Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η συμβουλή της ημέρας. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ; Με τα αγαθά ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; ελεύθερα (φύση) οικονομικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η συμβουλή της ημέρας. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ; Με τα αγαθά ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; ελεύθερα (φύση) οικονομικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η συμβουλή της ημέρας

2 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ; Με τα αγαθά ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; ελεύθερα (φύση) οικονομικά (άνθρωπος) ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΓΑΘΑ; Υλικά και άυλα (σύσταση) Διαρκή και μη (διάρκεια) Παραγωγικά και καταναλωτικά (σκοπό)

3 ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; με τους παραγωγικούς ή οικονομικούς συντελεστές 1. φυσικοί πόροι είναι οι φυσικές πηγές ενέργειας ΦΥΣΗ -ΓΗ 2. ανθρώπινοι πόροι είναι οι σωματικές, πνευματικές ικανότητες και δεξιότητες των ανθρώπων ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΣΘΟΣ 3. υλικά αγαθά είναι οι εφευρέσεις επιστήμης και τεχνολογίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ο αποτελεσματικός συνδυασμός των παραγωγικών συντελεστών ώστε να παραχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αγαθά οικονομία Το σύνολο των δραστηριοτήτων μέσω των οποίων επιδιώκεται η παραγωγή και η εξασφάλιση των προϊόντων και των υπηρεσιών, για την ικανοποίηση της συνολικής ζήτησης, ονομάζεται οικονομία. Η χρησιμοποίηση των παραγωγικών συντελεστών για την παραγωγή ενός προϊόντος έχει κάποιο κόστος. Για το λόγο αυτόν οι επιχειρηματίες πρέπει να χρησιμοποιούν σωστά τους συντελεστές παραγωγής ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα.

4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ Π ΟΡΟΙ Κ ΑΙ Ο ΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; Με μια διαδικασία που ονομάζεται Π αραγωγή συνδυάζοντας σωστά τους παραγωγικούς συντελεστές (τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών), έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανθρώπινες ανάγκες. ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; σ τους τομείς παραγωγής πρωτογενής τομέας: προϊόντα απευθείας από τη φύση για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή την βιομηχανία δευτερογενής τομέας: επεξεργασία πρώτων υλών για άμεση κατανάλωση από τον άνθρωπο ή την βιομηχανία τριτογενής τομέας παροχή υπηρεσιών

5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οικιακή Παραγωγή είναι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που γίνεται από τα μέλη μιας οικογένειας, όπως η φροντίδα και η συντήρηση του σπιτιού, η παρασκευή φαγητού κ.λπ.

6 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι αναπτυγμένες χώρες αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού και καταναλώνουν το 70% των παραγόμενων προϊόντων, την ίδια ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι στις χώρες του 3ου κόσμου ζουν σε συνθήκες φτώχειας Οι Αμερικανοί καταναλώνουν το 25% της παγκόσμιας ενέργειας μολονότι αποτελούν το 5% του πληθυσμού της Γης, καθώς ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει τη διπλάσια ενέργεια από το μέσο Ευρωπαίο και 20 φορές περισσότερη από έναν Ινδό. Οι ΗΠΑ το 2008 έχουν αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σχέση με τις τιμές του 1990.

7 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΘΟΝΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ; Στους παραγωγικούς συντελεστές υπάρχει: έλλειψη, στενότητα, σπανιότητα ενώ οι ανθρώπινες ανάγκες είναι: απεριόριστες ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. Με τους διαθέσιμους πόρους τι αγαθά θα παράγει 2. Ποια διαδικασία παραγωγής θα ακολουθήσει 3. Ποιος θα τα καταναλώσει


Κατέβασμα ppt "Η συμβουλή της ημέρας. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ; Με τα αγαθά ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ; ελεύθερα (φύση) οικονομικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google