Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

2 Οριςμος Jackson (1985) Στόχος + Εμπόδιο = Πρόβλημα
Πρόβλημα είναι μία κατάσταση η οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και γι’ αυτό αναζητούμε μία λύση. Η λύση όμως αυτή δεν είναι ούτε γνωστή, ούτε προφανής.

3 Παραδειγματα Πρόβλημα είναι π.χ. η αναζήτηση ενός βιβλίου, η αγορά ενός καινούριου υπολογιστή, η επίλυση μια εξίσωσης μαθηματικών, η ταξινόμηση πολλών πραγμάτων και πολλά άλλα…

4 3 κατηγοριες Προβληματων
Ως προς τη δυνατότητα επίλυσης Επιλύσιμα Μη επιλύσιμα Ανοικτά

5 YΠολογιςτικα Τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση λογικών και μαθηματικών πράξεων και μπορούν να λυθούν με τη χρήση υπολογιστικών μηχανών τα ονομάζουμε υπολογιστικά. Τα υπολογιστικά προβλήματα μπορούν να είναι Επίλυσης, Ταξινόμησης, Αναζήτησης, Υπολογισμών, ενώ υπάρχουν και τα απόφασης* και βελτιστοποίησης.* Φυσικά, όλα τα επιλύσιμα προβλήματα ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ υπολογιστικά… π.χ. το να σκάψω ένα χαντάκι.

6 Παραδειγματα Παράδειγμα προβλήματος απόφασης Εάν ένας μαθητής προβιβάζεται στην επόμενη τάξη ή απορρίπτεται. ή Εάν ένας υπάλληλος θα πάρει αύξηση ή ο μισθός του θα μείνει ίδιος. Παράδειγμα βελτιστοποίησης Ποιος είναι ο καλύτερος υπολογιστής που μπορώ να αγοράσω με 700 ευρώ;

7 ΧΩρος ΠροβλΗματος Για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει να το κατανοήσουμε σωστά και σε βάθος. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει ορίσουμε το χώρο του προβλήματος. Να δούμε δηλαδή όλα τα χαρακτηριστικά του. Ένας απλός τρόπος είναι εάν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις απλές ερωτήσεις Τι, πού, πότε, γιατί και πώς. Έτσι μπορούμε να καταγράψουμε όλα τα χρήσιμα στοιχεία του προβλήματος τα οποία θα με βοηθήσουν και στην επίλυση και τα οποία ονομάζω δεδομένα του προβλήματος. Ταυτόχρονα εντοπίζω και τα ζητούμενα του προβλήματος τα οποία εάν ικανοποιηθούν ή απαντηθούν τότε θα έχω και λύση στο πρόβλημα μου.

8 ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ
Δεδομένο προβλήματος ονομάζεται ένα γνωστό ή αποδεκτό στοιχείο το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση ή προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος. Ζητούμενο προβλήματος είναι αυτό που ψάχνουμε για να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ορθότητα, πληρότητα , σαφήνεια

9 ΕΠΙλυςη ΠροβλΗματος Αλγόριθμοι / Προγράμματα Επεξεργασία
Απάντηση/λύση στο πρόβλημα. Πληροφορία Δεδομένα έξοδος είσοδος ανατροφοδότηση

10 ΚατανΟηςη – ΕΠΙλυςη - αξιολογηςη
Αξιολόγηση λύσης Ελέγχεται η λύση κατά πόσο πλησίασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν δε μας ικανοποιεί τότε ξαναεπιστρέφουμε σο πρώτο στάδιο βελτιώνοντας τον αλγόριθμο επίλυσης. Προχωράμε στο δεύτερο στάδιο με τους νέους υπολογισμούς και στο τέλος επαναξιολογούμε. Όταν η λύση είναι ικανοποιητική, τη δεχόμαστε. Καταγράφουμε τον τρόπο επίλυσης για να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε σε παρόμοια περίπτωση και έχουμε τελειώσει. Επίλυση Στο στάδιο αυτό γίνονται οι πράξεις, οι υπολογισμοί και στο τέλος εμφανίζονται τα αποτελέσματα και οι λύσεις. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο δύσκολο πρόβλημα τότε μπορούμε να το διαιρέσουμε σε μικρότερα, ευκολότερα προβληματάκια που λύνονται πιο εύκολα. Έτσι στο τέλος λύνοντας τα μικρότερα προβλήματα καταφέρνω να λύσω και το μεγάλο. Τέλος, παρεμφερή προβλήματα λύνονται με παρεμφερή τρόπο. Κατανόηση Πρέπει αυτός που έχει το πρόβλημα να ξέρει τι να ζητήσει αλλά και αυτός που θέλει να βοηθήσει να καταλάβει αυτό που θέλει αυτός που έχει ανάγκη .Είναι η διαδικασία που αποφασίζεται η στρατηγική επίλυσης του προβλήματος, τα βήματα που θα ακολουθηθούν και οι τρόποι που θα χρησιμοποιηθούν. Στο στάδιο αυτό γίνεται και η διάσπαση του προβλήματος σε περισσότερα μικρότερα κομμάτια.

11 Κατανόηση Ανάλυση Σύνθεση Κατηγοριοποίηση Γενίκευση

12 ΔιαΙρει και βαςΙλευε!

13 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Εφαρμογή είναι ένα πρόγραμμα το οποίο κάνει κάποια εργασία για να καλύψει μία ανθρώπινη ανάγκη. Έτσι η εφαρμογή μπορεί να είναι γραφείου, επεξεργασίας εικόνας ήχου, βίντεο κ.α., εκπαιδευτική, ψυχαγωγική κ.τ.λ.

14 ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

15

16 Ετςι καταφΕρνουμε το εΠΙθυμητο αΠΟτΕλεςμα...

17 Κεφ.2 σχολικού βιβλίου, σελ 17-19
Απορίες;;;

18


Κατέβασμα ppt "Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google