Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Αδαμοπούλου Παναγιώτα Βίτου Αναστασία Γρηγοροπούλου Ελένη Ιωαννίδης Πέτρος

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικές Πληροφορίες Κοινωνική Δομή Τομείς Ανάπτυξης
Οικονομία

3 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση και πληθυσμό, της νότιας Αμερικής. Έχει έκταση τετ. χιλιόμετρα και πληθυσμό κατοίκους.  Όρια: Προς Β. συνορεύει με τις Γουιάνα, Σουρινάμ, Γαλλική Γουίανα και τη Βενεζουέλα, προς Β.Δ. με την Κολομβία, προς Δ. με το Περού, τη Βολιβία και την Παραγουάη, προς Ν. με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη και προς Α. βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Πόλεις: Η Βραζιλία αποτελείται από 20 πολιτείες με σπουδαιότερες τις: Μπραζίλια που είναι πρωτεύουσα ( κ.) , Ρίο ντε Τζανέιρο ( κ.), Σάο Πάολο ( κ.), Σάο Σαλβαντόρ ( κ.), Μπέλεμ ( κ.), Πόρτο - Αλέγκρε ( κ.) κ.α. Προϊόντα: Το προϊόν που κατέχει την πρώτη θέση είναι ο καφές και η χώρα παράγει το μισό καφέ που καταναλώνεται κάθε χρόνο στον κόσμο. Άλλα σημαντικά προϊόντα της χώρας είναι ο καπνός, το βαμβάκι, το κακάο και το ρύζι, που εξάγονται και αυτά σε μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο. Ορυκτός πλούτος: Σε σύγκριση με το ζωικό είναι μάλλον φτωχός. Η περιορισμένη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας οφείλεται ακριβώς στην έλλειψη επαρκών στερεών ή υγρών καυσίμων. Έχει όμως σίδηρο εξαιρετικής ποιότητας και κάνει εξαγωγές διαμαντιών, σίδηρου, μαγγανίου, μόλυβδου κ.ά.

5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Οι ευκαιρίες να χρησιμοποιούν τον ήλιο, τον άνεμο, το νερό, το ξύλο ως πηγή ενέργειας είναι πολυάριθμες. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανανεώνουν με φυσικό τρόπο την ενέργεια σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και παράγονται από φυσικές διεργασίες. ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο αρχικός στόχος ήταν η παροχή καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησης για τους υδάτινους πόρους για τη χρήση της άρδευσης των καλλιεργειών. Υδροηλεκτρικοί σταθμοί παράγουν πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Βραζιλία.

6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το περιβάλλον της Βραζιλίας είναι ένα από τα πιο πλούσια του πλανήτη. Η χώρα πρέπει να προστατεύσει τα 6,5 εκατ. km2 της λεκάνης του Αμαζονίου και να καταπολεμήσει την αποδάσωση, τις κλιματικές αλλαγές, την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτινων πόρων και την αστική ρύπανση.

7 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Τροπικά δάση
Ο Αμαζόνιος ποταμός μεταφέρει περισσότερο νερό από οποιαδήποτε άλλο ποτάμι στον πλανήτη, ενώ περίπου το 60% των τροπικών δασών της λεκάνης του Αμαζονίου βρίσκονται εντός των συνόρων της Βραζιλίας. Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ένας «νεροχύτης» για το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα, μέσω του οποίου η πυκνή βλάστηση απορροφά τον άνθρακα της ατμόσφαιρας και τον εγκλωβίζει στους φυτικούς ιστούς.

8 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑ
Το Ρεάλ , αποτελεί το σημερινό νόμισμα της Βραζιλίας. Ήταν επίσης νόμισμα της χώρας από το 1690 ως το 1942. Το σύγχρονο ρεάλ υποδιαιρείται σε 100 σεντάβος.

