Ομάδα εργασίας: «Ελαιοσυμφορά» Τσόπελα Αγγελική, Φώτης Αλέξανδρος, Ντέντες Διονύσιος Θέμα εργασίας: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
.  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας.
Σαπούνι συνταγές Μπούρα Αγνή Μουτζούρη Μαρία Πετριτζικλή Ταξία
ΤΑ ΦΥΤΑ.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Μαρία Καμπά Κέλλυ Κοκκινέλλη Μαριλένια Παραγή
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ελιά & ελαιόλαδο Αιμιλία Αριστείδου.
ΛΑΔΙ.
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
“To κάθε φύλλο της Ελιάς έσταζε φως¨
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
Ελαιοτριβείο SPARTA kefalas s.a.
Η ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ως παράγοντας πολιτισμού και οικονομίας
"Πορεία και Προοπτικές του Ελληνικού Ελαιολάδου στη Διεθνή Αγορά" Γρηγόρης Αντωνιάδης Πρόεδρος Δ/Σ ΣΕΒΙΤΕΛ Ημερίδα ΥΠΕΞ-ΥΠΑΑΤ, 16/9/2008.
Greek Foodosophy- Mall για παραγωγούς Η φρέσκια, νέα ιδέα εμπορίου.
Η Συγκομιδή της Ελιάς.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
ΑΘΗΝΑ ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΚΑΙ Δ2
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
Καθαρισμός της ελιάς Έχει τεράστια σημασία η καλή διοργάνωση της ροής των αποθηκευμένων παρτίδων του προϊόντος στο λιοτριβειό η οποία πρέπει να εξασφαλίζει.
Τίτλος Εργασίας: Το θρεπτικό μπρόκολο συμβάλει στην ζωή μας!!
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 3 Διάκριση Χλωρίδας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
Η ελιά.
Εξευγενισμός φυτικών λαδιών
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
Η ελιά.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Η ελιά.
Ελιά Γ1.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΣΑΛΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, A.M :16677 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΜΑ : ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ: Α. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
1 η ομάδα Γεωπόνοι Γαμπιεράκης Γιάννης Γιαννουκάς Ηλίας Ντεληγιώργη Σαββίνα Φασόλης Γιώργος Χαρινού Σταυρούλα Ελιά: από το δέντρο στο... πιάτο μας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Α. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ Β. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ 2 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Α. ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ Β. ΤΥΠΟΙ.
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της.
Αλήθεια ή ψέμα; Παιχνίδι με θέμα το ελαιόλαδο. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιπόπουλου. Σχολικό έτος: Δασκάλες: Μαρίνα Δαφνομήλη, Κατερίνα Μαυραντωνάκη.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
Ανακύκλωση Γυαλιού ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤ’1 Αίας Ζαννέττος
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
Προέλευση και παραγωγή
εισαγωγή Nashico Enterprises Limited:
ΡΟΥΜΑΝΙΑ.
Από την συγκομιδή στην κατανάλωση
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Γεώργιος Επ. Τοσούνης Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΠΟΠ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ»
ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ Παραλαβή ελαιοκάρπου Τροφοδοσία –αποφύλλωση Πλύσιμο Σπάσιμο-άλεση Μάλαξη Διαχωρισμός ελαιολάδου από ελαιοζύμη Τελικός.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ - ΜΑΝΤΑΡΙΝΟΕΙΔΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομάδα εργασίας: «Ελαιοσυμφορά» Τσόπελα Αγγελική, Φώτης Αλέξανδρος, Ντέντες Διονύσιος Θέμα εργασίας: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ-ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Ελαία όπως Ελλάδα Η Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο περισσότερους από τόνους ελαιόλαδο.

Είναι η 3 η ελαιοπαραγωγός δύναμη στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Τυνησία, η Συρία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Αλγερία.

Η ελιά καλλιεργείται στους 50 από τους 54 νομούς της χώρας μας. Ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 25 κιλά λάδι το χρόνο.

Η ελαιοκαλλιέργεια έχει πολύ μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας. Ήδη από την εποχή του Ομήρου το λάδι χαρακτηρίστηκε ως «υγρό χρυσάφι», καθώς γύρω από την καλλιέργεια και το εμπόριο της ελιάς ζει και αναπτύσσεται ένας ολόκληρος κόσμος, η «κοινωνία της ελιάς ».

