Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

EXTREME SPORTS κίνδυνοι & διασκέδαση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "EXTREME SPORTS κίνδυνοι & διασκέδαση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 EXTREME SPORTS κίνδυνοι & διασκέδαση

2 ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΟΥΡΧΑΝΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΤΣΙΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΥΟΥΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

3 Ορισμός είναι το άθλημα, χόμπι ή επάγγελμα του να μετακινείσαι με τα πόδια στα βουνά. (Όρεο-βασία: Περπάτημα στα όρη). Είναι η κίνηση στο περιβάλλον του βουνού, εντός η εκτός χαρτογραφημένων και σηματοδοτημένων μονοπατιών, με οποιεσδήποτε μετεωρολογικές συνθήκες.

4 Προετοιμασία Στην σύγχρονη ορειβασία χρησιμοποιούνται ειδικά υλικά για τον ρουχισμό, ιδιαίτερα ανθεκτικά και με ιδιότητες που δίνουν μεγάλη αυτονομία στον ορειβάτη. Η δραστηριότητα απαιτεί σχετικά καλή φυσική κατάσταση ώστε να ολοκληρώνεται στο συντομότερο δυνατό διάστημα Mειώνοντας έτσι την μακροχρόνια έκθεση του ορειβάτη στους κινδύνους του βουνού, ειδικά όταν οι συνθήκες είναι ακραίες. Απαιτείται καλή προετοιμασία, ώστε να προβλεφθούν ακόμη και οι καταστάσεις που θέτουν την ζωή σε κίνδυνο, ώστε μια ορειβατική εξόρμηση να αφήσει αξέχαστες εμπειρίες και όχι τραύματα ή απώλεια ζωής.

5 Ρουχισμός Μπότες: μονωμένο δέρμα ή διπλές πλαστικές Κάλτσες Γκέτες
Μπότες: μονωμένο δέρμα ή διπλές πλαστικές Κάλτσες Γκέτες Ισοθερμικό παντελόνι Αδιάβροχο παντελόνι/σαλοπέτα Ισοθερμική μπλούζα Shoftshell τζάκετ

6 Φλις γάντια Σκούφος με επένδυση Καπέλο για τον ήλιο Γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό/λιποζάν Μονωμένες μπότες κατασκήνωσης Αντιανεμικό τζακετ Αδιάβροχο και αντιανεμικό παντελόνι

7 Εξοπλισμός Μπατόν πεζοπορίας Πιολέ Κραμπόν Μποντριέ Καραμπίνερ
Συσκευή ασφάλισης Σχοινί Κράνος

8 Σακίδιο Υπνόσακος Υπόστρωμα Γκαζάκι Σκεύος μαγειρέματος Σύστημα ενυδάτωσης/υδροδοχείο ή μπουκάλια Διάφορα: σουγιάς, κιτ επιδιόρθωσης, κουτί πρώτων βοηθειών

9 Συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πορείας
Ακολουθώ πάντα τις οδηγίες και τις συμβουλές του αρχηγού και δεν ξεχνώ σε καμία στιγμή ότι είναι ένας απλός εθελοντής που κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει όλη η ομάδα όμορφα. Δεν είμαι ποτέ πιο μπροστά από τον αρχηγό, δεν είμαι ποτέ πιο πίσω απ αυτόν που έχει οριστεί τελευταίος της πορείας, έχω πάντα οπτική επαφή μ’ αυτόν που είναι μπροστά μου, δεν λοξοδρομώ για κανένα λόγο χωρίς να ενημερώσω και να πάρω τη σχετική άδεια. Δεν φτάνω ποτέ στα όριά μου. Σκέφτομαι το πολύ απλό ότι, όσος κόπος και χρόνος χρειάζεται για να φτάσω κάπου, άλλος τόσος τουλάχιστον χρειάζεται για να επιστρέψω. Δεν ξεκινώ την πορεία αν δεν αισθάνομαι απολύτως υγιής και έτοιμος σωματικά, πνευματικά και ψυχικά.

10 Αν κάτι δεν πάει καλά, ενημερώνω διακριτικά
Αν κάτι δεν πάει καλά, ενημερώνω διακριτικά. Η ψυχολογία στο βουνό λειτουργεί σαν ντόμινο: αν κάποιος δηλώσει φωναχτά ότι έχει φαγούρα, όλοι θ’ αρχίσουν να ξύνονται! Είμαι πάντα καλοπροαίρετος και φιλικός με όλη την ομάδα. Δεν κλωτσάω πέτρες και δεν πετάω αντικείμενα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού κάποιου συνοδοιπόρου μας. Ακολουθώ το ρυθμό του πιο αργού πεζοπόρου. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε, όλοι μαζί περπατάμε, όλοι μαζί θα επιστρέψουμε.

11 Δυσκολίες Η δυσκολία μιας ορειβατικής διαδρομής εξαρτάται από την διάρκειά της, το ανάπτυγμά της, την υψομετρική διαφορά που καλύπτεται αλλά και τις τεχνικές δυσκολίες που περιέχει. H δραστηριότητα μπορεί να διαρκεί από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες, επομένως ο απαιτούμενος εξοπλισμός και τα απαραίτητα εφόδια ποικίλουν.