9 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΦΤΩΧΕΙΑ
Η Βραζιλία είναι η χώρα των αντιθέσεων. Η μεσαία τάξη είναι περιορισμένη και οι περισσότεροι ή είναι πολύ πλούσιοι ή πολύ φτωχοί. Τα τελευταία 12 χρόνια όμως η μεσαία τάξη έχει αυξηθεί κατά περίπου 40 εκατ. ανθρώπους. ΦΤΩΧΕΙΑ Μετά από δέκα χρόνια σταδιακής μείωσης, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια στη Βραζιλία, αυξήθηκε και πάλι. Από τα 10,08 εκατομμύρια το 2012, έφθασαν τα 10,45 εκατομμύρια το Τα τελευταία χρόνια η μείωση της φτώχειας είχε σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Από 26,24 εκατομμύρια το 2003  μέσα σε δέκα χρόνια μειώθηκε σχεδόν στο μισό.

10 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ Poverty headcount ratio at national lines (% of population) Population below poverty line (%) ΕΤΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ 1990 17.4 1998 22 2005 31 2008 26 2009 21.4 ΕΤΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 2013 8.9% 2012 9.0% 2011 11.1% 2009 13.3% 2008 14.1%

11 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Το ποσοστό της ανεργίας στη Βραζιλία καθορίζεται από τη μηνιαία έρευνα για την απασχόληση, η οποία συντονίζεται από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας(IBGE). Η παρούσα μελέτη εξετάζει τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό (PEA) από τις έξι μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές (Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπέλο Οριζόντε, Πόρτο Αλέγκρε, Σαλβαδόρ και Ρεσίφε).

12 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Η γεωργία της Βραζιλίας είναι ιστορικά μία από τις κύριες βάσεις της οικονομίας της Βραζιλίας. Η αρχική εστίαση της ήταν το ζαχαροκάλαμο. Η Βραζιλία τελικά έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο του καφέ, σόγιας, βοδινού κρέατος, της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και της αιθανόλης.

13 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Top 5 Products imported by Brazil
• ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Ακόμη και αν η Βραζιλία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών με τα περισσότερα προϊόντα εισαγωγής, η χώρα αγοράζει επίσης αγαθά από το εξωτερικό. • ΕΞΑΓΩΓΕΣ Η Βραζιλία είναι ο Νο 1 εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως. Η Βραζιλία επίσης εξάγει: κρέατα , καφέ, ζάχαρη, εσπεριδοειδή, μηχανολογικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χάλυβα, διαμάντια,ένδυσης και υπόδησης, οπλικά συστήματα, λιπάσματα, παιχνίδια κ.α. Έχει επίσης ανθηρές βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροσκαφών, τηλεπικοινωνιών και μοντέρνων ερευνητικών προγραμμάτων (έχει κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων) οι οποίες προσελκύουν πολλές ξένες επενδύσεις, κυρίως απ΄τις Ηνωμένες Πολιτείες. Top 5 Products imported by Brazil ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ Refined Petroleum 7.3% Crude Petroleum 5.7% Cars 4.3% Vehicle Parts 3.1% Petroleum Gas 2.7% Top 5 Products exported by Brazil ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ Iron Ore 13% Crude Petroleum 8.4% Soybeans 7.0% Raw Sugar 5.3% Poultry Meat 2.8%

14 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
Πολύ σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης παρουσιάζει ο τομέας των βιολογικών προιόντων στη Βραζιλία, καθώς η ζήτηση για φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα αυξάνεται στην τοπική αγορά, αλλά και παγκοσμίως, στις χώρες που εξάγει η χώρα αυτή της Νότιας Αμερικής.

15 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
H βιομηχανία της Βραζιλίας έχει την προέλευσή της σε εργαστήρια που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι περισσότερες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της χώρας εμφανίστηκαν στη βραζιλιάνικη νοτιοανατολική περιοχή. Χρησιμοποίησαν τόσο δούλους όσο και ελεύθερους εργάτες. Η έλευση της πραγματικής παραγωγής πριν από τη δεκαετία του 1840 ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, λόγω της αυτάρκεια των περιφερειών της χώρας, την έλλειψη του κεφαλαίου, και το υψηλό κόστος παραγωγής που κατέστησε αδύνατο για τις εθνικές κατασκευαστικές να ανταγωνιστούν τα ξένα προϊόντα. Το κόστος ήταν υψηλό, επειδή οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες ήταν εισαγόμενες.

