ΝΟΜΙΚΟ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Νομικό έγκλημαΠραγματικό έγκλημα έννοια τυπική/συμβατική = κατασκεύασμα του νομοθέτη που διαρκεί όσο και η ισχύς της διάταξης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΛΙΣΤΑ-ΠΑΝΤΑΖΗ
Advertisements

INTERNET Ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου Οι αποστάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Τα ταξίδια σε μακρινούς τόπους γίνονται άμεσα απ το “ανοιχτό.
Whistle-Blowing =Καταγγελία δυσλειτουργιών
Το συμβατικό πλαίσιο του Μηχανικού. Οι συμβατικές υποχρεώσεις
Ελέυθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ατόμου
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Τι θα πει Δίκαιο; Δίκαιο είναι ένα σύστημα κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο δεσμευτικό την κοινωνική συμπεριφορά.
15. Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ 5 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.
Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη.
Αρχές Δικαίου Επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Dead Man Walking Σοφία Ηλιακοπούλου Ναταλία Καπώνη Ελένη Λάδη
ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΥΓΕΙΑΣ
2.2 Άσκηση και κατάχρηση δικαιώματος  Συνισταμένη όλων των δικαιωμάτων είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.  Το.
Κοινωνική, Νομική και Ψυχολογική Διάσταση του Εγκλήματος.
1. Λευκής σαρκός 2. Οργάνων 3. Όπλων.  Ορισμός : Η στρατολόγηση και μεταφορά γυναικών και παιδιών, κυρίως από την μία χώρα στην άλλη, με σκοπό την προώθησή.
Άρθρο 60 Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα Εξύβριση ανωτέρου ή κατωτέρου 1.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Εγκληματολογία ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ Ο γάμος και το σύμφωνο συμβιώσεως στο πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου.
ΔΙΑΛΕΞΗ 10η Η ποινική ευθύνη κατά την ενάσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος Η προσταγή Η άμυνα Ποινικές διατάξεις που πρέπει να γνωρίζουν οι νοσηλευτές.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΥΚΙΩΤΟΥ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ, ΛΕΚΤΩΡ 1.
Νομιμότητα και νομιμοποίηση στις δίκες καταλογισμών αιρετών οργάνων Δήμων Ευαγγελία Ελισάβετ Κουλουμπίνη Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Kάλλη Καρβέλη, M.Sc. Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Έλενα Μαραγκού, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός επιστήμονας ΑΠΔΠΧ Μαρία Αλικάκου, ΔΝ Δικηγόρος – Ειδικός.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
PSY 301 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Β’ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ & ΘΥΜΑ) 1.
ΝΟΜΟΣ 1038/1932 «ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»  Δηλητηρίαση νομής ζώων (Άρθρο 282) Όποιος με πρόθεση δηλητηριάσει βοσκοτόπια, λιβάδια, λίμνες ή άλλους τόπους.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ, Ph.D.. H ηθική περιλαμβάνει τις αρχές που ορίζουν το τι είναι σωστό και το τι όχι. Ως ηθική συμπεριφορά ορίζεται η επίδειξη μιας.
Χαρακτηριστικά διοικητικών πράξεων: Τεκμήριο νομιμότητας Εκτελεστότητα
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Ελευθερία Θρησκευτικής Συνείδησης
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φιλοσοφία-Ηθική Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Ελληνικός Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Η ποινική ευθύνη κατά την ενάσκηση του νοσηλευτικού επαγγέλματος
Η συνταγματικότητα των διαδοχικών παρατάσεων της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων Προσέγγιση νομολογίας, θεωρίας, πράξης.
2. Το οικονομικό σύνταγμα της Ελλάδας
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
Προστασία Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Μετάφραση Ειδικών Κειμένων
Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Το Ελληνικό συνταγματικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των παιδιών με ΕΕΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μονομερής δράση της Δημόσιας Διοίκησης
ΕΠΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ
ΥΠΕΡΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
Πηγές του διοικητικού δικαίου -Γενικές αρχές
Παιδική πορνογραφία.
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών Τμήμα Φιλοσοφίας
Ενδικοφανής προσφυγή
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
B A Σ Ι Κ Ε Σ Γ Ν Ω Σ Ε Ι Σ Γ Ι Α: την ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Το ΕΓΚΛΗΜΑ &
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δίκαιο Επιχειρήσεων ΙΙ
Το Δημόσιο αποκτά την κυριότητα και διαχείριση των χώρων αυτών μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτριωτικής διαδικασίας. (π.χ. άρθρο 7 του ν. 2971/2001, υλοποίηση.
Το Δίκαιο.
διεθνησ ευθυνη-εννοια, καταλογισμοσ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΟΜΙΚΟ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Νομικό έγκλημαΠραγματικό έγκλημα έννοια τυπική/συμβατική = κατασκεύασμα του νομοθέτη που διαρκεί όσο και η ισχύς της διάταξης αυτής = ό,τι ορίζει ο ποινικός νομοθέτης σε αφηρημένη διάταξη του νόμου, απειλώντας με ποινή για περίπτωση παραβίασης των ορισμών του = κάθε εκδήλωση ανθρώπινης συμπεριφοράς θεωρούμενης ως επικίνδυνα αντικοινωνικής που απειλείται με ποινή Άρθ.14ΠΚ άρθ.1 ΠΚ + 7 Συντ. = κανένα έγκλημα καμία ποινή χωρίς νόμο (αρχή νομιμότητας εγκλημάτων και ποινών) + άρθ.7 ΕΣΔΑ + 11§2 Οικ.Δ.Δ.Α. Τρίπτυχο: έννομο αγαθό – προσβολή (έγκλημα) – ποινή (αντίδραση/ ανταπόδοση από την κοινωνία) το έγκλημα όχι ως παράβαση κανόνα δικαίου, αλλά ως αντικοινωνική ανθρώπινη συμπεριφορά που εκδηλώνεται σε ορισμένο κοινωνικό περιβάλλον με κριτήριο τον βαθμό επικινδυνότητάς της. Rafael Garofalo: «Φυσικό έγκλημα η προσβολή των στοιχειωδών εκείνων φιλάλληλων (αλτρουιστικών) συναισθημάτων, τα οποία υπό διαφορετική κάθε φορά διαμόρφωση και ένταση είναι αναγκαίως διαδεδομένα σε κάθε οργανωμένη κοινωνία, κατά το μέσο μέτρο που τα συναισθήματα αυτά είναι απαραίτητα για την κοινωνική προσαρμογή του ατόμου». Τα συναισθήματα αυτά είναι : ο οίκτος/αγαθότητα (pitié) και η χρηστότητα/δικαιότητα (probité), δηλ. ο σεβασμός απέναντι σε κάθε τι που ανήκει σε άλλον. ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 1

