Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι Κλιματικές αλλαγές σε συσχέτιση με Μυθολογικά και θρηκευτικά γεγονότα.
Advertisements

Στιγμές του χωριού μας από το παρελθόν και το παρόν.
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Της Λένας Τζιότζιου-Μηλιώνη
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Ο Μακεδονικός Αγώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας. Θεωρείται από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της νεότερης.
Αποκριές στην αγαπημένης μας Κοζάνης
Επανομή.
Ο ανοιγμένος παράδεισος  ( Κυριακή του Πάσχα ). 1) Η τελετή της Αναστάσεως του Χριστού  Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου οι πιστοί αρχίζουν να συγκεντρώνονται.
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Θρησκευτικός Τουρισμός
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Κώστας Κ.- Γιάννης Φ..
Χριστούγεννα.
Ελισάβετ Δήμα & Σοφία Τρούσα μάθημα : Γεωγραφία-Πληροφορική
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα!!!!!
7. Η Κωνσταντινούπολη οχυρώνεται και στολίζεται με έργα τέχνης
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Ελίνα Γ., Α1 – 7gymioa.  Η Ηχώ ήταν μία νύμφη της αρχαιότητας. Που συνήθιζε να μιλάει πολύ. Όταν μία φορά η Ήρα κατέβηκε στην γη να ρωτήσει αν είδε κανείς.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ναταλία Εύζωνα ΝΑ ΘΗΜΗΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ CD.
ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Γιάννης.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΘΡYΛΟΙ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Μελοποίηση-Παρουσίαση Κοντακίου Αγίου Ρωμανού του μελωδού π. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης-Κωνσταντίνος Κεντρωτής, ΠΕ16.01 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΞΑΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ  114 μαθητές και 13 εκπαιδευτικοί  έτος ίδρυσης: 1980.
Νικόλας - Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ - ΑΠΘ Τάξη Ε 2.
9ο ΓΕΛ Πατρών ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :
Χαβάνα –Άρτεμις Αχιλλέως
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Πλωμάρι διασχίζεται από το χείμαρρο Σεδούντα.
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Βυζαντινή Θεσσαλονίκη Ε'Τάξη 43ου Δημοτικού σχολέιου Ηρακλείου.
Τότε και τώρα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιλογή του θέματος του Project έγινε από εμάς τους μαθητές, που επικράτησε ανάμεσα σε 3 θέματα. Οι λόγοι που επιλέξαμε το θέμα.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Τσικνοπέμπτη. Τοπικά έθιμα Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων,
1 ο Γυμνάσιο Ν.Μουδανιών Ήθη και έθιμα του τόπου μου ΜΑΘΗΤΕΣ Αργυριάδου Κατερίνα Βαρβάρη Άννα Ιβάνοβιτς Βέρα Λουκά Κατερίνα Μοσχοπούλου Ελένη Ντάντου Βασιλική.
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΑΠΌ ΤΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ. Τα Θεοφάνεια ή Φώτα ή Επιφάνεια γιορτάζουμε τη βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή. Ο πρώτος αγιασμός.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Δημήτρης. Κ Κωνσταντίνος. Ξ. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 'Aρχισαν στις 6 Απριλίου, ανήμερα του.
Ελληνορωμαϊκά μνημεία στην Ελλάδα Μαλβίνα Αντωνίου Ε΄1.
Για τη Μακεδονία θα μιλήσουμε σήμερα. Όχι όμως για τη σημερινή Μακεδονία που είναι ελεύθερη και ζούμε σ’ αυτήν και είμαστε περήφανοι για το όνομά της,
Μύθοι –Θρύλοι Παραμύθια της Λέσβου
2o Δημοτικό Σχολείο Φιλύρου Γ’ Δημοτικό Σχολείο Λατσιών
Ο ανοιγμένος παράδεισος
Bonjour Athenes, Καλημέρα Παρίσι
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Διάφορες πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Χρήστος Μπ. Ραφαήλ Γ. Δημήτρης Κ. Ιάσων Κ.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνίες του Βοσπόρου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, χτισμένος πάνω στα ερείπια.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚ.ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
9ο ΓΕΛ Πατρών ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :
Γνωρίζω τον τόπο μου; Καλή Επιτυχία !!!
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ένας λαγός είχε βγει έξω από την φωλιά του και έτρωγε φρέσκο χορταράκι. Καθώς έτρωγε, είδε μια χελώνα να περνάει λίγο πιο μακριά.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το πανηγύρι του Αγ. Χριστόφορου στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης Το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα του Ιαματικού στη Βαμβακιά Θεσσαλονίκης Γελ ΡεντίναςΑ4 Ρωμιού ΘεοπούλαΣεμερτζίδου Αγγελική