16 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Automobile production ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η Βραζιλιάνικη παραγωγή αυτοκινήτων ξεκίνησε το Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στις πολιτείες Σάο Πάολο, Minas Gerais και Παρανά. Year Units (in millions) 1960 0.042 1970 0.306 1980 0.933 1990 0.663 2000 1.36 2004 1.86 2005 2.50 2007 2.61 2008 2.97

17 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Η Βραζιλία υπήρξε από την αρχή της ύπαρξης της ένας πραγματικός θησαυρός φυσικών πόρων. Καφές Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ για να καταστεί και ο μεγαλύτερος καταναλωτής καφέ. Η Βραζιλία ενθαρρύνει τη προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης στις αγορές του καφέ και πιστοποιεί περισσότερη οικολογική παραγωγή καφέ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το υπουργείο γεωργίας της Βραζιλίας. Σιδηρομετάλλευμα Το σιδηρομετάλλευμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό φορτίο στον κόσμο μετά το αργό πετρέλαιο, ενώ η εταιρεία Vale SA, με έδρα το Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών.

18 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αιθανόλη από ζαχαροκάλαμο Πορτοκάλια
Στη Βραζιλία παρήχθησαν σχεδόν 720 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ζαχαροκάλαμο το 2010, 2,5 φορές περισσότερο από τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό, την Ινδία. Περίπου το 55% του ζαχαροκάλαμου αυτού χρησιμοποιήθηκε για τη παραγωγή αιθανόλης, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Πορτοκάλια Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πορτοκαλιών παγκοσμίως. Παρήγαγε 19 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2010, σε σύγκριση με λιγότερους από 7,5 εκατομμύρια που παρήχθησαν στις ΗΠΑ. • Υποθαλάσσιο πετρέλαιο Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου βοήθησαν τη Βραζιλία να δεκαπλασιάσει σχεδόν τη συνολική παραγωγή πετρελαίου της από το 1980, φτάνοντας στα 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2009, σύμφωνα με την Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).

19 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βοoειδή Σόγια
Η Βραζιλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός βοδινού κρέατος παγκοσμίως, με μια εμπορική εκμετάλλευση που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ζώα. Το βραζιλιάνικο βοδινό κρέας συνδέεται με υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από εκείνο που παράγεται σε άλλες χώρες λόγω των δασών που παγιδεύουν άνθρακα, τα οποία καταστρέφονται προκειμένου να γίνει η εκτροφή των βοοειδών. Καθώς η ζήτηση για κρέας αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, χρειάζονται περισσότερα σιτηρά για ζωοτροφές, ωθώντας τους αγρότες να ισοπεδώσουν τα δάση, προκειμένου να καλλιεργήσουν στις εκτάσεις αυτές σόγια και καλαμπόκι. Σόγια Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας σόγιας γίνεται ζωοτροφές (66%), μαγειρικό λάδι, βιοκαύσιμα και τρόφιμα. Η ζήτηση για σόγια αυξήθηκε κατά σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία.

20 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αλουμίνιο
Η Βραζιλία έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη παγκοσμίως, το πέτρωμα που χρησιμοποιείται για να παραχθεί το αλουμίνιο, μετά από τη Γουινέα και την Αυστραλία. Εξόρυξε περίπου 31 εκατομμύρια τόνους βωξίτη πέρυσι και έχει αποθέματα 3,6 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

21 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η επιστήμη και η τεχνολογία στην Βραζιλία έχουν επιτύχει μια σημαντική θέση στη διεθνή σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες. Η κεντρική υπηρεσία για την επιστήμη και την τεχνολογία στη Βραζιλία είναι το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η Βραζιλία σήμερα διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας. Η βασική έρευνα διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στα δημόσια πανεπιστήμια ,στα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Η βραζιλιάνικη χρηματοδότηση για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία προέρχεται από έξι κύριες πηγές: Κυβέρνηση Έμμεση χρηματοδότηση μέσω των προϋπολογισμών των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, ινστιτούτα και κέντρα. Οι δημόσιες εταιρείες. Βιομηχανικές, εμπορικές και υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών. Εθνικών, ιδιωτικών και μη-κερδοσκοπικών ενώσεων και ιδρυμάτων, μέσω των νόμιμων μηχανισμών ή μέσω δωρεών από ιδιώτες ή εταιρείες. Χρηματοδότηση από άλλα έθνη, τους διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς οργανισμούς.

