Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία, ισορροπία¨ έχει ως σκοπό την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία, ισορροπία¨ έχει ως σκοπό την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία, ισορροπία¨ έχει ως σκοπό την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης στο σχολείο. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού δίνεται έμφαση στις λανθασμένες συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών «ΣΤΑΣΕΙΣ» και στην προσπάθεια αντικατάστασης με νέες «ΔΡΑΣΕΙΣ». ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να δείτε την παρουσίαση απλά κάντε ένα κλικ για την αλλαγή διαφάνειας.

2 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔιατροφήΦυσική δραστηριότητα ΤΡΟΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ + ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ =

3 Κάθε ομάδα τροφίμων προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Για να πετύχω το στόχο μου, το μυστικό είναι να τρέφομαι ισορροπημένα, δηλαδή να διαλέγω τροφές με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Καμιά τροφή δεν έχει από μόνη της όλα τα συστατικά που χρειάζομαι. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρώω κάθε μέρα ποικιλία από διαφορετικές τροφές.

4 Οι τροφές χωρίζονται σε 6 ομάδες ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΩΝ Λαχανικά Το κρέας, ψάρι, Κοτόπουλο, αβγό τυρί Τα δημητριακά, όσπρια, Αμυλούχα και ψωμί Τα γαλακτοκομικά Τα φρούταΤα λίπη

5 Καθημερινά εβδομαδιαία Μηνιαία Ψωμί Δημητριακά ρύζι Φρούτα Όσπρια Λαχανικά Γαλακτοκομικά Τυροκομικά Λάδι,Ελιές Ψάρια Γλυκά Κρέατα

6 Τι περιέχουν οι τροφές 1. Υδατάνθρακες 2. Πρωτεΐνες 3. Λίπη Επίσης 1. Βιταμίνες 2. Μέταλλα 3. Ιχνοστοιχεία

7 Υδατάνθρακες Οι Υδατάνθρακες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μου και είναι η μοναδική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μου!!! Δηλαδή είναι αυτοί που με βοηθούν να έχω καθαρό μυαλό, να σκέφτομαι γρήγορα και να νιώθω ξεκούραστος. Τους βρίσκω στα δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά, όσπρια.

8 Πρωτεΐνες Οι Πρωτεΐνες δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μου, αλλά κυρίως χτίζουν τους μύες και τους ιστούς του σώματός μου. Χωρίς τις πρωτεΐνες το σώμα μου μπορεί να μην αναπτυχθεί σωστά. Τις βρίσκουμε στο κρέας, όσπρια, τυριά.

9 Λίπη Τα Λίπη είναι υπεύθυνα για την καλή υγεία του δέρματος, για την παραγωγή ορμονών και για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο σώμα μας. Προσοχή!!! Μόνο σε μικρές ποσότητες! Σημαντικό να γνωρίζω: Υπάρχουν καλά και κακά λίπη! Το καλύτερο λίπος είναι το παρθένο ελαιόλαδο. Τα κακά λίπη τα συναντάμε στα τηγανητά, στα έτοιμα φαγητά, στα αλλαντικά κ.α.

10 Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη σωστή ανάπτυξη των πνευματικών λειτουργιών. Θα τα βρω στα φρούτα και τα λαχανικά!

11 Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή; Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει να καταναλώνω μια ποικιλία τροφών κάθε μέρα, με βιταμίνες υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καθόλου λιπαρά. Για να τρέφομαι σωστά και ισορροπημένα πρέπει:  Να τρώω ψάρια, πουλερικά και κρέας χωρίς λίπος.  Να τρώω ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά.  Να τρώω φρούτα και λαχανικά.  Να τρώω όσπρια.  Να τρώω λιγότερα λίπη.  Λιγότερο παγωτό, τυρί, βούτυρο, αλλαντικά.  Να τρώω λιγότερο ζάχαρη.  Να τρώω λιγότερο αλάτι.

12 ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ? ΒΡΑΔΙΝΟΣΝΑΚΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΣΝΑΚΠΡΩΙΝΟ

13 Το πρωινό είναι μια μακροχρόνια υγιεινή συνήθεια. Ένα καλό πρωινό δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για το υπόλοιπο της ημέρας. Το πρωινό μου γεύμα Παραδείγματα πρωινού γάλαφρούτοκορνφλέικςγάλαφρούτοΨωμί με τυρί

14 Το σώμα μας μπορεί να καθορίσει μόνο του την ποσότητα της τροφής. Όταν γουργουρίζει η κοιλιά σημαίνει ότι πεινάμε. Όταν φουσκώνει η κοιλιά σημαίνει ότι χορτάσαμε. Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι τα μηνύματα που καθορίζουν την ποσότητα της τροφής. Ποσότητα τροφής

15 Οι καθιστικές δραστηριότητες δεν πρέπει να ξεπερνούν ημερησίως την μία ώρα. Καθιστικές δραστηριότητες Μπορείτε να συνδυάσετε τις καθιστικές δραστηριότητες με γυμναστική!!! Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν καθώς παρακολουθούμε στην τηλεόραση το αγαπημένο μας πρόγραμμα! Μπορείτε να συνδυάσετε τις καθιστικές δραστηριότητες με γυμναστική!!! Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν καθώς παρακολουθούμε στην τηλεόραση το αγαπημένο μας πρόγραμμα!

16 Η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και η μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Φυσική δραστηριότητα

17 Στη φυσική κατάσταση Στην ανάπτυξη Στο βάρος Στη διάθεση Στην υγεία Οφέλη φυσικής δραστηριότητας

18 Βοηθάμε το σώμα μας ώστε να έχει καλή στάση, να μην καμπουριάζουμε, να έχουμε γερά οστά. Δυναμώνοντας τους μυς

19 Μέσα από την παρουσίαση και εφαρμογή του προγράμματος διατροφής «ΜΕΤΡΟ – ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ» και την συμμετοχή των παιδιών σε διάφορες δραστηριότητες (ζωγραφική, γυμναστική, πληροφορική, εκδρομή στην λαϊκή αγορά, στο γήπεδο, σύνδεση με μαθήματα μελέτης περιβάλλοντος, μαθηματικών) προσπαθήσαμε τα παιδιά να αποκτήσουν νέες δράσεις στην καθημερινότητά τους. Να αντικαταστήσουν τις καθιστικές δραστηριότητες και παράλληλα να έχουμε πλήρη γεύματα με όλες τις ομάδες τροφίμων. Η προσπάθεια ενημέρωσης θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

20 Συντελεστές Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του Δ3. Υπεύθυνοι καθηγητές: Κ. Βουλτσίδης Πέτρος, δάσκαλος του τμήματος. Κ. Γάτσιος Κων/νος, γυμναστής. Κ. Γκαϊτατζής Σπυρίδων, καθηγητής πληροφορικής.


Κατέβασμα ppt "Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία, ισορροπία¨ έχει ως σκοπό την προαγωγή και διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μέσω της διατροφικής εκπαίδευσης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google