Μια ολόκληρη αλυσίδα επαγγελμάτων, από τους ελαιοκαλλιεργητές και τους εργάτες συγκομιδής ελαιοκάρπου, τους γεωπόνους, τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, τους κατασκευαστές ελαιοδοχείων, τους εμπόρους και τους εξαγωγείς ελαιόλαδου μέχρι τους κατασκευαστές σαπουνιών, αρωματικών ελαίων,αλοιφών και καλλυντικών ευημερεί χάρη στην ελιά και το λάδι.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ Ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο ανήκει στην κατηγορία των φυγοκεντρικών ελαιοτριβείων. Δηλαδή όλη η επεξεργασία που θέλει ο καρπός της ελιάς μέχρι να παραχθεί το ελαιόλαδο γίνεται με μηχανήματα που χρησιμοποιούν την φυγοκεντρική δύναμη. Τα στάδια της επεξεργασίας της ελιάς μέχρι να παραχθεί το ελαιόλαδο είναι: Σκάφη Ταινία Αποφυλλωτικά Μηχανήματα Πλυντήριο Σπαστήρας Μαλακτήρες Ντεκάτερ Όρθιοι Διαχωριστές

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Οι ελιές μπαίνουν στη σκάφη και στη συνέχεια μεταφέρονται με την ταινία σε τέσσερα αποφυλλωτικά μηχανήματα, όπου χωρίζονται τα φύλλα από τον καρπό. Έπειτα, περνάνε στο πλυντήριο όπου πλένονται και αμέσως μετά στον σπαστήρα όπου οι ελιές σπάνε και περνάνε στους μαλακτήρες για να αλεστούν σε σταθερή θερμοκρασία 18 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες. Μετά από τους μαλακτήρες οι ελιές περνάνε στο ντεκάτερ. Εκεί γίνεται ο διαχωρισμός του λαδιού από το νερό με τη φυγόκεντρο δύναμη περίπου στις στροφές το λεπτό. Τέλος, περνάνε στους όρθιους διαχωριστές, όπου καθαρίζεται το λάδι και αμέσως μετά στην ζυγαριά, για να ζυγιστεί το λάδι που πρέπει να πάρει ο κάθε παραγωγός και είναι έτοιμο για κατανάλωση…

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ: H ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από:  Το πόσο υγιές είναι το δέντρο,  την άμεση επεξεργασία του ελαιοκάρπου  από την αποθήκευση του καρπού μέχρι να βγάλουμε το λάδι  την καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου Συγκεκριμένα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο: όσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, τόσο μικρότερη είναι η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες ( ελαιοευρωπείνη) και πιο έντονα τα αρώματά του, με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου..

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ: Αποθήκευση μέχρι να βγάλουμε το λάδι : Η καλύτερη αποθήκευση του καρπού είναι σε τελάρα. Ακολουθεί αυτή στα κοφίνια, αλλά είναι δύσκολο να γίνει, γιατί τα κοφίνια σπάνε εύκολα και τα βρίσκεις δύσκολα. Στην τρίτη θέση έρχεται η αποθήκευση στις λινάτσες ή σάκενες, εκεί η ελιά μπορεί και αναπνέει. Δεν αποθηκεύουμε ποτέ στα πλαστικά τσουβάλια, γιατί η ελιά πιέζεται και σαπίζει. Επίσης, δεν αποθηκεύουμε ποτέ σε διχτυωτά τσουβάλια, γιατί χαράζονται οι ελιές και περνούν μικρόβια.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ: Εξτρά παρθένο ελαιόλαδο: η καλύτερη ποιότητα λαδιού. Ο βαθμός οξύτητας δεν πρέπει να ξεπερνά το 1%. Τα καλύτερης ποιότητας λάδια έχουν αρκετά χαμηλότερο βαθμό (0,4-0,5%). Το λάδι αυτό έχει εξαιρετικό άρωμα, γεύση και χρώμα. Παρθένο ελαιόλαδο: πολύ καλής ποιότητας λάδι, με ελαφρώς μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Έχει άρωμα, γεύση και χρώμα αντίστοιχα με αυτά του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Eλαιόλαδο: καλής ποιότητας λάδι με καλή γεύση και αρκετά μεγαλύτερη οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 3,3%.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ: Για την ποιότητα του λαδιού παίζει ρόλο: 1)Πόσο υγιές είναι το δέντρο 2)Πότε θα βγάλουμε τις ελιές 3)Πού θα αποθηκεύσουμε τον καρπό μέχρι να βγάλουμε το λάδι

το πιο καλό λάδι είναι το κορονέικο. το λάδι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έρχεται σε επαφή με το φως, το οξυγόνο και την θερμοκρασία. η θερμοκρασία πλέον δεν παίζει ρόλο στην απόδοση,γιατί υπάρχουν τα πιεστήρια. ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ: όσο περισσότερες έχει, τόσο περισσότερο πικρίζει το λάδι. (πράσινες ελιές)