22 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ο τουρισμός καθίσταται ένας σημαντικός κλάδος στην Βραζιλία. To Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια υπέροχη ματιά στη σύνθετη κληρονομιά και το φυσικό θέαμα της Βραζιλίας . Οι πόλοι έλξης στη Βραζιλία εξακολουθούν να είναι η μοναδική πολιτιστική ακεραιότητα της σε συνδυασμό με την απόλυτη ομορφιά της . Είναι επίσης όμως και το ότι είναι και ένας προορισμός που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και η γεωργία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ετήσιου ΑΕΠ της.

23 International tourist arrivals (x1000) Total revenue (millions USD)
ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Year International tourist arrivals (x1000) Annual growth (%) Total revenue (millions USD) Annual growth (%) 1995 1,991 - 972 2000 5,313 1,810 2003 4,133 2,479 2004 4,794 16.0 3,222 30.0 2005 5,358 11.8 3,861 19.8 2006 5,019 -6.3 4,316 1.1 2007 5,025 0.1 4,953 14.8 2008 5,050 0.5 5,780 16.7 2009 4,802 -4.9 5,305 -8.2 2010 5,161 7.5 5,702 2011 5,433 5.3 6,555 14.9 2012 5,677 4.5 6,645 1.3 Historical international tourism arrivals

24 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Το εμπόριο αγαθών της Βραζιλίας
Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και το εμπόριο της με την ΕΕ κατέχει το 34,4% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ με την περιοχή της Λατινικής Αμερικής (2013). Όσον αφορά τις επενδύσεις, η Βραζιλία κατέχει το 53% του συνόλου των αποθεμάτων Επένδυσης της ΕΕ στη Λατινική Αμερική (2012). Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Βραζιλία αποτελούνται κυρίως από μεταποιημένα προϊόντα, όπως είναι τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός μεταφορών και τα χημικά προϊόντα. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Βραζιλία με επενδύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας της. Περίπου το 50% του FDI που έλαβε η Βραζιλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών προήρθε από την ΕΕ.

25 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ BRICS
Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική. Στις 16 Ιουνίου 2009, οι ηγέτες των χωρών BRIC πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Αικατερίνμπουργκ κατά την οποία εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης».  

26 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι χώρες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας, , παρουσίασαν αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μεγάλων οικονομιών των πλούσιων χωρών. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός οικονομικού όρου για να περιγράψει τις οικονομίες των χωρών αυτών, ο οποίος πήρε το όνομά του, BRIC, από τα αρχικά των 4 χωρών. Οι BRICs πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη σύνοδο κορυφής τους στις 16 Ιουνίου 2009, στο Αικατερίνμπουργκ.  Ο κεντρικός στόχος της συνόδου κορυφής σχετιζόταν με τη βελτίωση της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και το πώς οι τέσσερις χώρες μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στο μέλλον, καθώς και μια γενικότερη ώθηση για τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Υπήρξε επίσης συζήτηση γύρω από το πώς οι αναδυόμενες αγορές, όπως τα μέλη του BRIC, θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότερο στις παγκόσμιες υποθέσεις στο μέλλον.  Η Νότια Αφρική ζήτησε την ένταξή της στους BRICS κατά τη διάρκεια του 2010 και η διαδικασία για την επίσημη αποδοχή ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο του 2010. ’Εγινε επίσημα δεκτή ως κράτος-μέλος στις 24 Δεκεμβρίου 2010, μετά από επίσημη πρόσκληση από την Κίνα και τις άλλες 3 χώρες να ενταχθεί στην ομάδα.

