Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Impacting positively on students’ mathematical problem solving beliefs: An instructional intervention of short duration Stylianides, A. J., & Stylianides,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Impacting positively on students’ mathematical problem solving beliefs: An instructional intervention of short duration Stylianides, A. J., & Stylianides,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Impacting positively on students’ mathematical problem solving beliefs: An instructional intervention of short duration Stylianides, A. J., & Stylianides, G. J. (2014). Μάθημα :Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Διδάσκουσα: Χ. Τριανταφύλλου Φοιτήτρια: Σταματάκη Νατάσα

2 Ερευνητικό Ερώτημα - Μεθοδολογία
« Είναι δυνατόν οι σύντομες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στις πεποιθήσεις των μαθητών σχετικά με την επίλυση προβλημάτων; » 4ετης έρευνα στα πλαίσια προπτυχιακού μαθήματος για υποψήφιους δασκάλους δημοτικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Παρέμβαση διάρκειας 75’, 39 μαθητές με αδύναμη μαθηματική γνώση. Το πρόβλημα των ξανθών μαλλιών (Blond Hair Problem - BHP)

3 Το πρόβλημα των Ξανθών Μαλλιών
Έχοντας πολλά χρόνια να ειδωθούν , δύο φίλοι που αγαπούσαν πραγματικά τα μαθηματικά, η Υπατία και ο Πυθαγόρας, συναντιούνται ξανά και κάνουν την εξής συζήτηση: Πυθαγόρας: Είσαι παντρεμένη; Έχεις παιδιά; Πόσα; Πόσο χρονών είναι; Υπατία: Ναι, είμαι παντρεμένη. Έχω 3 παιδιά και το γινόμενο των ηλικιών τους είναι 36. Πυθαγόρας : (Αφού το σκέφτεται λίγο). Δεν μπορώ να καταλάβω τις ηλικίες τους δεν έχω αρκετά στοιχεία. Υπατία : Σωστά. Και αν σου έλεγα ότι το άθροισμα των ηλικιών τους είναι ίδιο με την διεύθυνσή σου; Πυθαγόρας : (Αφού το σκέφτεται ξανά). Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τις ηλικίες τους χρειάζομαι και κάποιο ακόμα στοιχείο. Υπατία : Καλώς. Θα σου πω επίσης πως το μεγαλύτερο έχει ξανθά μαλλιά. Πυθαγόρας : Αχα! Τώρα, χωρίς αμφιβολία, μπορώ να καταλάβω τις ηλικίες των παιδιών σου. Ποιες είναι οι ηλικίες των παιδιών της Υπατίας; (οι ηλικίες μπορούν να είναι μόνο φυσικοί αριθμοί)

4 4 μαθησιακοί στόχοι: Να αναγνωρίσουν πως προβλήματα που θεωρούνται άλυτα, έχουν λύση και είναι εντός των δυνατοτήτων τους. Να συνειδητοποιήσουν πως η αποτελεσματική επίλυση προβλήματος χρειάζεται επιμονή. Η διατύπωση ενός μαθηματικού προβλήματος δεν περιλαμβάνει μόνο μαθηματικές αναφορές. Η επίλυση προβλήματος μπορεί να είναι μια ικανοποιητική και διασκεδαστική δραστηριότητα. Είχε σχεδιαστεί ένα πλάνο μαθήματος και κάποιοι πυλώνες εννοιολογικής συνειδητοποίησης (Conceptual Awareness Pillars) για την επίτευξη των στόχων αυτών. Η ανάλυση έγινε με χρήση βίντεο και σημειώσεων πεδίου από τις σημειώσεις των ομάδων των μαθητών.

5 Αποτελέσματα- Συμπεράσματα
Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις: Το 35% κατανόησαν τους στόχους του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα: 36% τους στόχους 3 & 4, 57% τον στόχο 1 και 77% τον στόχο 2. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: 13 μαθητές επέλεξαν στις 3 δραστηριότητες το BHP με αποτέλεσμα τα ποσοστά κατανόησης των στόχων σε αυτούς να είναι: 77% για τον 1ο και τον 2ο 54% για τον 3ο , 46% για τον 4ο . Σύγκριση με τα αρχικά ποσοστά 88%, 82%, 57% και 100% για τους στόχους αντίστοιχα.

6 Αυτή η παρέμβαση μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα τόσο σε σχολικό, όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο καθώς: Έχει μικρή διάρκεια και μπορεί να σταθεί μόνη της, Περιλαμβάνει ιδέες που είναι προσβάσιμες σε ένα μεγάλο εύρος του πληθυσμού των μαθητών, Στοχεύει σε πεποιθήσεις που επικρατούν σε μεγάλο εύρος του πληθυσμού των μαθητών, Ο σχεδιασμός της και τα θεωρητικά της θεμέλια δεν βασίστηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στην συγκεκριμένη έρευνα. Σας ευχαριστώ !


Κατέβασμα ppt "Impacting positively on students’ mathematical problem solving beliefs: An instructional intervention of short duration Stylianides, A. J., & Stylianides,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google