Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων
Ερευνητική εργασία στη θεματική ενότητα «Τέχνη και Πολιτισμός» και θέμα: «Η καθημερινή ζωή των αρχαίων ελλήνων μέσα από την τέχνη Ο Μινωικός Πολιτισμός»

2 Μινωικός Πολιτισμός Ο πολιτισμός που γεννήθηκε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της εποχής του Χαλκού, τον οποίο ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού, sir Arthur Evans, ονόμασε μινωικό, από το θαλασσοκράτορα και νομοθέτη βασιλιά Μίνωα, που κατά τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας βασίλευε στην Κνωσό.

3 Η Κρήτη Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Κρήτης ανάμεσα στις χώρες όπου άνθισαν οι πρωϊμότεροι πολιτισμοί, την έφερε πολύ νωρίς σε επαφή με τον κόσμο της Ανατολής, απ' όπου οι Μινωίτες άντλησαν τεχνικά και πνευματικά επιτεύγματα υψηλής στάθμης, τα οποία προσάρμοσαν και εισήγαγαν στο υπόλοιπο Αιγαίο. Έτσι, ο μινωικός πολιτισμός θεωρείται ο πρώτος υψηλός πολιτισμός του προϊστορικού Αιγαίου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

4 Κοινωνία Η μινωική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Η οικιστική εξέλιξη που παρατηρείται από την περίοδο των πρώτων ανακτόρων αντανακλά τη διαμόρφωση μιας ιεραρχημένης κοινωνίας, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο βασιλιάς με διοικητική, πολιτική, οικονομική και θρησκευτική εξουσία. Στη μινωική κοινωνία υπάρχει επαγγελματική εξειδίκευση, καθώς οι κάτοικοι της πόλης είναι τεχνίτες, έμποροι, βιοτέχνες, ναυτικοί, αγρότες. Μετά το 1700 π.Χ., προβάλλεται περισσότερο η θέση του ατόμου, άνδρα ή γυναίκας, με βάση το ατομικό κύρος και την οικονομική του επιφάνεια και όχι το γένος και την καταγωγή του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μινωικής κοινωνίας είναι ο σημαντικός ρόλος των γυναικών, ιδιαίτερα σε λατρευτικά δρώμενα. Οι γυναίκες, που ασχολούνται με ιδιαίτερο ζήλο για τον καλλωπισμό και την εμφάνισή τους, μπορούν, επίσης, να συμμετέχουν ελεύθερα, μαζί με τους άνδρες και ισότιμα με αυτούς, σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι τα ταυροκαθάψια, ο αθλητισμός, ο χορός και το κυνήγι.

5 Οικονομία Εποχή του Χαλκού: η οικονομία της μινωικής Κρήτης είναι ανταλλακτική. Το διοικητικό σύστημα της ανακτορικής εποχής οδήγησε σε μία νέα μορφή συγκεντρωτικής οικονομίας, όπου τα προϊόντα συλλέγονταν και διατίθενταν αποκλειστικά από τα ανάκτορα. Η αναζήτηση πρώτων υλών για τις ανάγκες της ανακτορικής βιοτεχνίας αποτέλεσε ένα καθοριστικό έναυσμα για την άσκηση του εμπορίου σε διεθνή κλίμακα. Έτσι εντατικοποιούνται οι μεταφορές και η ναυτιλία, ενώ για τον έλεγχο του εμπορίου αναπτύχθηκε ένα ασφαλές γραφειοκρατικό σύστημα. Η μυκηναϊκή κυριαρχία στην Κρήτη οδήγησε σταδιακά σε μια οικονομία αυστηρά γραφειοκρατική και περισσότερο στρατοκρατούμενη που κατά τα τέλη της Ύστερης Xαλκοκρατίας άρχισε να εμφανίζει έντονα σημάδια παρακμής.

6 Γραφή Πρώτο σύστημα:1700π.Χ.
ανάπτυξη εμπορίου και κοινωνικής οργάνωσης είδος ιερογλυφικών Δίσκος της Φαιστού

7 Δεύτερο σύστημα Γραμμική Α΄: συλλαβική γραφή
Δεύτερο σύστημα Γραμμική Α΄: συλλαβική γραφή

8 Θρησκεία Θεότητες Ιερά σύμβολα Γιορτές

9 Θρησκεία Η βάση της μινωικής θρησκείας χαρακτηρίζεται από τη σταθερή σχέση μεταξύ της Μεγάλης Μητέρας Θεάς, που συμβολίζει τη Φύση, με το νεαρό Θεό, που προσωποποιεί τη βλάστηση, ενώ σε τρίτο πλάνο προβάλλεται και η νεαρή κόρη. Οι θεότητες αναπαριστάνονται με ειδώλια διαφόρων τύπων. Τα πιο γνωστά είναι οι θεότητες των όφεων από φαγεντιανή, τα οποία εικονίζουν τη Μητέρα Θεά με μακριά φούστα, γυμνό στήθος, φίδια και πόλο με ζώο στο κεφάλι της, που καθένα απ΄ αυτά είναι σύμβολο λατρείας. Λατρευτικοί χώροι υπάρχουν στα ανάκτορα και σε οικίες ή μέγαρα, αλλά και σε κορυφές βουνών, όπως του Ιδαίου Άντρου και του Δικταίου Άντρου. Ιερά Σύμβολα: το ζεύγος των ιερών κεράτων και ο διπλός πέλεκυς.

10 Τέχνες Τοιχογραφίες

11 Τέχνες

12 Οι μαθήτριες: Αντωνοπούλου Μαρία Νερατζή Βασιλική Νερατζή Σοφία Χατζηλέρη Μαρία Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google