Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Θέμα Ερευνητικής εργασίας: ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

2 Γενικό Λύκειο Μύρινας 2012-2013
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Ελισάβετ Καλκέψου Σοφία Γιαννακούδη Ελένη Καλογιάννη Γιώργος Δήμος Χαράλαμπος Δράκος ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κυριάκου Κατερίνα Σαλιακούρα Ευαγγελία

3 Λίγα λόγια για τη Μεσογειακή Διατροφή
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες έχει αποδειχθεί η πιο υγιεινή διατροφή. Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές τις ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου κι από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου.

4 Τα υλικά της Μεσογειακής Διατροφής
Ψωμί άφθονο, ζυμαρικά και άλλες αμυλώδεις τροφές όπως ρύζι και πατάτες Λαχανικά, φρέσκα φρούτα και όσπρια σε μεγάλη ποικιλία Ψάρια, πουλερικά και άπαχο κρέας Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (γάλα, γιαούρτι και τυρί) Το ελαιόλαδο που αποτελεί την κύρια πηγή λίπους Κρασί που τις περισσότερες φορές καταναλώνεται μαζί με το γεύμα.

5

6 ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά όσον αφορά την ποικιλία τροφίμων που είναι απολαυστική και υγιεινή. Ακόμα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με αυτούς που δεν την ακολουθούν. Η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία από το διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου. Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών έχουν προστατευτική δράση.

7 Βασικές κατηγορίες Τροφίμων της Μ
Βασικές κατηγορίες Τροφίμων της Μ. Διατροφής Αμυλώδεις τροφές: Είναι τρόφιμα που εξασφαλίζουν στον οργανισμό βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ενέργεια. Λαχανικά, φρούτα, όσπρια:  Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, καθώς και αντί-οξειδωτικές ουσίες. Ψάρια και κρεατικά: Περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα Γαλακτοκομικά προϊόντα: Είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Το ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο περιέχει μονο-ακόρεστα κυρίως λιπαρά οξέα, ουσίες δηλαδή που σχετίζονται με τη μείωση της LDL "κακής" χοληστερόλης και τη διατήρηση της HDL ("καλής") χοληστερόλης του αίματος σε υγιεινά επίπεδα, αλλά και αντί-οξειδωτικές ουσίες.

8 Ελαιόλαδο Τα οφέλη του ελαιολάδου προκύπτουν από την ικανότητά του να απενεργοποιεί γονίδια που αναζωπυρώνουν προβλήματα όπως οι καρδιοπάθειες και η αρθρίτιδα. Το ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μια μορφή υγιεινών πολυακόρεστων που είναι γνωστά για το μπλοκάρισμα της αντίδρασης του σώματος στη φλεγμονή σε χρόνιες ασθένειες,  Διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή -που καλό είναι να θυμόμαστε ότι βασίζεται στο ελαιόλαδο- βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων και ειδικότερα την ευκαμψία των κυττάρων που βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα.   

9

10 Υλικά με φαρμακευτικές ιδιότητες
ΜΕΛΙ: -Βιοδραστικά συστατικά -Αντιοξειδωτικές ιδιότητες ΒΟΤΑΝΑ (φαρμακευτικά φυτά): -Βάλσαμο ή σπαθόχορτο – αντικαταθλιπτικό Ρίγανη (αιθέριο έλαιο): -Θυμόλη και καρβακρόλη Λάδανο: -αντιοξειδωτικές ιδιότητες Βότανα (αφεψήματα): -ποικιλία προϊόντων στον ελληνικό χώρο -διεθνές επιτυχημένο παράδειγμα Το ελληνικό τσάι δεν περιέχει καφεΐνη


Κατέβασμα ppt "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google