Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη συνείδηση του ατόμου Δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Υπάρχουν όμως: αποδοκιμασία, απόρριψη από το κοινωνικό συνολο, τύψεις του ίδιου του ατόμου

2 Δίκαιο και Ηθική δε συμπίπτουν πάντα Μπορεί μια νόμιμη πράξη να αποδοκιμάζεται ηθικά Μπορεί μια πράξη να είναι παράνομη αλλά να επιδοκιμάζεται ηθικά

3 Μπορεί το Δίκαιο να είναι αδιάφορο απέναντι στις αξίες της κοινωνίας, δηλαδή απέναντι στην κοινωνική ηθική; Όχι. Το Δίκαιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινωνική ηθική και οι πολίτες μέσα από τη δημόσια διαβούλευση μπορούν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους στους πολιτικούς που νομοθετούν

4 Κατά της θανατικής ποινής 1.Αν δεχόμαστε πως το δικαίωμα στη ζωή είναι το ύψιστο δικαίωμα, τότε πώς θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε κοινωνία να εξαιρέσει από αυτό τους δολοφόνους; Εξάλλου, το 2ο άρθρο του Συντάγματος θεωρεί καθήκον της πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

5 2.Οι υπέρμαχοι της θανατικής ποινής προτρέπουν μια ολόκληρη κοινωνία να εξισωθεί με τον χειρότερο εγκληματία, να δράσει με τα δικά του κριτήρια και να διαπράξει φόνο και αυτή. 3.Οι έννοιες ποινή και εκδίκηση απέχουν πολύ μεταξύ τους και είναι κοινός τόπος πως μια σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να εκδικείται.

6 4.η θανατική ποινή είναι η μόνη που δεν επανορθώνεται και δεν υπάρχει τρόπος να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λάθους. Στις ΗΠΑ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο τουλάχιστον 350 αποδεδειγμένα αθώοι και τουλάχιστον 23 έχουν εκτελεστεί.

7 5.Ο ΟΗΕ διαπίστωσε επισήμως την αποτυχία όσων μελετών προσπάθησαν να αποδείξουν πως οι εκτελέσεις είναι πιο αποτρεπτικές από τα ισόβια δεσμά. Σε καμία χώρα δεν πιστοποιήθηκε σχέση ανάμεσα στη θανατική ποινή και στη μείωση της εγκληματικότητας.

8 6.Γϊνεται ρατσιστική χρήση της ποινής αυτής εις βάρος μειονοτήτων και ασθενέστερων τάξεων και ανήλικων παραβατών. 7.Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ είναι κατά της θανατικής ποινής.


Κατέβασμα ppt "Δίκαιο και Ηθική Κανόνας Δικαίου Αφορά την κοινωνική συμπεριφορά Έχει δεσμευτικό χαρακτήρα Αν δεν τηρηθεί, επιβάλλονται κυρώσεις Κανόνας Ηθικής Αφορά τη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google