ΝΟΜΙΚΟ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 2 Εγκλήματα πραγματικά και όχι νομικά (δυνατότητα ποινικοποίησης) Εγκλήματα νομικά και όχι πραγματικά (δυνατότητα αποποινικοποίησης) Εγκλήματα πραγματικά και νομικά (ήδη ποινικοποιη μένα) Συνήθως το νομικό περικλείει το πραγματικό γιατί η αξία που προστατεύει η κοινωνία είναι αυτή που ωθεί για νομοθετική παρέμβαση

ΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Άρθρ.14 ΠΚ = έγκλημα είναι: πράξη άδικη και καταλογιστή στον δράστη της η οποία τιμωρείται από τον νόμο. ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 3

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Πράξη: εξωτερίκευση ανθρώπινης συμπεριφοράς = θετική, αλλά και αρνητική ενέργεια (παράλειψη) αλλά και συμπεριφορά που δείχνει τρόπο ζωής /τρόπο κοινωνικής διαβίωσης π.χ. – έκθεση (άρθ.306 ΠΚ -2η περ.) – παράλειψη λυτρώσεως από κινδύνου ζωής (άρθ.307 ΠΚ) – εγκατάλειψη εγκύου (άρθ.359 ΠΚ) – παραμέληση εποπτείας ανηλίκου (άρθ.360 ΠΚ) – εκμετάλλευση πόρνης (άρθ.350 ΠΚ), επαιτεία (άρθ.407 ΠΚ). ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 4

Άδικη: απαγορευμένη από τον νόμο = αυτή που αντίκειται σε δικαιικό κανόνα. Με το να αφαιρέσεις ένα πράγμα δεν γίνεσαι αυτόματα κλέφτης (π.χ. 374ΠΚ). Πρέπει να υπάρχει και πρόθεση (δόλος –άρθ.27ΠΚ). Συνήθως η πρόθεση χαρακτηρίζει την πράξη. ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 5

