ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΣΠΑ 2012 ΘΕΜΑ : ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΜΙΑΣ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ TO 2012
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Παντερής Στέλιος, Διακάκη Δάφνη-Ιωάννα, Τζανιδάκη Αφροδίτη
ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΙΠΕΡΙΑ Capsicum annuum ΜΠΑΜΙΑ Hibiscus esculentus
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Οι ποικιλίες πιπεριάς με τις οποίες ασχοληθήκαμε κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι : Yolo Wonder (κόκκινοι καρποί) California Wonder (πράσινοι καρποί) Golden California (κίτρινοι καρποί)
YOLO WONDER
CALIFORNIA WONDER
GOLDEN CALIFORNIA
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΠΑΜΙΑΣ Οι ποικιλίες μπάμιας που καλλιεργήσαμε στο θερμοκήπιο είναι: Clemson Μπογιατίου
CLEMSON
ΜΠΟΓΙΑΤΙΟΥ
ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Αρχικά ασχοληθήκαμε με τη σπορά των παραπάνω ποικιλιών σε μικρές γλάστρες σε υπόστρωμα τύρφης τις οποίες ποτίζαμε σε καθημερινή βάση. Αργότερα, χρειάστηκε να αναμείξουμε τύρφη και περλίτη σε συγκεκριμένη αναλογία προκειμένου να δημιουργηθεί νέο υπόστρωμα για τη μεταφύτευση των ανεπτυγμένων φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες.
Για την εισαγωγή των φυτών στο θερμοκήπιο, χρειάστηκε να προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση του χώρου καθώς και σύστημα υποστήλωσης για μελλοντική χρήση του.
Αφού τοποθετήσαμε τις γλάστρες σε συγκεκριμένο χώρο στο θερμοκήπιο, εγκαταστήσαμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος.Για τη λειτουργία του, απαραίτητη ήταν η εκμάθηση χειρισμού του υδρολιπαντήρα.
Προγραμματίσαμε το σύστημα άρδευσης ώστε μαζί με το απαραίτητο για τα φυτά νερό να διοχετεύει ένα μείγμα λιπασμάτων και ιχνοστοιχείων,το οποίο φτιάξαμε στο εργαστήριο σε αναλογίες τέτοιες, ώστε το τελικό προϊόν να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες θρέψης των φυτών.
Προκειμένου να αποφευχθούν προσβολές στην καλλιέργεια, ψεκάζαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα παίρνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Καθ' όλη τη διαδικασία, κρατούσαμε ημερολόγιο των εργασιών μας καθώς και σημειώσεις για την ανάπτυξη των φυτών.
Τέλος, φροντίζαμε να διατηρείται ο θερμοκηπιακός χώρος καθαρός και βοηθούσαμε σε πειράματα και εργασίες που λαμβάνανε χώρα στο εργαστήριο κηπευτικών καλλιεργειών.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