη της. (Goodenough 1957, σ. 167)

Η σχέση γλώσσας και κουλτούρας  γλώσσα και πολιτισμός / κουλτούρα είναι έννοιες αναπόσπαστες αφού οι λέξεις και κατ ’ επέκταση η γλώσσα δεν αποτελούν μόνο ένα τρόπο επικοινωνίας αλλά δομούν τον τρόπο με τον όποιο ο κάθε λαός προσεγγίζει τη ζωή.

Η διεθνής και διαπολιτισμική κατανόηση  η προώθηση μιας διεθνούς και διαπολιτισμικής κατανόησης  ο εκπαιδευτικός πρέπει να διαθέτει τις ιδιότητες ενός επιδέξιου και ευαίσθητου διαπολιτισμικού διερμηνέα  να τους απομακρύνει από τη συνηθισμένη αλυσιδωτή αντίδραση, διαφορετικό = κατώτερο = εχθρικό

Ποια πολιτσμικά στοιχεία είναι σημαντικά στη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας;  Είναι απαραίτητη αυτή η πληροφορία για τους μαθητές ώστε να κατανοήσουν ορθά ένα έθιμο ή μια έννοια με πολιτισμικό περιεχόμενο;  είμαι βέβαιος γι ’ αυτό;

Δυσκολίες της νέας γλωσσικής συμπεριφοράς  αποσύνθεση μιας παγιωμένης έκφρασης με επανασύνθεση νέων επίκαιρων στοιχείων  παιγνιώδης εκμετάλλευση της γλώσσας βασισμένη σε φαινόμενα ομωνυμίας / παρωνυμίας, πολυσημίας / αμφισημίας, χωρίς την απαραίτητη πολιτισμική κατανόηση

 Οι κλέφτες έσωσαν την Ελλάδα  Έπιασαν λαβράκι  Η σιωπή των αιγών ( διαμαρτυρία πολιτών για τους κατσικόδρομους)  Από το στόμα σου στου διπλανού το αφτί( από το στόμα σου στου θεού τ'αφτί)  Η καλή μέρα από τα πτυχία ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ( η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται) 

 Γούνες χωρίς... ράμματα ( έχω ράμματα για τη γούνα του)  Με ένα σμπάρο δυο...κοθώνια ( μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια )  Χόρεψαν έστω και νηστικοί ( νηστικό αρκούδι δεν χορεύει)  Των φρονίμων τα παιδιά πριν “ καούν ” δροσίζονται  Azax χλώριο και δεν αφήνει τα μικρόβια σε χλωρό κλαρί

Οι δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας  1.η αίσθηση της πολιτισμικά εξαρτημένης συμπεριφοράς, π.χ. το γεγονός ότι η εικόνα δύο πολιτικών ή διπλωματών που σφίγγουν τα χέρια δημοσίως εκφράζει φιλία  2.η αλληλεπίδραση της γλώσσας και των κοινωνικών μεταβλητών, π.χ. ένα παιδί οχτώ χρονών μιλάει διαφορετικά από έναν άνθρωπο 80 χρονών, ένας εργάτης διαφορετικά από έναν καθηγητή, ένας δυτικός διαφορετικά από έναν βόρειο  3.η συμβατική συμπεριφορά σε καθημερινές περιστάσεις, π.χ. τυποποιημένες γλωσσικές εκφράσεις για χαιρετισμούς, συγχαρητήρια, ευχές κλπ.  4.η εκτίμηση δηλώσεων για μια κοινωνία, π.χ. το γεγονός ότι ο μαθητής πρέπει να μάθει να διαχωρίζει τις απόψεις που εξυπηρετούν τις εθνοκεντρικές προκαταλήψεις της κοινότητας της μητρικής γλώσσας  5.οι πολιτισμικές υποδηλώσεις λέξεων και φράσεων, π.χ. οι συνειρμοί που προκαλεί η λέξη “ δύση ” ( δύση του ήλιου, δύση της ζωής, πολιτισμού, νιότης κ.λ.π.), " άσπρο" ή "μαύρο" χρώμα κ.λ.π.  6.η απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για τον εντοπισμό και την οργάνωση πολιτισμικών πληροφοριών για την Γ2, από τη βιβλιογραφία, τον τύπο και τα ΜΜΕ και από προσωπική παρατήρηση?  7.η επίδειξη πνευματικής περιέργειας και συναισθηματικής ταύτισης προς τον πολιτισμό- στόχο.