ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Φιλοσοφία Ενσωμάτωσης των ΤΠΕ
Advertisements

Από Βίνα Τριγκάκη. «Π ΟΛΥΜΕΣΑ » Τα Πολυμέσα (Multimedia) είναι ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας που ασχολείται με τον συνδυασμό ψηφιακών δεδομένων.
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Λίγα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε για τους υπολογιστές!
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗΦΩΤΕΙΝΟΥ M.Sc. Computation, Univ. of London
Ατομικό έργο Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
Ομάδα Α Διδακτική της Γλώσσας Γ’-Δ’ Δημοτικού
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΟΙ “ΜULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Jigsaw: Τί είναι;.
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Πληροφορικής
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ιστορικό Ιδρυσης Το Μάρτη του 1918, μία ομάδα μαθηματικών αποφάσισε να δημιουργήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων Σαΐτης Θανάσης, δάσκαλος.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Καλέμας Απόστολος, ΚΣΕ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λάρισα Μάιος 2008 Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία Αναλυτικό.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική.
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΠΕΑΠ.
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
Διδακτική Πληροφορικής
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
6ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 2: Η εξέλιξη των εργαλείων της Εκπαίδευσης. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής,
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 11: Διδακτική των Τεχνικών Μαθημάτων. Η Πληροφορική στην Τεχνική Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής.
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτική τεχνολογία (η Πληροφορική στην Εκπαίδευση)
Α Τα Χαρακτηριστικά των ΤΠΕ που Ευνοούν τη Μάθηση.
Μαθήματα των ΤΕΕ ßΧρήση Η/Υ (για όλους τους τομείς) ßΥλικό Υπολογιστών (Α’ τάξη - 1ος κύκλος) ßΕργασιακό Περιβάλλον (Α’ τάξη - 1ος κύκλος) ßΣυντήρηση Υπολογιστών.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
Ελευθερία στα σχολεία Οδηγός εγκατάστασης Ubuntu Ltsp + Εκπαιδευτικό υλικό.
§Από την δεκαετία του ‘60 κάποιοι σκέφτονται ότι ο υπολογιστής μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο.
LOGO Προγραμματισμός Η/Υ β’ εξάμηνο – εργαστήριο ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Α.Π.Θ. Msc Τηλεπικοινωνίες Πολυτεχνική.
Προδιαγραφές εκπαιδευτικού Λογισμικού. Γενικές προδιαγραφές Να αξιοποιεί όλα τα επικοινωνιακά μέσα (κείμενο, εικόνα, ήχο, μουσική, video, σχέδια και κινούμενα.
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer) Ε. Αλεξοπούλου, Ε.Π.ΠΑΙ.Κ., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Ενσωμάτωση εργαλείων.
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Προδιαγραφές εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ.
Βασικές δεξιότητες στις ΤΠΕ
Παρουσίαση της ύλης του μαθήματος «Εφαρμογές Υπολογιστών»
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
«Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και την εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» Έλενα Βλαχογιάννη
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
τον αριθμό των πηγών (ένα ή πολλαπλά κείμενα)
H Εξέλιξη της Παιδείας από το στάδιο Παιδεία 1
Επιμορφωτική Ημερίδα για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
Επιμορφωτική Ημερίδα για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
Οργάνωση Διδασκαλίας 8/10/2018.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔημοτικόΔημοτικό ΓυμνάσιοΓυμνάσιο ΛύκειοΛύκειο ΤΕΕΤΕΕ Επαγγελματική κατάρτισηΕπαγγελματική κατάρτιση Γενική επιμόρφωσηΓενική επιμόρφωση Επιμόρφωση Δασκάλων / καθηγητών /ΕπιμορφωτώνΕπιμόρφωση Δασκάλων / καθηγητών /Επιμορφωτών

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Επαγγελματική κατάρτιση Η επαγγελματική κατάρτιση έχει συγκεκριμένο αντικείμενο με σαφή σκοπό. ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΎ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα)Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα) Ειδικοί στην πληροφορικήΕιδικοί στην πληροφορική Τεχνικοί Λογισμικού συστήματος Τεχνικοί Υλικού (Hardware) Ανάπτυξη Λογισμικού Ειδικοί Δικτύων

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Επαγγελματική κατάρτιση Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα )Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα ) Αρχές διδακτικής μεθοδολογίας Η εκπαίδευση είναι καθαρά πρακτική - μιλάμε για απόκτηση δεξιοτήτων, άρα θα γίνεται πάνω σε υπολογιστές όλες οι ώρες Στόχος είναι να μάθουν να χρησιμοποιούν παραγωγικά το συγκεκριμένο λογισμικό πακέτο Προτείνεται ο κάθε καταρτιζόμενος να έχει το δικό του υπολογιστή Η διδασκαλία θα πρέπει να γίνεται με συνεχείς ασκήσεις και project, τα οποία προέρχονται από την καθημερινή πράξη του επαγγέλματος Η διδασκαλία δεν πρέπει να ακολουθεί σειριακή μορφή, δηλαδή παρουσίαση με τη σειρά όλων των εντολών, αλλά από τα πιο σημαντικά στα πιο επουσιώδη, στην πράξη

