Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΟΥΡΜΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ POWERPOINT: ΔΟΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΚΟΝΕΣ: ΒΛΑΜΗ ΗΡΩ, ΖΟΥΠΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΓΚΟΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ,ΔΑΜΙΓΟΥ ΑΝΝΑ ΤΑΞΗ Β1΄ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ 6-ΜΑΙΟΥ-2015

2 ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΟΥΡΜΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ POWERPOINT: ΔΟΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΚΟΝΕΣ: ΒΛΑΜΗ ΗΡΩ, ΖΟΥΠΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΓΚΟΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ,ΔΑΜΙΓΟΥ ΑΝΝΑ ΤΑΞΗ Β1΄ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ 6-ΜΑΙΟΥ-2015

3 Επιλέγοντας το πρώτο μας βουνό
Οι περισσότεροι ορεινοί όγκοι της Ελλάδας διαθέτουν ένα πλήθος μονοπατιών με διαδρομές για αρχάριους και μη. Αποφασίζουμε σε πιο βουνό θέλουμε να ανέβουμε και συλλέγουμε πληροφορίες. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ενημερωθούμε είναι το ίντερνετ, ενώ σε ορισμένα sites πιο έμπειροι περιγράφουν τις πεζοπορικές διαδρομές που έχουν δοκιμάσει, προσφέροντας οδηγίες για μια επιτυχημένη ανάβαση. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά βιβλία και περιοδικά με ορειβατικό υλικό. Καλό είναι η πρώτη μας διαδρομή να είναι ήπια. Βασικό κομμάτι της εξόρμησης μας αποτελεί η σωστή προετοιμασία. Για μια απλή πεζοπορική διαδρομή δεν χρειάζεται ειδικός ορειβατικός εξοπλισμός, αλλά κάποια πράγματα είναι απαραίτητα. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η πρόγνωση του καιρού.

4 Πεζοπορικό σακίδιο λίτρα: Ένα καλοσχεδιασμένο, κλασικής σχεδίασης, με ξεχωριστή θήκη υπνόσακου και αναπαυτική ανάρτηση. Προτιμήστε ένα από μεγάλο κατασκευαστή που θα μπορεί να εγγυηθεί σχετική άνεση σε πολυήμερη χρήση. Μικρός σάκος κορυφής: Μικρές αναβάσεις μέχρι την απέναντι κορυφή για μια καλή φωτογραφία καλό είναι να μην γίνονται με τον μεγάλο σας σάκο. Αν δεν έχετε δοκιμάστε, να πάρετε μαζί μια ευρύχωρη τσάντα μέσης. Υπνόσακος: Με γέμιση από συνθετικό υλικό ή πούπουλο, κατάλληλος για θερμοκρασίες +5 έως 0 βαθμούς Κελσίου και οπωσδήποτε με μικρό όγκο. Υπόστρωμα: Ένα από τα νέας τεχνολογίας αυτοδιογκούμενα δεν θα ήταν κακή ιδέα. Σε αυτά κοιμάσαι πιο άνετα. Μπατόν πεζοπορίας: Χρησιμοποιείστε πάντα ζεύγος και αν πρόκειται να αγοράσετε, προσέξτε να έχουν άνετη λαβή. Φακός κεφαλής: Οι φακοί τεχνολογίας Led είναι κορυφαίοι, αλλά προτιμήστε έναν από αξιόπιστη εταιρεία και σχετικά δυνατό. Μπότες πεζοπορίας: Σε όλους αρέσουν τα πολύ ελαφρά κοντά παπούτσια. Όταν όμως ανεβοκατεβαίνετε σάρες με 15 τουλάχιστον κιλά στην πλάτη καλύτερα να φοράτε μπότες πεζοπορίας με σχετικά σκληρή σόλα. Mp3 ή μικρό ραδιόφωνο: Η αγαπημένη σας μουσική θα δώσει άλλη διάσταση στη ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

