Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοινωνική, Νομική και Ψυχολογική Διάσταση του Εγκλήματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοινωνική, Νομική και Ψυχολογική Διάσταση του Εγκλήματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοινωνική, Νομική και Ψυχολογική Διάσταση του Εγκλήματος.

2 Τι είναι βία και εγκληματικότητα.
Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό. Εγκληματικότητα είναι ένα σύνολο από πράξεις αντικοινωνικές κι άρα αξιόποινες.

3 Ποιες είναι οι μορφές της βίας;
Η βία εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα: διακρατικό, κοινωνικό, διαπροσωπικό, ατομικό, φυλετικό κ.α. και με διάφορες μορφές: επίσημη κρατική βία, ψυχολογική βία, επαναστατική βία, που είναι αποτέλεσμα στη βία που ασκεί το κράτος, αστυνομική και στρατιωτική βία, κοινωνική βία: ληστείες, απαγωγές, απάτες, εγκλήματα, διεθνής τρομοκρατία, αεροπειρατείες, ομηρίες, βομβιστικές ενέργειες, κατάληψη πρεσβειών κ.α.

4 Ποια είναι τα αίτια που γεννούν τη βία;
Οικονομικά συμφέροντα και τάση για εύκολο, γρήγορο πλουτισμό. υπερκαταναλωτισμός, υλιστικά πρότυπα, άνιση κατανομή υλικών αγαθών ανάμεσα στα κράτη και δημιουργία ανταγωνιστικών τάσεων, επιθυμία των ισχυρών να επιβληθούν στους αδύναμους λαούς και να καθορίσουν τις τύχες του, ανεργία, φτώχεια. χαμηλό πνευματικό επίπεδο, τεχνοκρατική παιδεία, τεχνολογική, βιομηχανική ανάπτυξη, κρίση του θεσμού της οικογένειας, λανθασμένη ανατροφή των παιδιών τα Μ.Μ.Ε. οξύνουν το πρόβλημα, κυρίως με την προβολή σκηνών βίας και την ηρωοποίηση αυτής

5 Συνέπειες. Τρόποι αντιμετώπισης.
Αίσθημα ανασφάλειας, άγχους και φοβίας. Απομόνωση, έλλειψη επικοινωνίας, αυξημένα ψυχολογικά προβλήματα και μοναξιά. κοινωνικές αναστατώσεις, αύξηση αντικοινωνικών φαινομένων με συνέπεια την οπισθοδρόμηση της χώρας, προβλήματα στην άσκηση εξουσίας και την ομαλή λειτουργία της πολιτείας Αξιοκρατία κοινωνική ισότητα Δικαιοσύνη απόκτηση ηθικών αξιών, ιδανικών, σωστών προτύπων αναθεώρηση των σημερινών πολιτικών κι οικονομικών δομών και προσαρμογή τους στη νέα μορφή κοινωνίας ειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι φυλακισμένων, διεθνής συνεννόηση και καταπολέμηση της βίας σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα κ.α.)

6 Κοινωνική διάσταση. Το έγκλημα για έναν κοινωνιολόγο είναι μια κοινωνική κατασκευή που αντιπροσωπεύει μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από ένα κοινωνικό σύνολο ως αντικοινωνική, αντίθετη προς την επικρατούσα ηθική, και συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων. Και συνιστά το έγκλημα, κοινωνική κατασκευή στο βαθμό που ο ορισμός μιας συμπεριφοράς ως αντικοινωνικής ποικίλλει ανάλογα με την κοινωνία και την ιστορική περίοδο στην οποία αναφερόμαστε.

7 Νομική διάσταση. Το έγκλημα είναι η κεντρική έννοια του Ποινικού Δικαίου. Διακρίνονται σε κακουργήματα, πλημμελήματα και σε πταίσματα. ΠΤΑΙΣΜΑ Ως Πταίσμα χαρακτηρίζεται το έγκλημα εκείνο για το οποίο ο νόμος προβλέπει ως ποινή την κράτηση ή την επιβολή προστίμου. Η διάρκεια της κράτησης κυμαίνεται από μία ημέρα ως ένα μήνα, εκτός αν κατά περίπτωση ο νόμος ορίζει διαφορετικά. Τα πταίσματα είναι η ελαφρύτερη μορφή εγκλήματος και εκδικάζονται στα Πταισματοδικεία. Τα πταίσματα τιμωρούνται πάντοτε και όταν τελέστηκαν από αμέλεια, εκτός αν ο νόμος απαιτεί ρητά δόλο.

