Το Βέλος του Χρόνου σε σχέση με την αρχαιοελληνική αντίληψη για το χωρόχρονο. Η περίπτωση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Eddington. Γεωργία Διαμαντή,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ζωντανεύοντας Αρχαίους Μύθους
Advertisements

ΟΛΟΓΡΑΦΙΑ : Η οπτική επικοινωνία του μέλλοντος
Βιωματικό εργαστήριο στο μάθημα Αρχές Φιλοσοφίας
Δοκιμή και σύγκριση των λογισμικών DALI, CE, MATRAS, VAST για εύρεση και υπέρθεση της 3d δομής. Εφαρμογή τους σε πρωτεΐνες από την PDB Παρουσίαση από:
To Θέατρο του Παραλόγου
ΑLBERT EINSTEIN Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στο ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία.
Οι ήχοι που μεταφέρονται στο Oloron
ΒΑΡΥΤΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
DNA- ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΠΡΑΞΙΑ ΞΙΑΡΧΟΥ
Σουρρεαλισμός. Ο όρος σουρεαλισμός χρησιμοποιήθηκε από το 1917 και ύστερα από τους Andre Breton, Paul Eluard και πολλούς αρθρογράφους της εφημερίδας Literature.
Αναλλοιώτητα Χρονικής Αντιστροφής (Τ-symmetry)
«Καλλιτεχνική Δημιουργία»: Η ζωγραφική, το νησί και το σχολείο μας»
Federico García Lorca.
Σχέση Μάζας - Φωτεινότητας 1 Οι 4 καταστατικές εξισώσεις της δομής ενός μη περιστρεφόμενου, σφαιρικά ομογενούς αστέρα dM/dr = 4π ρ(r) r 2 dP/dr = –G M(r)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  Γεννήθηκε στο Ουλμ (Ulm) της Γερμανίας. Σπούδασε στo ETH Ζυρίχης (Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης) στην Ελβετία όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία.
Ο αριθμος φ στην αρχιτεκτονικη
Μουσικό Σχολείο Λάρισας για το μάθημα των Εικαστικών Με αφορμή την έκθεση “Forgetting Velázquez. Las Meninas © Museu Picasso / 2008”
ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Τι μπορεί να σημαίνει?.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Μάθημα 10ον.
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.: E-class μαθήματος:
ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ Ο χάρτης της γης, Theatrum Orbis Terrarum, το έτος 1570.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883 – 1957) ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ
1 Toxic Oil Syndrom Σύνδρομο Τοξικού ‘Ελαίου’ Θεωρήθηκε Νέα Νόσος που εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1981.
Ελένη Λοΐζου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΚΙΔΑ - Μάρτιος 2016 Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Το συνεχές της μαθησιακής πορείας.
6 ο Γενικο Λύκειο Καβάλας Συγκριτική παρουσίαση του έργου των ζωγράφων Μιχαήλ Άγγελου και Σαλβαδόρ Νταλί Πληροφορική Α΄ Λυκείου Αναστάσιος Σαμαράς Βασιλική.
ΑΡΣΑΚΕΙΑ – ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ.
2 0 ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ : ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:...
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ. ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Εισαγωγή σε βασικούς όρους και έννοιες.
Λογοτεχνία Α Λυκείου Υλικό για το προαναγνωστικό στάδιο Δοϊρανλή Άννα.
Μία εργασία από τους Μαθηματικούς Σαμπάνη Μαρία & Τζήκο Ιωάννη.
ΓΡΑΜΜΙΚΗ Α ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΛΕΡΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ 7 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεράκα Γλυκερία, ΠΕ10.
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και πάλι Άνοιξη…
Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Λοιποί Ορυκτοί Υδρογονάνθρακες Κίμων Χρηστάνης Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
Εξπρεσιονισμός Καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχτηκε το Ο όρος εξπρεσιονισμός προέρχεται από τον λατινικό όρο “expressio” που σημαίνει “έκφραση”. Σε.
 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας.
OPPENHEIM MERET ΑΛΙΚΗ ΜΕΝΤΖΕΛΟΥ. ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ “Μανιφέστο του Σουρεαλισμού”, του Andre Breton (1924) Καλλιτεχνικό κίνημα που απομακρύνεται από την εξωτερική.
Επιστημονική Φωτογραφία (Θ) Ενότητα 5: Ολογραφία - Η τεχνική της τρισδιάστατης απεικόνισης, Αρχές λειτουργίας - Εφαρμογές Αθανάσιος Αραβαντινός Τμήμα Φωτογραφίας.
Η “ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ” ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Χριστιάνα Χαμπίπη – Γ3)
Εκρηξη Δορυφορου και μελετη Τροχιασ Θραυσματων
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ…
ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΡΕΥΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Ερευνητική Εργασία Θέμα: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΤΟ ΝΗΣΙ
Ο μαγικός αριθμός Φ.
Ενάντια στον πόλεμο με ζωγραφική , ποίηση & τραγούδια
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Dali Ο Σαλβαδόρ Νταλί (πλήρες όνομα: Salvador Felip Jacint Dalí Domènech Γεννήθηκε 11 Μαϊου 1904 και πέθανε 23 Ιανουαρίου Καταγόταν από τις Φιγέρες.
Ανώτερες πνευματικές λειτουργίες
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.
Γενικό Λύκειο Αμυνταίου Ερευνητική Εργασία Α’ Λυκείου, τμήμα: Α3
ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Πολιτιστικές διαδρομές ανάμεσα σε μαθητές της Μεσογείου
Ανάπτυξη Τερματικής Εγκατάστασης Κρουαζιέρας στο Λιμένα Θεσσαλονίκης : Έλεγχος Βιωσιμότητας μέσω Οικονομοτεχνικής Ανάλυσης Κουσουλός Γρηγόριος.
Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε Νίκος Καζαντζάκης  
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο Ευαγγελισμός στην ορθόδοξη και δυτική ζωγραφική
1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
18/9/2018.
ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΟΥΠΟΥ 22/9/2018 ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ.
Διοίκηση επιχειρήσεων
Διεθνές Νομισματικό Σύστημα και Χρηματοοικονομικές Δυνάμεις
Destino Eργασία Project Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Λάζου
Πολιτική Επιστήμη ΙΙ Θεωρίες πλουραλισμού.
Σπανάκη Ειρήνη PhD , Ειδική Αγωγή
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 1α Ύλη, τρόπος διαβάσματος.
Κατερίνα Αργυροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φ.Π.Ψ., ΕΚΠΑ
Μυστικά και κώδικες της κρυπτογραφίας
Ύλη, τρόπος διαβάσματος και εξέτασης
Φιλοσοφική Ερμηνευτική
Η γεωπολιτική θεώρηση των διεθνών σχέσεων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Βέλος του Χρόνου σε σχέση με την αρχαιοελληνική αντίληψη για το χωρόχρονο. Η περίπτωση του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Eddington. Γεωργία Διαμαντή, Γεωργία Κατάκου Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνοι καθηγητές: Μανδρώνη Κατερίνα, Παπατσίμπα Λαμπρινή