5 Παγούρι - ασκός 2-3 λίτρα: Απαλλαχτείτε από το συνεχές βάλε βγάλε του παγουριού καλοκαιριάτικα. Πιείτε άφθονο νερό, σας είναι απαραίτητο. Φωτογραφική μηχανή: Μια ελαφριά ψηφιακή με ευρυγώνιο φακό, μεγάλη χωρητικότητα μνήμης και δυνατότητα να δέχεται επίσης μπαταρίες ΑΑ για την εξόρμηση. Αντηλιακό: Αυτό με τον ισχυρότερο δείκτη που όμως να μην έχει κολλώδη υφή. Εφεδρικές μπαταρίες: Για τον φακό ή τα άλλα ηλεκτρονικά σας gadget. Σουγιάς: Ένας σχετικά απλός και ελαφρύς ελβετικός είναι ό,τι πρέπει. Αντιανεμικό αδιάβροχο τζάκετ: Οι καλοκαιρινές μπόρες είναι ιδιαίτερα βίαιες . Ελαφρύ fleece τζάκετ: Ιδιαίτερα για το βράδυ στη κατασκήνωση, όταν η κούραση της ημέρας αρχίζει να επιδρά στο σώμα. Μακρυμάνικο πουκάμισο: Για να προστατέψετε τα χέρια σας από τον ήλιο της ημέρας. Ελαφρύ παντελόνι: Απλό και λειτουργικό παντελόνι πεζοπορίας από microfiber nylon ή polyester για να σας προστατεύει από τον δυνατό ήλιο και να στεγνώνει άμεσα αν τυχόν βραχεί. Καλύτερα όχι σορτ.

6 Μαγιό:Το μπάνιο στα ποτάμια και τις ορεινές λίμνες είναι από τα must της πεζοπορίας. Ισοθερμικές μπλούζες: Σχεδιασμένες για πεζοπορία στεγνώνουν γρήγορα από τον ιδρώτα σας και σας προστατεύουν από τον ήλιο. Πάρτε δύο για να έχετε να αλλάζετε. Καπέλο με φαρδύ γείσο: Απαραίτητο. Γυαλιά ηλίου: Η παρατεταμένη έκθεση σας στο υψόμετρο ταλαιπωρεί τα μάτια. Φορέστε γυαλιά με μεγάλους φακούς και πλαϊνά κάλυπτρα για ολική προστασία. Κάλτσες: Μην χρησιμοποιείτε βαμβακερές επειδή κάνει ζέστη. Ψάξτε για ειδικές κάλτσες πεζοπορίας με Coolmax ή Isofil στη σύνθεσή τους, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα ζεστές και να προφυλάξουν τα πόδια από τη συνεχή καταπόνηση. Προσωπική υγιεινή: Οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, βιοδιασπώμενο σαπούνι και μια καλή συνθετική πετσέτα από αυτές που στεγνώνουν γρήγορα αποτελούν ένα μίνιμουμ κιτ υγιεινής που θα δώσει μια αύρα πολιτισμού στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας. Χαρτί υγείας: Απαραίτητο ιδίως στο βουνό. Σανδάλια: Ιδιαίτερα χρήσιμα για να κυκλοφορείτε με αυτά στην κατασκήνωση, αλλά και για το πέρασμα ποταμιών που λογικά θα αναγκαστείτε να διασχίσετε.

7 Σκηνή 2 ατόμων: Το σπίτι σας για τις επόμενες ημέρες
Σκηνή 2 ατόμων: Το σπίτι σας για τις επόμενες ημέρες. Καλό θα είναι να στήνεται σχετικά γρήγορα, να έχει καλή αντιανεμική συμπεριφορά και να διαθέτει ικανοποιητικό προθάλαμο για μαγείρεμα και τακτοποίηση του εξοπλισμού. Βάρος μικρότερο των 3,5 κιλών. Αναπτήρας: Ένας απλός είναι ΟΚ για το άναμμα της γκαζιέρας ή μιας φωτιάς για μαγείρεμα. Γκαζιέρα: Μικρή και ελαφριά. Προτιμήστε αυτές με τις βιδωτές φιάλες βουτανίου-προπανίου, μόνο που προϋποθέτουν καλή διαχείριση του καυσίμου, ώστε να μην ξεμείνετε στη μέση της διαδρομής. Μαγειρικά σκεύη: Για 2 άτομα ένα σετ με 2 κατσαρόλες 2,0 και 1,5 λίτρα, ένα μικρό τηγάνι, 2 ποτήρια και 2 εύκαμπτα κουταλοπίρουνα είναι υπεραρκετό. Σακούλες από super market: Για τον διαχωρισμό των τροφίμων στο εσωτερικό του σακιδίου και την μεταφορά των σκουπιδιών μέχρι το επόμενο χωριό.

