3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Μέρος Α΄ - Έρευνα •Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου, στα οποία έχει γίνει χρήση υπολογιστών.
Σύντομη Παρουσίαση των Μαθηματικών του Project «Παρθενώνας»
• ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ • ΣΤΟΧΟΙ • ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
Ειδικά θέματα διδακτικής των Οικονομικών Συνέχεια… Μεθοδολογικές προσεγγίσεις 4 η διάλεξη.
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Βασικές δεξιότητες μελέτης. Β. Βασιλείου.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Μερικά ακόμη παραδείγματα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Πολλαπλασιασμός κλασμάτων
2ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ(ΥΝ) Α. ΚΟΥΣΗ ΠΝ, ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ (Μ) Α. ΡΗΜΙΚΗΣ ΠΝ, ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Γ. ΖΟΥΡΟΣ ΠΝ, ΜΠΥ Ι. ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ Ενεργητικές Τεχνικές- Θεωρία και πράξη Αξιολόγηση.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σχολική Βαθμίδα : Β κατεύθυνσης Διάρκεια μαθήματος : 1 διδακτική ώρα 1) Να μελετούν τη συμπεριφορά της συνάρτησης f με τύπο στο μέσω της.
Σχεδίαση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σχέδιο Μαθήματος – Ανάπτυξη Εφαρμογών Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Ιωάννης Βλαχόπουλος – Μ1249 Αικατερίνη Δρόσου.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Διδακτική Πληροφορικής
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογικής.
Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καλαμάρα Αγγελική
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΩΝ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ένα Παιχνίδι Ρόλων στο Δημοτικό για τη Διδασκαλία των Διαδικασιών σε Logo Θωμάς Σκυλογιάννης Καθηγητής Πληροφορικής.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
1.4 Καθορισμός απαιτήσεων Είναι η διαδικασία κατά την οποία πρέπει να κάνουμε: ✗ τον επακριβή προσδιορισμό των δεδομένων που παρέχει το πρόβλημα ✗ την.
Παράδειγμα μοντελοποίησης στην Άλγεβρα Α’ Λυκείου.
Γεωργία Τσαπάλου & Στέλλα Κούρτη Μια μικρή εισαγωγή : Η σημασία της ερώτησης στην διδακτική διαδικασία  Η ερώτηση αποτελεί συστατικό μέρος του λόγου.
ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΕΠΑΛ» 2 Ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Εισηγήτρια:
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Εργασία των φοιτητών: Κοσμάς Βασίλης Ραράκου Μαρία Αγγελική
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Διδασκαλία Μοντελοποίησης
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Μουσικό Σχολείο Σερρών Μάθημα: Βιολογία Τάξη: Α΄ Λυκείου
Ο Σωκρατικός διάλογος και η μαιευτική μέθοδος.
ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Προπονούμαι στην προπαίδεια
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 13ο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
έχει δύο άνισες λύσεις τις:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Impacting positively on students’ mathematical problem solving beliefs: An instructional intervention of short duration Stylianides, A. J., & Stylianides,
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η έννοια του γραμμικού συστήματος και η γραφική επίλυσή του. Γ΄Γυμνασίου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

3 η διδασκαλία

Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28

 Οι στόχοι της διδασκαλίας ήταν οι εξής:  επανάληψη στις ταυτότητες  κατανόηση και εξάσκηση στην παραγοντοποίηση ( να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις μεθόδους παραγοντοποίησης)  να έχουν την ικανότητα να δημιουργούν εξισώσεις μέσα από προβλήματα

 Δόθηκαν στους μαθητές φύλλα εργασίας στον καθένα ατομικά με 2 δραστηριότητες.  Σε κάθε δραστηριότητα οι μαθητές είχαν το χρόνο για λίγα λεπτά στην αρχή να σκεφτούν μόνοι τους το πρόβλημα κάθε φορά και να κάνουν πρόχειρες σημειώσεις στα τετράδια τους. Τέλος προσπάθησα να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές στην διδασκαλία είτε μέσω ερωτήσεων είτε μέσω της παρουσίας τους στον πίνακα.

