Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η γεωπολιτική θεώρηση των διεθνών σχέσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η γεωπολιτική θεώρηση των διεθνών σχέσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η γεωπολιτική θεώρηση των διεθνών σχέσεων
Η γεωπολιτική θεώρηση των διεθνών σχέσεων

2 Περι Γεωπολιτικής Γεωγραφία + Πολιτική = Γεωπολιτική
Γεωπολιτική: Ως γεωπολιτική ορίζεται η μελέτη των διεθνών σχέσεων από μια γεωγραφική οπτική. Η γεωπολιτική αναλύει τη σχέση της γεωγραφίας με την πολιτική. Το βασικό εργαλείο της γεωπολιτικής είναι ο χάρτης και η μεθοδολογική προσέγγισή της είναι η εξέταση των φαινομένων που αυτός αποκαλύπτει. Η γεωπολιτική αναλύει τη γεωγραφία (το χώρο) σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία και διαφοροποιεί την αξία του χώρου.

3 1893 Frontier Thesis

4 Mackinder & Spykman Χερσαία Δύναμη - Ναυτική Δύναμη.
Χερσαία Δύναμη - Ναυτική Δύναμη. Mackinder ( ): Όποιος ελέγχει την Ανατολική Ευρώπη κυριαρχεί στη Καρδιά της Γης (Heartland). Όποιος κυβερνά την Καρδιά της Γης κυριαρχεί στην Παγκόσμια Νήσο και όποιος κυβερνά την Παγκόσμια Νήσο κυριαρχεί στον Κόσμο. Spykman ( ): Όποιος ελέγχει την Περίμετρο (Rimland) κυριαρχεί στην Ευρασία, όποιος κυριαρχεί στην Ευρασία, ελέγχει τις τύχες του Κόσμου.

5 Heartland vs Rimland

6 Δόγμα Ανάσχεσης (Containment)
1947, Δόγμα Τρούμαν ‘αποτελεί πολιτική των ΗΠΑ η υποστήριξη ελεύθερων ανθρώπων, οι οποίοι αντιστέκονται στις προσπάθειες καθυπόταξης από ένοπλες μειονότητες ή εξωτερικές πιέσεις’ , Σχέδιο Μάρσαλ = Σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της (Δυτικής) Ευρώπης. 1949 Ίδρυση του ΝΑΤΟ: keep up the Germans under control, the Americans in and the Russians out. Article 5: collective defense.

7

8

9

10 Heartland vs Rimland

11

12 Salvador Dali : Geopoliticus Child Watching the Birth of the New Man, 1943 Salvador Dali Museum, St. Petersburg, Florida U.S

13 Ερωτήσεις ?


Κατέβασμα ppt "Η γεωπολιτική θεώρηση των διεθνών σχέσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google