27 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Αριστερά προς δεξιά) Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ινδίας Manmohan Singh, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma

28 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ BRIC Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται στοιχεία για το Δημόσιο Χρέος στις πιο αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, στις λεγόμενες BRIC (Brazil, Russia, India, China). Πίνακας: Το Δημόσιο Χρέος των χωρών B.R.I.C. (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) 2011 ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΙΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ (Government Debt) $ δις $ δις $ δις $ 918 δις ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΚΆΘΕ ΚΑΤΟΙΚΟΣ $ $ $ $ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 17.5% 8.8% 59.6% 55.4% ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ 18.0% 22.7% 33.6% 15.3%   Πηγή: Economist

29 ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Το εμπόριο υπηρεσιών της Βραζιλίας
  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Το εμπόριο υπηρεσιών της Βραζιλίας Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 68% του ΑΕΠ της Βραζιλίας, ωστόσο μόνο το 1,46% του ΑΕΠ οφείλεται στις εξαγωγές υπηρεσιών. Με αξία εισπράξεων 37 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2011, η Βραζιλία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών. Οι βασικοί αγοραστές των βραζιλιανών υπηρεσιών το 2010 ήταν οι ΗΠΑ (42%), η ΕΕ (31%) και οι χώρες της Ν. Αμερικής (6,6% εκ των οποίων 2,3% οι χώρες MERCOSUR).

30 Πίνακας : Ισοζύγιο υπηρεσιών Βραζιλίας, 2010 (δολάρια ΗΠΑ)
Υπηρεσία Εισπράξεις Πληρωμές Ισοζύγιο Μεταφορές Ταξίδια/ Τουρισμός Υπηρεσίες επικοινωνιών Κατασκευαστικές υπηρεσίες Υπηρεσίες ασφάλισης Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Υπηρεσίες πληροφορικής Δικαιώματα , άδειες χρήσης Άλλες εμπορικές υπηρεσίες Υπηρεσίες πολιτισμού, αναψυχής κτλ Κυβερνητικές υπηρεσίες ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΕΠ Statistics GDP
$2.246 trillion (2013 est.) (nominal) $2.309 trillion (PPP) GDP rank 7th (nominal) / 7th (PPP) GDP growth 2.3% (2013 est.) GDP per capita $12,789 (2013) (nominal; 53rd) GDP by sector agriculture: 5.5%, industry: 27.5%,services: 67% (2011 est.)

32 Average GDP growth rate 1950-2013
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Average GDP growth rate 7.1% 6.1% 8.9% 3.0% 1.7% 3.3% 3.4%

33 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του χρέους στη Βραζιλία είναι ευνοϊκές. Το καθαρό δημόσιο χρέος, έχει μειωθεί αισθητά. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Βραζιλίας, παραμένει σχετικά υψηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως το ακαθάριστο δημόσιο χρέος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία πέντε χρόνια παρά την σταθερή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Το καθαρό δημόσιο χρέος της χώρας, μειώθηκε από τη μέγιστη τιμή του η οποία το 2002 ανερχόταν σχεδόν στο 60% του ΑΕΠ σε λιγότερο από 40%, σήμερα. Για τη χώρα δεν είναι αρκετή η μείωση του ακαθάριστου χρέους και συγκεκριμένα από τα μέγιστα που είχε φτάσει το 2002 που ήταν στο 82% επί του ΑΕΠ, στο αντίστοιχο σημερινό 65%. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Βραζιλίας παραμένει επίσης σε σχετικά υψηλό ποσοστό μεταξύ των αναδυομένων οικονομιών. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Βραζιλίας, όπως και το ακαθάριστο εγχώριο δημόσιο χρέος, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,2% ετησίως.

