Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εγκληματολογία ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εγκληματολογία ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εγκληματολογία ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ
ΠΟΥ ΩΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

2 Έγκλημα είναι κατά τον ορισμό του Ποινικού Κώδικα "πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία τιμωρείται από το νόμο" (ΠΚ 14). Το έγκλημα είναι η κεντρική έννοια του Ποινικού Δικαίου. Τα στοιχεία της έννοιας του εγκλήματος, όπως προκύπτουν από αυτόν τον ορισμό, είναι: Πράξη η παράλειψη (ενέργεια) Άδικη (αντιτιθέμενη στο νόμο) και Καταλογιστή (ασύγγνωστη) Τα εγκλήματα διακρίνονται σε κακουργήματα, πλημμελήματα και σε πταίσματα(ελαφρυτερη μορφη εγκληματος)

3 Είδη κοινωνικών εγκλημάτων .. Εγκλήματα βίας.

4 Ανθρωποκτονία .

5 Ληστεία ( με χρήση βίας/απειλή βίας).

6 Εγκληματα κατά της περιουσιας .

7 Αδικημα σχετικα με τα ναρκωτικα .

8 Διαδικτυακό έγκλημα

9 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ! Τα στοιχεία σχετικά με τα βίαια εγκλήματα περιλαμβάνουν τη βία κατά του προσώπου (όπως: σωματική κακοποίηση), τη ληστεία (κλοπή με βία ή απειλή βίας) και τα σεξουαλικά αδικήματα (συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης). Η ανθρωποκτονία ορίζεται ως η εκ προθέσεως αφαίρεση της ζωής ενός προσώπου, όπου συμπεριλαμβάνονται η δολοφονία, η ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η ευθανασία και η παιδοκτονία. Δεν συμπεριλαμβάνονται ο θάνατος λόγω επικίνδυνης οδήγησης, η άμβλωση και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

10 Η ληστεία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος βίαιου εγκλήματος, που ορίζεται ως κλοπή με χρήση βίας ή με απειλή βίας. Περιλαμβάνει τη ληστεία σε δημόσιο χώρο (αρπαγή τσάντας) και την κλοπή με χρήση βίας. Τα εγκλήματα κατά της περιουσίας καλύπτουν την κλοπή ή την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.  Η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί υποσύνολο της ευρύτερης κατηγορίας αδικημάτων σχετικά με τα ναρκωτικά. Περιλαμβάνει την παράνομη κατοχή, καλλιέργεια, παραγωγή, προμήθεια, μεταφορά, εισαγωγή, εξαγωγή και χρηματοδότηση ενεργειών σχετικά με ναρκωτικά

11 Το διαδικτυακό έγκλημα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές από την οικονομική απάτη ως την έκθεση σε κίνδυνο ανηλίκου. Μια από τις πιο απειλητικές μορφές του ηλεκτρονικού εγκλήματος, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αυτό που αφορά την παιδική, ηλεκτρονική πορνογραφία ή την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο διαδίκτυο. 

12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ

13 Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ, σε μια ευρεία έννοια, είναι τόσο το άτομο το οποίο διέπραξε ένα μόνο έγκλημα κατά τη διάρκεια της ζωής του, όσο και εκείνο που διέπραξε μια πληθώρα εγκλημάτων.

14 ΠΟΥ ΩΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ!
<<Σήμερα στον 21ο αι. διακρίνεται παγκοσμίως ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας σε μικρές αλλά και μεγάλες ηλικίες. φυσικά τα αίτια, οι παράγοντες αλλά και τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικό τρόπο από το κάθε άτομο ξεχωριστά.Ανάλογα με τα βιώματα του , την προσωπικότητά του ,από τη διαφορετικότητα κάθε κοινωνίας, χώρας, Ηπείρου>> κ.ο.κ Παρακάτω θα δούμε μερικούς παράγοντες αλλά και θεωρίες που μπορούν να προσεγγίσουν το τόσο σοβαρό ζήτημα που είναι μάστιγα για την εποχή μας.

15 ΑΙΤΙΑ Γονικές σχέσεις: Oι άνθρωποι που μεγαλώνουν με τη κακοποίηση ή με μία αντικοινωνική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιο πιθανό να κακομεταχειρίζονται τα παιδιά τους , οι οποίοι με τη σειρά τους συχνά ακολουθούν το ίδιο πρότυπο. Επίσης παιδιά που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί είναι πιθανό να διαπράξουν περισσότερα εγκλήματα αργότερα στη ζωή τους.