Άγιος Χριστόφορος - Αρέθουσα ΑΡΕΘΟΥΣΑ. Η γη των πηγών! Πλασμένη μέσα στα νερά και στο πράσινο... Η απέραντη δροσιά και φρεσκάδα. Κι΄ όμως μια ξηρασία που δεν περίμενε κανείς σ΄ αυτόν τον γάργαρο τόπο, αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει ένα από τα λαμπρότερα έθιμα της περιοχής μας. Ο Εορτασμός και το Πανηγύρι του Αγίου Χριστόφορου Αρέθουσας!

Το θαύμα του Αγ. Χριστοφόρου Όπως διηγούνται οι παλιοί, τον περασμένο αιώνα και συγκεκριμένα το 1903 για να σταματήσει η ξηρασία που έπληττε την περιοχή και είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις σοδειές, οι κάτοικοι απελπισμένοι έκαναν λιτανεία με τις εικόνες ξεκινώντας από τον Άγιο Δημήτριο. Όταν έφτασαν στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου, το Θαύμα έγινε. Μετά από τόσο καιρό που τους τσάκισε η ξηρασία, εκεί στον Άγιο Χριστόφορο με τον παπά του χωριού μπροστά και με τις εικόνες στα χέρια των ξωμάχων της γης πίσω του, άρχισε να βρέχει. Το χωριό σώθηκε από την πείνα και την καταστροφή. Το Θάμα μεγάλο, λένε οι παλιοί.

Το πανηγύρι σήμερα Σε ανάμνηση αυτής της σκληρής δοκιμασίας από την ξηρασία και προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου άρχισε να γίνεται στις 9 Μαΐου το πανηγύρι του, με αγώνες δρόμου, ιπποδρομίες, πήδημα, λιθάρι και πάλη. Την παραμονή τελείται εσπερινός και ανήμερα η λιτανεία σε ανάμνηση του θαύματος της βροχής που έγινε στις 9 Μαΐου πριν εκατό περίπου χρόνια.

Οι Πεχλιβάνιδες Μετά τη Λειτουργία, στο πλαίσιο του πανηγυριού, στήνεται και μία υπαίθρια αρένα όπου οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες) αλείφονται με λάδι και παλεύουν με στόχο να ακουμπήσουν οι ώμοι του αντιπάλου στο έδαφος. Οι αγώνες συνοδεύονται από παραδοσιακή ορχήστρα, η οποία αυξομειώνει το τέμπο της μουσικής ανάλογα με το ενδιαφέρον του αγώνα. Η πάλη με λάδι είναι ένα είδος ελληνορωμαϊκής πάλης και η λέξη πεχλιβάνης σημαίνει στα περσικά «ήρωας» ή «πρωταθλητής». Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Η υπαίθρια αρένα

Παλαιστές

Άγιος Παντελεήμονας - Βαμβακιά Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου η Βαμβακιά τιμά με λαμπρότητα τον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό.

Το απόγευμα της εορτής τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός.

Εν συνεχεία υπό τους ήχους της μπάντας της Κοινότητος Βαμβακιάς και συνοδεία των πολιτιστικών φορέων της περιοχής ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές πραγματοποιείται η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος, στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας της Βαμβακιάς.

Μετά το τέλος της λιτανείας συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωρίου, όπου οι νοικοκυρές κερνάνε διάφορα εδέσματα. Ακολουθούν παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί.

Πηγές: agiosxristoforos1 agiosxristoforos %CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%C E%B9%CE%AC/ %CE%B2%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%BA%C E%B9%CE%AC/