Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

2 Χορός είναι η ρυθμική κίνηση ενός ή περισσότερων προσώπων που εκτελείται με συνοδεία μουσικής ή τραγουδιού. Στην αρχαιότητα χορός λεγόταν το άσμα των ορχουμένων (το τραγούδι) και η ομάδα των ορχουμένων (χορευτών). Σύμφωνα με τον Maurice Bejarts ο χορός είναι μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολοκληρωτικά: σώμα, καρδιά και πνεύμα1. Ως τέτοια δραστηριότητα λοιπόν, εμφανίζεται πολύ νωρίς στις ανθρώπινες κοινωνίες ως μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων και ως λατρευτική τελετουργία

3 Στην εργασία μας αυτή, θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στους χορούς που προτιμούν οι σύγχρονοι Έλληνες και στο αν το φαινόμενο του χορού έχει εκλείψει στις μέρες μας! Τα αποτελέσματα τα συγκεντρώσαμε μέσα από ποικιλία πληροφοριών και από έρευνες που πραγματοποιήσαμε όχι μόνο στο σχολικό μας περιβάλλον αλλά και σε άτομα του εξωσχολικού περιβάλλοντος , όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και επαγγελματίες χορευτές. Σύμφωνα με αυτά διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων χορεύει παραδοσιακούς χορούς και αλλά εξίσου αρκετοί δείχνουν ενδιαφέρον στους Ευρωπαϊκούς και σύγχρονους χορούς.

4 Παραδοσιακοί χοροί Οι παραδοσιακοί χοροί στην Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Κάθε περιοχή ή χωριό της Ελλάδας έχει τους δικούς του χορούς, οι οποίοι διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ή ακόμη και από χωριό σε χωριό. Αυτή η διαφορά των χορών οφείλεται σε λόγους όπως το κλίμα, ο τρόπος ζωής των κατοίκων, οι πόλεμοι και οι καταστροφές και άλλοι. Οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί, λόγω της ποικιλίας που παρουσιάζουν, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως οι ηπειρώτικοι, κρητικοί, ποντιακοί κ.α.

5 Σύγχρονοι χοροί και Ευρωπαϊκοί Χοροί
Οι Ευρωπαϊκοί Χοροί πρόκειται για κατηγορία εντυπωσιακών χορών που πήρε το όνομα της από της μεγάλες σάλες στις οποίες χόρευαν οι αριστοκράτες του 18ου αιώνα. «Γεννήθηκαν» όλοι σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι πιο γνώστοι από αυτούς είναι το Tango,Waltz και Foxtrot.

6 Ο Σύγχρονος χορός είναι παράλληλα και ένα ανοιχτό πεδίο έρευνας, διεύρυνσης και εξέλιξης της αντίληψης, της κινητικής νοημοσύνης, της προσωπικότητας. Ο Σύγχρονος χορός είναι ένα όνομα που δόθηκε στο σύνολο των διαφόρων χορευτικών φορμών του 20ού αιώνα. Αποτελείται από διάφορα συστήματα και μεθόδους τα οποία εξελίχθηκαν από το Μοντέρνο και Μεταμοντέρνο χορό.

7 Ο χορός στην καθημερινότητα των Ελλήνων
Η σημασία του χορού για τους Έλληνες έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από παλιότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και οι υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να αφοσιώνουν χρόνο σε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι έπαψαν πλέον να αγαπούν, ή ότι δεν στέκονται ακόμη εκστατικοί και έντρομοι εμπρός στο άγνωστο του Θανάτου. Απλώς, οι τρόποι έκφρασης είναι πλέον διαφορετικοί, οι διέξοδοι πιο τυποποιημένες και προσφερόμενες από τρίτους, με αποτέλεσμα ο παλιότερος τρόπος διασκέδασης, μέσα στον οποίο συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα και ο παραδοσιακός χορός να αρχίσει σιγά – σιγά, να εκλείπει.

8 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ♪Πιστεύετε ότι οι Έλληνες αφιερώνουν αρκετό από το χρόνο τους στο χορό;

9 ♪Χορεύετε συχνά; ♪Σας αρέσει ο χορός;

10 ♪Πιστεύετε ότι οι νέοι χορεύουν παραδοσιακούς χορούς;

11 ♪Τί είδος χορού προτιμάτε;

12 ♪Πού συνηθίζετε να χορεύετε;
Οι περισσότεροι νέοι χορεύουν στα κέντρα διασκέδασης που πάνε μαζί με φίλους και σε διάφορες γιορτές.

13 Η σημασία του χορού για τους Έλληνες έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από παλιότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα και οι υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να αφοσιώνουν χρόνο σε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι έπαψαν πλέον να αγαπούν, ή ότι δεν στέκονται ακόμη εκστατικοί και έντρομοι εμπρός στο άγνωστο του Θανάτου. Απλώς, οι τρόποι έκφρασης είναι πλέον διαφορετικοί, οι διέξοδοι πιο τυποποιημένες και προσφερόμενες από τρίτους, με αποτέλεσμα ο παλιότερος τρόπος διασκέδασης, σιγά – σιγά, να εκλείπει. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο. Αφοσιωμένοι, λοιπόν, πιστά στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει τη ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς για τη διάδοσή του.


Κατέβασμα ppt "ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google