34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το δεύτερο διάγραμμα απεικονίζει τη συσσώρευση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το εγχώριο χρέος δεν προέκυπτε από καμία παρέμβαση από το εξωτερικό και οποιαδήποτε χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου, το εγχώριο χρέος ήταν μειωμένο, ενώ η σχετική συσσώρευση των περιουσιακών στοιχείων δεν έχει επηρεάσει τη μείωση του καθαρού δανεισμού Επομένως το ακαθάριστο εγχώριο χρέος, έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ H ιστορία του εξωτερικού χρέους της Βραζιλίας μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιόδους. Η πρώτη από τις περιόδους ξεκίνησε με το πρώτο εξωτερικό δάνειο της Βραζιλίας το 1824 όπου ο δανεισμός έληξε με τη χρηματοδότηση του δανείου του Το μεγαλύτερο μέρος των 100 χρόνων χαρακτηρίζεται από αστάθεια και διάφορα επεισόδια επαναδιαπραγμάτευσης. Το 1920 ήταν σαν μια επανάληψη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα από ό, τι είχε συμβεί το : κρίση, αξιοποίηση καφέ, υιοθέτηση του κανόνα του χρυσού, μαζικό χρέος, κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους. Η κρίση μέχρι το 1924 ήταν παρόμοια με εκείνη του με τις ίδιες συνέπειες της υποτίμησης στη δημοσιονομική σταθερότητα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μακρά ιστορία του Βραζιλιάνικου χρέους που ξεκίνησε με τη Λατινοαμερικάνικη ‘ φούσκα’ στη δεκαετία του 1820 και έληξε στα τέλη του Το 1930 το μερίδιό των ομοσπονδιακών δανείων στο συνολικό χρέος της Βραζιλίας είχε πέσει κάτω από 60 τοις εκατό. Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960: δάνεια “επέπλεαν” μέχρι την κρίση του 1982, ακολουθούμενη από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων που λήγει το Η τρίτη περίοδος των εθελοντικών χορηγήσεων προς τη Βραζιλία ξεκίνησε το 1993.

36 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Λόγοι που συνετέλεσαν στη διόγκωση του χρέους: H αδυναμία των βραζιλιάνικων κυβερνήσεων να προσαρμοστούν στο πρόβλημα, να αυτοσχεδιάσουν καθοδόν, και να επινοήσουν ρεαλιστικές βιώσιμες λύσεις. Οι διαπραγματεύσεις με το Δ.Ν.Τ. και η αδικαιολογήτως επιμηκυνόμενη περίοδος εφαρμογής των μέτρων που είχαν αποφασιστεί κόστισαν πολύτιμο χρόνο. Τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Η Βραζιλία παρόλο τον τεράστιο όγκο και την ποικιλία των εξαγωγών της εξακολουθούσε να παραμένει μια “ηπειρωτική οικονομία” με περιορισμένη εξάρτηση από το εμπόριο. Υπήρχε μια μόνιμη έλλειψη σε συνάλλαγμα που περιόριζε τη χώρα στο ικανοποιήσει τις επιθυμητές εισαγωγές. Στη Βραζιλία υπάρχει (ακόμα και στις μέρες μας) μια αδιόρατη πίεση στους έχοντες την εξουσία για ταχεία οικονομική ανάπτυξη. Αυτό περιορίζει τις επιλογές στην οικονομική πολιτική που θα χαραχθεί, αφού η ύφεση δε θεωρείται επιλογή.

37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Πολλές χώρες κάνουν τη μεταρρύθμιση των συστημάτων συλλογής τους προτεραιότητα στα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.H Βραζιλία έκανε σύσταση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης το 1989, για να βελτιώσει την επιβολή των νόμων σχετικά με τους φόρους. Η Βραζιλιάνικη μεταρρύθμιση προβλέπει χρηματική αποζημίωση σε φοροεισπράκτορες με βάση την ατομική και ομαδική απόδοση τους στην εύρεση και συλλογή φόρων από τους φοροφυγάδες. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μισθών με βάση την απόδοση των φοροεισπρακτόρων στις οικονομίες όπως η Βραζιλία, όπου η φοροδιαφυγή είναι πολύ διαδεδομένη.