16 Κληρονομικότητα και Δραστηριότητα εγκεφάλου: πολλοί ερευνητές, όπως ο Lombroso και ο ψυχολόγος Robert Havs εξέφρασαν την άποψη ότι οι βιολογικοί παράγοντες σε συνδυασμό με κοινωνικούς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου.

17 Ορμόνες: είναι σωματικές ουσίες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του σώματος. Π.Χ. ερευνητές εξέτασαν ,τη σχέση μεταξύ ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η κορτιζόνη και της εγκληματικής συμπεριφοράς. Μετρήσεις τεστοστερόνης σε πληθυσμούς κρατουμένων έδειξε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ενήλικο αρσενικό πληθυσμό των ΗΠΑ γενικότερα.

18 Εκπαίδευση:έρευνες έδειξαν ότι σε πολύ χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης που οι άνθρωποι είναι επιπέδου Δημοτικού υπάρχουν πολύ συχνά φαινόμενα ως και συνηθισμένα όσο αφορά τις ληστείες, διαρρήξεις , κλοπές αυτοκινήτων, διακίνηση ναρκωτικών κ.λ.π

19 Ναρκωτικά και αλκοόλ: τα ναρκωτικά και το αλκοόλ διαταράσσουν την κρίση και μειώνουν τις αναστολές δίνοντας στο άτομο μεγαλύτερο θάρρος να διαπράξει ένα έγκλημα!

20 Οικονομικά αίτια: έρευνες δείχνουν πως για τα κοινωνικά αίτια της εγκληματικότητας ευθύνονται οι οικονομικές σχέσεις που υπάρχουν μέσα σε μια κοινωνία πάνω στις οποίες κρίνεται η ατομική συμπεριφορά. Από τη στιγμή που υπάρχει ατομική ιδιοκτησία και οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή τους αρχίζει να δημιουργείται ανταγωνισμός ,αδικία, μίσος και διάφορες μορφές εγκληματικότητας.

21 ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΏΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΌΤΙ ΚΑΤΙ ΕΊΝΑΙ ΣΩΣΤΟ!
Εδώ φυσικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και το εξής σαν ένα ερώτημα. πόσο ελεύθεροι είναι οι εργάτες να διεκδικήσουν από τα χέρια του ιδιοκτήτη-εκμεταλλευτή τους την αφαίρεση των εργαλείων και των μηχανημάτων του εργοστασίου του και εν συνεχεία την κοινωνικοποίησή τους, ώστε αυτά να ανήκουν σε αυτούς που τα χειρίζονται και παράγουν το προϊόν, χωρίς να θεωρηθούν παραβάτες της κάθε φορά ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας και χωρίς να τιμωρηθούν είτε ως ληστές είτε ως συμμορίτες.

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Αυτές είναι λοιπόν κάποιες από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους στη παραβίαση των κοινωνικών κανόνων , αλλά και αναπαράγουν την εγκληματικότητα, ως Λερναία Υδρα. Η σταδιακή λοιπόν μετάβαση από την απαίτηση για συνδρομή των αστυνομικών αρχών στην απαίτηση για δράση της ιδιωτικής αστυνομίας και στην ακραία μορφή πράξεων αυτοδικίας και ατομικού ξεκαθαρίσματος περιουσιακών ή άλλων διαφορών (βλ. πατροκτονίες, δολοφονίες για περιουσιακά θέματα, εγκλήματα ερωτικού πάθους κλπ.) είναι μια ακόμα απόδειξη της ανακύκλωσης του φαινομένου.(χρειάζονται άμεσες λύσεις) …

23 Τέλος «ξέρουμε πως η ριζική κοινωνική αιτία των εκτρόπων, που αποτελούν παράβαση των κανόνων συμβίωσης, είναι η εκμετάλλευση των μαζών, η φτώχια και η εξαθλίωσή τους. Με την εξάλειψη αυτής της βασικής αιτίας, τα έκτροπα θα αρχίσουν αναπόφευκτα να απονεκρώνονται»!


Κατέβασμα ppt "Εγκληματολογία ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΔΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google