12 Τι μας προσφέρει η ορειβασία
Η επαφή με τις αντίξοες συνθήκες του βουνού, ο αγώνας για να ξεπεραστούν οι συνεχείς δυσκολίες και να ανέβουμε στην κορφή, Η αλληλεγγύη με τους συντρόφους μας, η άγρια ομορφιά του ορεινού τοπίου. Μας δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ορισμένα από τα πιο όμορφα βουνά μας βιώνοντας αξέχαστες στιγμές συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

13 Ανεβαίνουμε στα βουνά, διασχίζουμε τις ρεματιές, ερχόμαστε στη φύση για να ζητήσουμε την ελευθερία μας απολαμβάνοντας την ομορφιά της. Να γνωρίσουμε το μεγαλείο της. Να μάθουμε τη συντροφικότητα. Η αληθινή περιπέτεια είναι η συγκίνηση και το δέος που μας προξενεί η μεγαλοπρέπεια του ορεινού τοπίου και των ουρανών. Είναι η επαφή με το απρόσμενο που μπορεί να μας επιφυλάξει το βουνό.

14 Να διδαχθούμε από τη φύση και να φθάσουμε σε μια ισορροπία μαζί της και με τον εαυτό μας.
Αυτή η ισορροπία δεν έρχεται μεταφέροντας στο βουνό το μοντέλο του καταναλωτικού τουρισμού ούτε κομπάζοντας για «κινδύνους» και «περιπέτειες», όπως προβάλλεται τελευταία.

15 Κίνδυνοι Ορειβασίας Oι αντικειμενικοί κίνδυνοι που προέρχονται από την φύση. Μερικοί από τους αντικειμενικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ορειβάτης είναι: οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού στο βουνού, το μαλακό ή παγωμένο χιόνι, οι χιονοστιβάδες, το δυνατό κρύο, η έκθεση στον ήλιο, οι λιθοπτώσεις

16 οι υποκειμενικοί : προέρχονται από τα ανθρώπινα λάθη είναι σχετικά συχνοί και όχι σπάνια οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους. Η καταπόνηση του σώματος σε συνδυασμό με το περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κρυοπαγήματα, ασθένεια του βουνού, απώλεια προσανατολισμού, απώλεια ψυχραιμίας, διαστρέμματα, κατάγματα, κλπ.

17 Κρεμμύδας Χρήστος Ματσούκη Κωνσταντίνα Τσιμάρα Ειρήνη Χασομέρη Ασημίνα
RAFTING Κρεμμύδας Χρήστος Ματσούκη Κωνσταντίνα Τσιμάρα Ειρήνη Χασομέρη Ασημίνα

18 Ορισμός Έχει πάρει την ονομασία του από την Αγγλική λέξη raft = σχεδία. Είναι ομαδικό σπορ κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Το πλήρωμα αποτελείται από έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού και από κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας.

19 Ο έμπειρος οδηγός που βρίσκεται στη βάρκα καθοδηγεί το πλήρωμα και δίνει τις ανάλογες εντολές για να κωπηλατεί ανάλογα.

20 Eξοπλισμός σωσίβιο και κράνος
δροσερά ρούχα στην εκκίνηση της κατάβασης. Στολή neoprene μαγιό, μια πετσέτα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια επιπλέον.

21 Πως διαμορφωνεται η κλιμακα δυσκολιας;
Τα ποτάμια με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά αλλά και τα υδραυλικά συστήματα που αναπτύσσονται λόγων των χαρακτηριστικών τους διαμορφώνουν μία κλίμακα δυσκολίας.

22 Βαθμοι δυσκολιας 1ου βαθμού: εύκολο νερό με ροή, με λίγα σκαλοπάτια και μικρά κύματα. 2ου βαθμού: μικρά έως μεσαία ρεύματα με τα κύματα μέχρι ένα μέτρο ύψος, κάποια προφανή εμπόδια για ελιγμούς τριγύρω τους.

23 3ου βαθμού: μεσαία έως σχετικά δύσκολα ορμητικά νερά, με ψηλά ακανόνιστα κύματα, στενά κανάλια, βράχους και τρύπες, που απαιτούνται σχετικοί ελιγμοί 4ου βαθμού: Δύσκολο έως πολύ δύσκολο με ταραγμένες υγρές μάζες, με ισχυρά κύματα και τρύπες, πολλά εμπόδια που απαιτούν ακριβείς ελιγμούς.

24 5ου βαθμού: Εξαιρετικά δύσκολο με βίαια ορμητικά νερά που απαιτούν να υπάρχει ομάδα υποστήριξης από την όχθη, με επικίνδυνα σκαλοπάτια, ασταθείς δίνες και ανώμαλα ρεύματα. 6ου βαθμού: Απαγορεύεται η οργανωμένη τουριστική κατάβαση

25 Κανόνες ασφαλείας Επιλέγουμε πιστοποιημένους οδηγούς.
Επιλέγουμε παρεχόμενο εξοπλισμό. Κάνουμε έρευνα πριν ξεκινήσετε για την κατάβαση σας. Εξεταζουμε τα προσόντα του οδηγού και το επίπεδο του εξοπλισμού.

26 Γιατι κανουμε rafting;
Το ράφτινγκ δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί κανείς σε μέρη μοναδικής ομορφιάς. Αδιαμφισβήτητη διασκέδαση. Ξυπνάει όλες τις αισθήσεις μας. Μας φέρνει σε επαφή με τη φύση.

27 Κίνδυνοι Πτώση ατόμων από την βάρκα Ανατροπή βάρκας
Να μην καταστεί δυνατή η κατάβαση Τραυματισμός ατόμων


Κατέβασμα ppt "EXTREME SPORTS κίνδυνοι & διασκέδαση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google