8 Φαρμακείο: Ο εμπλουτισμός και ο χειρισμός του είναι θέμα γνώσεων
Φαρμακείο: Ο εμπλουτισμός και ο χειρισμός του είναι θέμα γνώσεων. Αν δεν διαθέτετε, πάρτε μαζί σας ένα βασικό επιδεσμικό κιτ και προσθέστε λίγα παυσίπονα, κολλύριο, ελαφρά αντισταμινικά και κάποιο σκεύασμα που να αντιμετωπίζει ήπιες στομαχικές διαταραχές. Κιτ επισκευών: Σε μια υφασμάτινη θήκη βάλτε ένα πολυεργαλείο με καλή πένσα, λίγη μονωτική ταινία, αυτοκόλλητο ύφασμα για την επισκευή κάποιας τρύπας στη σκηνή ή το υπόστρωμα, λίγα μέτρα nylon κορδόνι και 2 ιμάντες με αγκράφες. Πυξίδα-χάρτης- GPS: αναντικατάστατο σετ του καλού πεζοπόρου μπορεί με ασφάλεια να σας οδηγήσει στον τελικό σας προορισμό.

9 Διατροφή  Στην πεζοπορία καταναλώνουμε τουλάχιστον 300 θερμίδες την ώρα αν περπατάμε με γρήγορο ρυθμό ή σε απόκρημνο έδαφος. Ακόμα κι αν φάγαμε ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσουμε, μάλλον θα πεινάσουμε στη διάρκεια της πεζοπορίας. Επειδή θα κουβαλάμε τα τρόφιμα, επιλέγουμε αυτά που παρέχουν τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε αλλά έχουν μικρό βάρος και όγκο και είναι εύκολο να τα προετοιμάσουμε εκ των προτέρων. Ιδιαίτερα στη ζέστη, να αποφεύγετε τα ευπαθή τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά και ωμό κρέας. Σάντουιτς, σνακ ξηρών καρπών και αποξηραμένα δημητριακά, είναι οι αγαπημένες επιλογές για μονοήμερη εκδρομή. Τα τρόφιμα είναι πιο λειτουργικό να τα συσκευάζουμε σε μερίδες είτε αυτά είναι η ημερήσια κατανάλωση ή βάζοντας ξεχωριστά τα σνακ από το γεύμα. Θέλουν τύλιγμα σε σακούλες και πρέπει να τοποθετούνται στο εσωτερικό του σακιδίου σας. Ένας λόγος γι” αυτό είναι να μην προσελκύουν με τη μυρωδιά άγρια ζώα στην περιοχή. Με γνώμονα ότι οι περισσότερες πεζοπορικές διαδρομές δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά διαρκούν πολλές ώρες, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να αναπληρώνουμε την χαμένη μας ενέργεια με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επίσης για να διασπώνται τα λίπη θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό. Για μία μονοήμερη πεζοπορική διαδρομή μπορούμε να έχουμε τα παρακάτω τρόφιμα. Τροφές με υδατάνθρακες – μέλι, σταφίδες, πολύσπορο ψωμί, μπανάνες, σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, γλυκά (σοκολάτες). Τροφές με πρωτεΐνες – φιστίκια, αυγά, σταρένιο ψωμί, γαλακτοκομικά, φασόλια.

10 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΟΝΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΗΡΩ ΒΛΑΜΗ,
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΥΠΑ ΜΑΡΙΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΟΥΜΑ ΔΑΜΙΓΟΥ ΑΝΝΑ


Κατέβασμα ppt "ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google