 Το φύλλο εργασίας περιείχε τις εξής δραστηριότητες: 1) η πρώτη δραστηριότητα ήταν η εξής: « Με πόσους τρόπους μάθαμε να κάνουμε παραγοντοποίηση ? » Οι περισσότεροι μαθητές έγραψαν στα τετράδια τους την εύρεση κοινού παράγοντα, και ένα αντίστοιχο παράδειγμα που τους είχε ζητηθεί. Μια μαθήτρια όμως ανέφερε ότι υπάρχει και η ομαδοποίηση σαν μέθοδος, γεγονός που προκάλεσε απορία στην τάξη

Κατόπιν επέλεξα να τους γράψω το εξής στο πίνακα: 3(α+β) +2y(α+β)= ? Οι περισσότεροι μαθητές ανέφεραν ότι το είχαν δει στις προηγούμενες ασκήσεις με τον καθηγητή τους και ενώ σαν λέξη δεν ήξεραν ονομαστικά την έννοια της παραγοντοποίσης μετά από σκέψη κατάληξαν πολύ σωστά ότι κάνει (α+β)(3+2y). Στη συνέχεια πάνω σε αυτό έγιναν κάποιες ερωτήσεις στους μαθητές πάνω στις ταυτότητες και το συμπέρασμα ήταν ότι αντιμετώπιζαν δυσκολίες ακόμη και πάνω στα βασικές, όπως η διαφορά τετραγώνων.

 2) Μετά από επανάληψη στις ταυτότητες προχωρήσαμε παρακάτω στη 2 η δραστηριότητα που ήταν η εξής:  Να παραγοντοποιήσετε την παρακάτω παράσταση: α^2 +β^2 –χ^2 +2αβ+4χ –4 =?  Για μεγαλύτερη ευκολία όμως επέλεξα να τους ζητήσω να υπολογίσουν ξεχωριστά τις παραστάσεις: α^2 +β^2+ 2αβ και την –χ^2 +4χ -4.  Η πρώτη παράσταση υπολογίστηκε αμέσως

 Η δεύτερη όμως δημιούργησε προβλήματα στην τάξη καθώς σχεδόν όλοι οι μαθητές έγραψαν -(χ+2)^2 ή (-χ -2)^2.  Αφού τους άφησα λίγο τους καθοδήγησα να σκεφτούν να βγάλουν κοινό παράγοντα το -1 και έτσι καταλήξαμε στο σωστό τελικό αποτέλεσμα που ήταν το –(χ-2)^2.  Ωστόσο ένας μαθητής ζήτησε να σηκωθεί στον πίνακα να γράψει το (2-χ)^2 που πίστευε ότι ήταν σωστό και έτσι δημιουργήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος εάν και εφόσον οι αριθμοί –α^2 και (-α)^2 είναι ίσοι  Μετά από αυτά έγινε διαπίστωση ότι η αρχική παράσταση είναι διαφορά τετραγώνων και έτσι λύθηκε η άσκηση

 Η σημασία της δραστηριότητας ήταν καθώς το πλαίσιο του μαθήματος ήταν οι εμπέδωση της θεωρίας και η δημιουργία θεωρητικών επαναληπτικών ασκήσεων το γεγονός ότι οι μαθητές κατάλαβαν τη σημασία του κοινού παράγοντα και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη διαδικασίας της παραγοντοποίησης, καθώς και τη διαφορά –α^2 και (-α)^2 δηλαδή πόσο ουσιαστικό ρόλο παίζει το πρόσημο κάθε φορά

Οι τροποποιήσεις που τυχόν θα γινόταν στα πλαίσια του μαθήματος είναι: Λόγω προτελευταίας ώρας και καθυστέρησης έναρξης του μαθήματος λόγω γνωριμίας μου με τους μαθητές από τον καθηγητή, θα έπρεπε η ροή του μαθήματος να είναι πιο γρήγορη ιδίως μέσω ερωτήσεων μερικής καθοδήγησης από τη μεριά μου. Έτσι οι μαθητές ελεγχόμενα θα ανταποκρινόταν καλύτερα και πιο γρήγορα

Τέλος είχα ετοιμάσει και ένα πρόβλημα σαν επιπλέον 3 η δραστηριότητα εφόσον οι μαθητές είχαν το χρόνο όπου μέσω ενός μοντελοποιημένου προβλήματος με εμβαδό μιας κυκλικής πλατείας θα κατέληγαν μόνοι τους στη δημιουργία μιας εξίσωσης. Αυτό θα παρουσίαζε προφανώς ενδιαφέρον και υλικό για συζήτηση, όμως επειδή δεν είχαν αντιμετωπίσει πολλά τέτοιου είδους προβλήματα έγινε μια απλή αναφορά.

 Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής: 1) Σχολικό βιβλίο μαθητή: «Μαθηματικά Γ’ Γυμνασίου», ΟΕΔΒ 2) Έρευνα στο διαδίκτυο 3) Eclass για την οργάνωση του φύλλου εργασίας