38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο οικονομικό επίπεδο, η χώρα δίνει προτεραιότητα στην μακροοικονομική σταθερότητα. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά αλλά παραμένει ένας παράγοντας ευπάθειας. Εξάλλου, οι ιδιωτικές επενδύσεις παρεμποδίζονται από τα υψηλά επιτόκια. Αντίθετα, η χώρα είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου. Η Βραζιλία είναι μια βασική αναδυόμενη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, η οποία σύμφωνα με μια σειρά από πρόσφατες εκτιμήσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες οικονομίες έως το Καθ 'όλη τη δεκαετία του 1990, η ανάπτυξη ήταν ασταθής και η περίοδος χαρακτηρίστηκε από αστάθεια, πληθωρισμό και μακροοικονομική μεταβλητότητα. Το 1994, η Βραζιλία ενέκρινε τo Plano Ρεάλ και πέτυχε τον έλεγχο του πληθωρισμού, ευθυγραμμίζοντας το ρεάλ στα Αμερικανικά δολάρια $. Αυτό οδήγησε σε μια ισχυρή αποτίμηση του ρεάλ και επηρέασε αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο της Βραζιλίας. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Βραζιλίας αυξήθηκαν και το ίδιο έκανε και το εξωτερικό χρέος της. Το 1999, η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με το ΔΝΤ και ξεκίνησε ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση των μακροοικονομικών ισορροπιών. Αυτά περιελάμβαναν την υιοθέτηση ενός κυμαινόμενου συστήματος ανταλλαγής για το ρεάλ, ένα καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού, και η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ Στο πολιτικό επίπεδο, η Βραζιλία είναι μια σταθερή δημοκρατία. Ωστόσο, έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται η επίτευξη σταθερών κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τριών επιπέδων εξουσίας (ομοσπονδιακό, κρατικό και δημοτικό), η καταπολέμηση της διαφθοράς και της παράνομης διάθεσης των κρατικών κεφαλαίων, η βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταπολέμηση της βίας, που συχνά συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ Τα τελευταία χρόνια, η Βραζιλία έχει θέσει σε εφαρμογή μια όλο και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, παίζοντας ενεργό ρόλο σε πολλά τοποθετώντας τον εαυτό της ως εκπρόσωπο των αναδυόμενων χωρών και ως ένθερμο υπερασπιστή των φτωχότερων χωρών. Πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλά μεγάλα παγκόσμια θέματα, οι απόψεις της Βραζιλίας συγκλίνουν με την ΕΕ. . Η Βραζιλία έχει διαδραματίσει καθοριστικό πολιτικό ρόλο στη Mercosur - και στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση μεταξύ ΕΕ και Mercosur - πιέζει για τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με τις τρίτες χώρες και για την επέκταση της Mercosur. Έχει διατηρήσει προνομιακές διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Κοινότητα των Άνδεων και του Μεξικού. Έχει επίσης διαφοροποιήσει τις διμερείς της σχέσεις, δημιουργώντας στενότερους δεσμούς με άλλες περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία και η Νότια Αφρική, αλλά και με αραβικές ή αφρικανικές χώρες. Τέλος έχει διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις με τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

41 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΚΛΟΓΗ LULA ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Ο Luiz Inácio Lula da Silva ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2003 μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και δυσπιστίας από την οικονομία των αγορών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2006, ο Lula επανεξελέγη πρόεδρος με ευρεία πλειοψηφία. Η δημοσιονομική κατάσταση και η αξιοπιστία της χώρας καθώς και η διεθνής χρηματοδότηση δεν αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που είχαν πριν τέσσερα χρόνια.

42 OIKONOMIA ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Βραζιλία είναι ο κορυφαίος προορισμός για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, των οποίων το συνολικό απόθεμα στη χώρα είναι περίπου 80 δις € (το ένα τρίτο του συνόλου). Ο τομέας που, ιστορικά, έχει απορροφήσει τους πιο οικονομικούς πόρους είναι το περιβάλλον, κυρίως μέσω του πιλοτικού προγράμματος για την προστασία των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Η κοινωνική εξέλιξη ήταν η δεύτερη προτεραιότητα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, κυρίως μέσω των σχεδίων συνεργασίας με τις ΜΚΟ, με στόχο τη μείωση της φτώχειας, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βελτίωση της υγείας ή την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μέσω της διμερούς συνεργασίας. Δεδομένου ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας και κορυφαίος επενδυτής, το εμπόριο είναι, φυσικά, μια βασική πτυχή των σχέσεων ΕΕ-Βραζιλίας. Δεδομένων των εμπορικών ροών με τη Βραζιλία, οι μεταφορές είναι επίσης μια σημαντική πτυχή των διμερών σχέσεων.

43 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!! 


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google