Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

2 Ρατσισμός Ρατσισμός ή φυλετισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία είτε από τον προσδιορισμό του φύλου κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. (ράτσα/ razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.

3 Αρχή της θεωρίας Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη (race prejudice). Η τυπική θεωρία του σε σύγχρονες αναζητήσεις και σχετικές έρευνες, έχει τις ρίζες της στο πολυθρύλητο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ (Joseph Arthur De Gobineau): "Essai sur l' inégalité des races humaines" (Δοκίμιο επί της ανισότητας των ανθρωπίνων φυλών), που δημοσιεύτηκε το 1853 και κυριολεκτικά αποτέλεσε τη θεωρητική κάλυψη και "ευλογία" των αποικιοκρατών. Ο πλέον εξέχων σύγχρονος υποστηρικτής του δόγματος αυτού, κατά τον 20ό αιώνα, θεωρείται ο Βρετανός δημοσιολόγος (πολιτογραφήθηκε Γερμανός το 1916), Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν (Houston Stewart Chamberlain).

4 Σύγχρονος προσδιορισμός
Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών. Επίσης, οι φυλετικοί ρατσιστές θεωρούν μία συγκεκριμένη ομοιογενή ομάδα ανθρώπων ως ανώτερη, π.χ. θεωρούν τους "λευκούς" ανθρώπους ανώτερους από τους "μαύρους". Ο ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας , της πολιτικής, της οικονομίας και άλλων παραγόντων της καθημερινότητας. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ρατσισμού αποτελούν οι πεποιθήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος πίστευε ότι η ξανθή Άρεια φυλή (άνθρωποι που κατάγονται από τη φυλή των Αρείων) έχει δικαίωμα να κυριαρχεί στον πλανήτη, εις βάρος όλων των άλλων. Σπουδαίοι αγωνιστές κατά του ρατσισμού, αναγνωρισμένοι παγκοσμίως, και μάλιστα χωρίς χρήση βίας, είναι οι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ, Νέλσον Μαντέλα που αγωνίσθηκε κατά του Απαρτχάιντ και Μάρτιν Λούρθειν Κινγκ που αγωνίστηκε εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ.

5 Εικόνες Προειδοποιητική πινακίδα (1989) σε ακτή της Νότιας Αφρικής.
Θύματα του Πογκρόμ στη Ρωσία, 1905

6 Όλοι ήμαστε ίδιοι, όλοι ήμαστε ίσοι

7 Ποιήμα 1 (ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι )
Τι από Ασία τι από Αφρική άνθρωποι είναι, παιδιά, και αυτοί. Σ‘ ανοιχτό ωκεανό έγιναν ναυαγοί, ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή Και αν όρθιοι σταθούν, αυτά που έχουν δει εμείς ούτε στους εφιάλτες μας δεν έχουμε ονειρευτεί. Δε γίνεται να είμαστε όλοι από την Ελλάδα, κάποιοι χαροπάλεψαν σε αχανή κοιλάδα, πνίγηκαν σε παγωμένα νερά, έκλαψαν και πόνεσαν γοερά. Ποτέ δε τους δίνουμε δικαιώματα τους αφήνουμε να κοιμούνται σε τρύπια στρώματα, να ράβουν της ψυχής τους τα μπαλώματα, να τους ρίχνουμε λάσπη και να τρώνε χώματα. Γιατί οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές, λίγο πιο σύγχρονοι γερμανοί ναζιστές. Πάψτε Έλληνες να κρίνετε τους πάντες απ‘ τη λαλιά ανοίξτε ξανά την κλασική ελληνική αγκαλιά. Δεν είναι όλοι οι ξένοι δολοφόνοι και ληστές, δείξτε ξανά πως οι Έλληνες ήμαστε Ανθρωπιστές!!!!!

8 Ένα παιδί από την Αφρική έγραψε αυτό το ποίημα για τον ρατσισμό
. :Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος Κι εσύ λευκέ άνθρωπε Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο… Προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα το Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων σήμερα

9 Τέλος Πιστεύω όλοι να καταλάβαμε μέσα από την παρουσίαση ότι δεν είναι ωραίο να ασκούμε σε παιδιά με άλλο χρώμα, φυλή και θρησκεία ΡΑΤΣΙΣΜΟ!!!!!!!!!!!!!!! Η εργασία έγινε από την μαθήτρια της Σ’Τ τάξης Νανοπούλου Ελένη.


Κατέβασμα ppt "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google