Για να τιμωρηθεί ο δράστης απαιτείται: 1. Αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος = (αντικειμενικά στοιχεία του αδίκου) = η συγκεκριμένη ενέργεια να προβλέπεται σαφώς και ρητώς από τον νόμο = σαφής περιγραφή της συγκεκριμένης πράξης 2. Υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος = (υποκειμενικά στοιχεία του αδίκου) = υπαιτιότητα άρθ.26ΠΚ (:δόλος -άρθ.27 ή αμέλεια άρθ.28 ΠΚ) = να μπορεί η πράξη να καταλογιστεί στον δράστη ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 6

3. Να ερευνηθεί μήπως υπάρχει λόγος που αναιρεί τον άδικο χαρακτήρα της πράξης, δηλ. που την κάνει επιτρεπτή = ερευνάται ο αρνητικός χαρακτήρας του άδικου (λόγοι άρσης του). ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 7

Λόγοι που αποκλείουν τον άδικο χαρακτήρα της πράξης (ή που μπορούν να την κάνουν επιτρεπτή κατ’εξαίρεση) Νόμιμη προσταγή (άρθ.21 ΠΚ) Άμυνα (άρθ.22 ΠΚ) Κατάσταση ανάγκης που αποκλείει το άδικο (άρθ.25 ΠΚ) = βλάβη σημαντικά κατώτερη από την απειληθείσα μερικές φορές και η συναίνεση του παθόντος («αδικείται δ’ουδείς εκών» κατά Αριστοτέλη) Προϋπόθεση: ισχυρή συναίνεση (όχι αστεϊσμός, πλάνη, απάτη, βία, απειλή ή μειωμένες πνευματικές λειτουργίες). Βλ. άρθ ΠΚ. (336 ΠΚ= όχι άρση αλλά μη πλήρωση αντικειμ. υποστ.) 8

Διάκριση λόγων άρσης του αδίκου γενικοί λόγοι = για όλα σχεδόν τα εγκλήματα –(εκτός από τα απόλυτα, όπως ο βιασμός όπου δεν μπορεί να υπάρξει λόγος που να αποκλείει το άδικο) ειδικοί = για ορισμένα εγκλήματα π.χ. στην άμβλωση το άρθ.304 ΠΚ αναφέρει πότε είναι θεμιτή/ δικαιολογημένη]. Σημ. Το ότι δεν είναι άδικη μια πράξη για το ποινικό δεν σημαίνει ότι δεν είναι για άλλους κλάδους του δικαίου, π.χ. μοιχεία = λόγος διαζυγίου ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 9

"Πράξη καταλογιστή στον δράστη της" Καταλογισμός = μομφή που προσάπτουμε προσωπικά κατά του δράστη για τη συμπεριφορά του, που ενώ μπορούσε να πράξει σύννομα επέλεξε να πράξει διαφορετικά ("άλλως δύνασθαι πράττειν"), δηλ. υπαιτιότητα άρθ.26 (= δόλος ή αμέλεια) Ο καταλογισμός προϋποθέτει ελεύθερη βούληση. ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 10

Λόγοι που αποκλείουν τον καταλογισμό κατάσταση ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό (άρ.32 ΠΚ) = αγαθό που βλάπτεται να είναι ίσης αξίας με το προστατευόμενο πλάνη (πραγματική -άρθ.30 ΠΚ όταν δεν αποδίδεται σε αμέλεια) διατάραξη πνευματικών λειτουργιών ή συνείδησης (άρθ ΠΚ) ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 11

«Tιμωρούμενη από τον νόμο» Βασική διάκριση των νομικών εγκλημάτων = σύμφωνα με τη βαρύτητα της απειλούμενης ποινής (άρθ.18 ΠΚ): – πταίσματα -κράτηση (άρθ.55 ΠΚ) – πλημμελήματα -φυλάκιση (άρθρ.53 ΠΚ) ή χρηματ. ποινή (άρθ.57 ΠΚ) – Κακουργήματα -κάθειρξη (άρθρ.52 ΠΚ) + παρεπόμενες ποινές (άρθ ΠΚ) + μέτρα ασφαλείας (άρθ ΠΚ) ΑΘΑΝΑΣΊΑ Π. ΣΥΚΙΩΤΟΥ 12