Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Κωνσταντίνου Νεκτάριος 1, Λαβδανίτη Μαρία2, Ζυγά Σοφία3, Σαπουντζή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Κωνσταντίνου Νεκτάριος 1, Λαβδανίτη Μαρία2, Ζυγά Σοφία3, Σαπουντζή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Κωνσταντίνου Νεκτάριος 1, Λαβδανίτη Μαρία2, Ζυγά Σοφία3, Σαπουντζή Κρέπια Δέσποινα BSc, MSc in Health Services Management, Frederick University Nicosia, Cyprus , 2.Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής –Αλεξάνδρεο ΤΕΙΘεσσαλονίκης, 3.Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 4.Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Frederick, Λευκωσία,  Κύπρος   Εισαγωγή Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η έννοια της ποιότητας ζωής είναι στενά συνδεδεµένη µε την υποκειµενική αντίληψη των ατόµων για τη θέση τους στη ζωή, µέσα στα πλαίσια των πολιτισµικών χαρακτηριστικών και του συστήµατος αξιών της κοινωνίας, στην οποία ζουν και σε συνάρτηση µε τους προσωπικούς τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες τους (THE WHOQOL GROUP 1995). Η θεραπεία του επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και γενικά βλάπτει την ποιότητα ζωής τους Σκοπός Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Υλικό-μέθοδος Πρόκειται για περιγραφική μελέτη. Χρησιμοποιήθηκαν 110 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Κύπρου. Η εκτίμηση της ποιότητας ζωής έγινε μετεγχειρητικά και χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελούνταν από την κλίμακα FACT-C (Functional Assessment of Chronic Illness Therapy, C [Colorectal]). Υλικό-μέθοδος Συμπληρώθηκε επίσης ερωτηματολόγιο δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν οι παραμετρικές δοκιμασίες t –test καθώς και η Ανάλυση Διασποράς μιας κατεύθυνσης (one-way ANOVA). Αποτελέσματα Η πλειονότητα των ασθενών ήταν γυναίκες (n = 62, 51,7%), ηλικίας (n = 39, 32,5%). Ποσοστό 57,5% (n = 69) ήταν απόφοιτοι Λυκείου και 52,5% (n = 63) έγγαμοι. Από τις διαστάσεις της ποιότητας ζωής βρέθηκε ότι η κοινωνική/οικογενειακή διάσταση καθώς και το συνολικό σκορ της ποιότητας ζωής διαφέρει ανάλογα με την ηλικία (p=0.015). Η γενική ικανότητα λειτουργικότητας επηρεάζεται από το επίπεδο εκπαίδευσης (p=0.06). Η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζει την κοινωνική/οικογενειακή διάσταση της κλίμακας (p=0.006), αλλά και τη συναισθηματική διάσταση (p=0.028). Συμπεράσματα Η χειρουργική επέμβαση επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου. Οι νοσηλευτές θα πρέπει να σχεδιάσουν κατάλληλες νοσηλευτικές παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών τους.


Κατέβασμα ppt "ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Κωνσταντίνου Νεκτάριος 1, Λαβδανίτη Μαρία2, Ζυγά Σοφία3, Σαπουντζή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google