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Επαγγελματική κατάρτιση Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα )Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα ) Αρχές διδακτικής μεθοδολογίας Αν πρόκειται για εκπαίδευση ΑΡΧΑΡΙΩΝ πρέπει να προηγείται η βασική εκπαίδευση ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ, δηλαδή με τη σειρά: Αναγνώριση βασικών μερών του Υπολογιστή Εξοικείωση με το πληκτρολόγιο Αναγνώριση των δεδομένων του υπολογιστή και τρόπος ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Βασικός χειρισμός ΥΠΕΡΜΕΣΩΝ Βασικός χειρισμός ΔΙΚΤΥΩΝ Βασικός χειρισμός Internet Βασική ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Επαγγελματική κατάρτιση Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα )Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΟΤΙ Αυτό που για σας είναι αυτονόητο, για τον αρχάριο δεν είναι Ότι όσο ανεβαίνουμε σε ηλικία τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επαφή με τους Υπολογιστές Πρέπει να εμποδίσετε αυτούς πού ήδη ξέρουν κάτι, να κομπλάρουν τους αρχάριους Πρέπει να καταλάβετε ότι για να καταλάβει ο αρχάριος την αξία του Υπολογιστή πρέπει να λύσει δικά του προβλήματα Μην μιλάτε θεωρητικά, ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ, όπως δε μαθαίνουμε και ποδήλατο Για να διδάξετε το χειρισμό ενός πακέτου πρέπει να το έχετε χρησιμοποιήσει στη δουλεία σας.. Πείστε τους αρχάριους ότι τα βιβλία χρειάζονται μόνο για να ανατρέξουν σε κάτι που δε θυμούνται η για να ανακαλύψουν κάτι νέο

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Επαγγελματική κατάρτιση Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα )Χειρισμός συγκεκριμένου λογισμικού (για πολλά επαγγέλματα ) Αρχές διδακτικής μεθοδολογίας - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η αξιολόγηση δεν μπορεί να γίνει με θεωρητικές ερωτήσεις, πρέπει να ελέγχεται ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ και αυτό γίνεται μόνο πάνω στον υπολογιστή Πρέπει να δίνονται mini project, τακτικά μόλις ολοκληρώνεται ένα θέμα. Μπορεί η αξιολόγηση να γίνει και με ένα θέμα ΠΡΟΣΟΧΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ κατάρτιση στους υπολογιστές αν ο καταρτιζόμενος δεν δουλέψει αυτά που μαθαίνει.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Γενική Επιμόρφωση Ο υπολογιστής σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, άρα χρειάζεται η εξοικείωση με το βασικό χειρισμό, και τις βασικές ιδέες της πληροφορικής, καθώς και με τις αλλαγές που συντελούνται στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. ΑΡΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ είναι αναγκαία για όλους του πολίτες Αυτή η γενική επιμόρφωση ΠΡΕΠΕΙ να δίνεται σο σχολείο αλλά οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες που πάλι θα είναι αναγκαία

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Γενική Επιμόρφωση ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ όλα όσα αναφέραμε για τον ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ Αρχές διδακτικής Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επιμορφούμενοι θα χρησιμοποιήσουν τον ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ στο σπίτι κυρίως η σε οποία εργασίας και αν κάνουν η θα κάνουν μελλοντικά Πρέπει να πεισθούν ότι ο υπολογιστής είναι εργαλείο καθημερινής χρήσης, ότι θα μας διευκολύνει τη ζωή Πρέπει να μπούν στο νόημα του τι γίνεται σήμερα γύρω μας όσο αφορά της νέες τεχνολογίες Πρέπει να τους προσελκύσουμε το ενδιαφέρον σε θέματα καθημερινα’

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Γενική Επιμόρφωση ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ, ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Αρχές διδακτικής Να Γράφουν στον υπολογιστή Να ακούν μουσική - να βλέπουν cd-rom Να παίζουν παιχνίδια Να ζωγραφίζουν Να Αρχειοθετούν τις φωτογραφίες τους Να σερφάρουν στο Internet Να στέλνουν Να κατεβάζουν μουσκή και όχι μόνο από το internet Να κάνουν εύκολα λογαριασμούς και πολλά άλλα καθημερινα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Στην Γενική Επιμόρφωση ΓΙΑ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ Αρχές διδακτικής Αναγνώριση βασικών μερών του Υπολογιστή Εξοικείωση με το πληκτρολόγιο Αναγνώριση των δεδομένων του υπολογιστή και τρόπος ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Βασικός χειρισμός ΥΠΕΡΜΕΣΩΝ Βασικός χειρισμός ΔΙΚΤΥΩΝ Βασικός χειρισμός Internet Βασική ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Βασικά θέματα γύρω από τα ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ Κάποιο λογισμικό ζωγραφικής