Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος

2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ Στην ΓΗ το το 97% του νερού βρίσκεται στις θάλασσες και είναι ακατάλληλο για άμεση χρήση, λόγω της περιεκτικότητας σε αλάτι. Για αυτό το υπόλοιπο 3% που είναι πόσιμο μειώνεται χώρις να προλαβαίνει η φύση να το αντικαταστήσει . Το καλοκαίρι ξοδεύουμε 30% περισσότερο νερό απ' ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο. Γιατί; Γιατί ποτίζουμε τους κήπους μας. Οι άνθρωποι έχουν στο σώμα τους 70% νερό.

3 ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ… Στην Αμερική, για παράδειγμα, οι κήποι των σπιτιών καλύπτουν μια έκταση 80 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Πα να ποτιστούν, χρειάζονται δύο τρισεκατομμύρια λίτρα νερό την εβδομάδα! Τόσο πολύ νερό, δηλαδή, που φτάνει για να λούζεται όλος ο πληθυσμός της Γης τέσσερις μέρες συνέχεια! Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως όσο περισσότερο ποτίζουν τον κήπο τους, τόσο το καλύτερο. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό. Οι περισσότεροι κήποι δεν χρειάζονται παρά μονάχα το μισό νερό από το οποίο τους ποτίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι με το νερό που ποτίζεται ένας κήποι, θα μπορούσαν να ποτίζονται δύο κήποι. Τεράστια σπατάλη νερού!

4 Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε την αυλή σας; H ερώτηση τέθηκε σε ένα μικρό δείγμα μαθητών της 1ης Γυμνασίου του σχολείου μας. Στο διάγραμμα εκτός από τις απαντήσεις και πόσα άτομα απάντησαν βλέπουμε κατά πόσο η επιλογή τους ήταν οικονομική ή όχι. MH OIKONOMIKΗ Ε Ρ Ε Υ Ν Α OIKONOMIKΗ ΣΧΕΤΙΚΟ… ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ!

5 Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Με μια σκούπα! Οι περισσότεροι άνθρωποι
χρησιμοποιούν το λάστιχο κι έτσι σπαταλούν πολύτιμο νερό. Επομένως το συμπέρασμα είναι ότι πολλά παιδιά στο σχολείο μας αδιαφορούν αν κάνουν σπαταλή ή οικονομία στο νερό. Εμείς όμως πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους πούμε ποιο είναι το σώστο κι πιο το λάθος.

6 ΤΡΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1 Μην ποτίζεις όταν φυσάει, γιατί ο αέρας σκορπίζει το νερό εδώ και εκεί. 2 Αν ο κήπος σου ποτίζεται αυτόματα φροντίστε το νερό να μην πετάγεται ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στο δρόμο (εκεί δεν φυτρώνει τίποτα!) 3 Τα μικρά κομμάτια του κήπου που χρειάζονται περισσότερο νερό, να τα ποτίζεις με τη λάστιχο ή με το ποτιστήρι. Να τα ποτίζεις αργά, για να φτάνει το νερό βαθιά στις ρίζες που το χρειάζονται. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΟΥΜΕ ΝΕΡΟ

7 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ Ι 1. Αν ο κήπος σου ποτίζεται αυτόματα κάνε αυτό το απλό τεστ για να βρεις πόση ώρα πρέπει να κρατάει το πότισμα. Θα χρειαστείς ένα χάρακα, ένα ρολόι και τρία άδεια κουτιά από κονσέρβα. 2. Τοποθέτησε τα κουτιά στον κήπο σου: το ένα κουτί στο ποτιστικό, το άλλο ώς εκεί που φτάνει το νερό και το τρίτο ακριβώς στη μέση, ανάμεσα στα δυο. 3. Τώρα άνοιξε τη βρύση. Ρίχνε κάθε τόσο μια ματιά, για να δεις πόση ώρα χρειάζεται για να φτάσει η στάθμη του νερού στους δυο τρεις πόντους σε κάθε κουτάκι. Σημείωσε πόση ώρα χρειάστηκε για κάθε κουτάκι.

8 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΙΙ 4. Πρόσθεσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τα τρία κουτιά και διαίρεσε το άθροισμα με το τρία για να βρεις το μέσο όρο. 5. Ο αριθμός που θα βρεις είναι ο χρόνος που πρέπει να ποτίζεις τον κήπο σου για να πάνε παντού, σε όλα του τα σημεία, περίπου δυο τρεις πόντοι νερό. Αν ποτίζεις έτσι τον κήπο σου κάθε εβδομάδα, θα παίρνει ακριβώς το νερό που χρειάζεται - ούτε σταγόνα παραπάνω! 6. Ρώτησε και μάθε αν αυτή η ποσότητα νερού είναι αρκετή για την περιοχή που μένεις.

9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θανάσης Θεοφιλόπουλος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google