Τί είναι ο χρόνος; Salvador Dali, Η εμμονή της μνήμης, 1931, λάδι σε καμβά, 24 x 33 εκ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη.

Αρχαία Αθήνα Από τους επιφανέστερους φιλοσόφους, οι Πλάτωνας και Αριστοτέλης, των οποίων οι απόψεις για το χρόνο παρουσιάζουν κοινά με σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες. 5 ος αιώνας- διαμορφώνονται ιδανικές οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας.

ΠΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Χρόνος ονομάζεται η αιώνια κίνηση του κόσμου. (Τίμαιος – XIc38) δημιουργήθηκε ως μια εικόνα του αιωνίου. κινείται σύμφωνα με τους νόμους των αριθμών. Ο κόσμος:

Απόψεις Πλάτωνα για το χρόνο Η σχέση χρόνου-αιωνιότητας είναι διαφορετική από αυτή που αντιλαμβανόμαστε. Ο χρόνος υπάρχει ανεξάρτητα από τα γεγονότα. Ο χρόνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ουράνια σώματα.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΙΣΘΗΤΟ ΚΟΣΜΟ Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι αιώνια. Κίνηση και χρόνος συμπορεύονται. Η αποδοχή αυτής της αρχής τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και ο χρόνος είναι αιώνιος.

Πρότερον- ΄Υστερον χρονικός

ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ως τοπολογία του χρόνου θα ορίσουμε τη γραμμική απεικόνισή του.

ΒΕΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ γ) το ψυχολογικό, που ακολουθεί την κατεύθυνση προς την οποία αισθανόμαστε ότι ο χρόνος περνάει Τα βέλη του χρόνου είναι μια έννοια που επινοήθηκε και υποστηρίχθηκε το 1927 απο τον Βρετανό αστρονόμο Arthur Eddington. Ορίζονται τουλάχιστον τρία διαφορετικά βέλη του χρόνου: α) το θερμοδυναμικό που διακρίνει την κατεύθυνση στην οποία αυξάνεται η εντροπία ενός συστήματος(δηλαδή η αταξία του) β) το κοσμολογικό βέλος, που ακολουθεί την κατεύθυνση προς την οποία διαστέλλεται το σύμπαν

Β’ νόμος θερμοδυναμικής σε κάθε κλειστό σύστημα με την πάροδο του χρόνου η αταξία (η εντροπία) αυξάνεται πάντα.

Κατευθύνση βελών του χρόνου

ΣΎΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΌΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΌΝΟ χρόνος ανεξάρτητος των γεγονότων. Πλάτωνας συνδέει τη ροή του χρόνου με τα γεγονότα - το ψυχολογικό βέλος και το θερμοδυναμικό βέλος, έχουν την ίδια κατεύθυνση. Αριστοτέλης χρόνο και τα γεγονότα αλληλένδετα Η σύγχρονη θεώρηση

ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΑ Καθε σύστημα τείνει προς τη κατάσταση ισορροπίας, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο ενεργειακό επίπεδο, ενώ παράλληλα η συνολική εντροπία του σύμπαντος αυξάνεται. Η ύπαρξη την ανθρώπινης ζωής(έμβιας ύλης γενικότερα) συνοδεύεται με τη μείωση της εντροπίας του συστήματος

ΕΠΊΛΟΓΟΣ Η ύπαρξη ζωής προϋποθέτει τάξη, αλλά και ταυτόχρονα ξέρουμε ότι η ύπαρξη αταξίας είναι πολύ πιθανότερη της τάξης, Η ύπαρξή μας είναι στατιστικά μη πιθανή.