8 ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ Ως πλημμέλημα χαρακτηρίζεται το έγκλημα εκείνο που τιμωρείται από το νόμο με φυλάκιση έως πέντε ετών. Για να κριθεί κάποιος ένοχος για πλημμέλημα, απαιτείται να έχει δόλο (πρόθεση), εκτός κι αν ο νόμος τιμωρεί ρητώς και την αμέλεια (π.χ. ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια). ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Ως κακούργημα χαρακτηρίζεται το έγκλημα εκείνο που τιμωρείται από το νόμο με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε ετών. Για να καταδικαστεί κάποιος για κακούργημα, πρέπει να έχει τελέσει την πράξη με δόλο. Κακουργήματα από αμέλεια δεν υπάρχουν.

9 Ψυχολογική διάσταση. Οι εγκληματίες συνήθως δεν ταξιδεύουν μακριά από τη βάση τους για να διαπράξουν εγκλήματα. Η απόσταση που διανύουν διαφέρει ανάλογα με το έγκλημα. Οι έρευνες έδειξαν ότι όσοι διαπράττουν βίαια και σεξουαλικά εγκλήματα δεν ταξιδεύουν μακριά ενώ εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας και απάτες ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις

10 τι οδηγεί τελικά τους ανθρώπους στο έγκλημα;
ΕΥΚΑΙΡΙΑ Όταν ένα άτομο βλέπει μία ευκαιρία να διαπράξει ένα έγκλημα και να κερδίσει άμεσα και χωρίς κόπο κάτι πολύτιμο. ΦΤΩΧΕΙΑ το ατομικό επίπεδο φτώχειας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην διάπραξη ενός εγκλήματος . ΑΝΩΝΥΜΙΑ. Όταν ένας άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί να κλέψει χωρίς να γίνει αντιληπτός και κατ' επέκταση να γλιτώσει την τιμωρία

11 Παραδείγματα. Andrei Chikatilo
Δολοφόνησε 52 γυναίκες και παιδιά το στην Ρωσσία και εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του

12 Karl Grossmann Σκότωνε γυναίκες και πουλούσε την σάρκα τους στην μαύρη αγορά. Επίσης κατηγορήθηκε για περίπου 300 βιασμούς και δολοφονίες νεαρών κοριτσιών στην Νότια Αμερική.

13 Τέστ !!! Είναι η ιστορία μίας νέας κοπέλας. Στην κηδεία της μητέρας της, βλέπει έναν νεαρό που δεν γνώριζε. Ήταν γοητευτικότατος, ο άντρας των ονείρων της. Τον ερωτεύτηκε τρελά. Μερικές μέρες αργότερα η νεαρή κοπέλα σκότωσε την ίδια της την αδελφή.. Ερώτηση: Πιο κίνητρο είχε να σκοτώσει την αδελφή της ?

14 Απάντηση : Ήλπιζε, ο νεαρός να ξανά εμφανιστεί στην κηδεία.
Info: Εάν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση, τότε σκέφτεστε σαν ψυχοπαθή. Το τεστ αυτό χρησιμοποιεί ένας διάσημος αμερικανός ψυχολόγος για να εξακριβώσει εάν ένας άνθρωπος έχει δολοφονική νοοτροπία. Αρκετοί εγκληματίες που έκαναν το τεστ απάντησαν σωστά στην ερώτηση. Εάν δεν βρήκατε την σωστή απάντηση good for you ! Εάν οι φίλοι σας την βρήκαν κρατήστε τις αποστάσεις σας!


Κατέβασμα ppt "Κοινωνική, Νομική και Ψυχολογική Διάσταση του Εγκλήματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google