Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;

2 Με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή εννοούμε την διατροφή που χαρακτηρίζει (ή ακριβέστερα, χαρακτήριζε) τις χώρες της Μεσογείου. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου της δεκαετίας του1940 και του 1960.

3 Η μεσογειακή διατροφή παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις, τη θρησκεία και στην τοπική χλωρίδα και πανίδα κάθε περιοχής. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν στα διαιτολόγια των μεσογειακών λαών λόγω των αιτίων που προαναφέρθηκαν, τα βασικά στοιχεία τους είναι παρόμοια.

4 Τα βασικά στοιχεία των διαιτολογίων των μεσογειακών λαών είναι:
Τα βασικά στοιχεία των διαιτολογίων των μεσογειακών λαών είναι: Πολλά φρούτα και  λαχανικά, δημητριακά και όσπρια ( που δίνουν άφθονες φυτικές ίνες). Ελαιόλαδο αντί άλλων λιπαρών φυτικής (σπορέλαια, μαργαρίνες) ή   ζωικής  προέλευσης (βούτυρο). Χαμηλή κατανάλωση κρέατος, αλλά μέτρια/ αυξημένη κατανάλωση ψαριών. Μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών. Κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος.

5 Ειδικότερα η μεσογειακή διατροφή των Ελλήνων θεωρείται η παραδοσιακή διατροφή τους κατά τη δεκαετία του , με όλα τα θετικά της αποτελέσματα για την υγεία.

6 Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωρισθεί από πολλούς επιστήμονες έπειτα από συνεχείς έρευνες, θεωρείται ο ιδανικότερος και ο πιο ισορροπημένος τρόπος δίαιτας για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου αλλά και για την πρόληψη διάφορων ασθενειών. Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, και ο οργανισμός Υγείας Oldways παρουσίασαν την λεγόμενη Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, αποδεικνύοντας και επιστημονικά ότι η διατροφή των λαών της Μεσογείου, συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία .

7 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

8 Όπως προαναφέρθηκε έχει κοινά χαρακτηριστικά σε όλους τους λαούς της Μεσογείου, αφού όλοι έχουν παρόμοια παραγωγή τροφίμων, όπως ελιές, πορτοκάλια, καρύδια, κάστανα, σταφύλια, δημητριακά, όσπρια κ. ά. Ο συνδυασμός των παραπάνω τροφίμων με τα θαλασσινά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν πολύτιμες πηγές υγιεινής διατροφής.

9 Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή
έχει τις ρίζες της στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στα δύο σπουδαιότερα ανακτορικά κέντρα της Κρήτης, στη Κνωσό και τη Φαιστό, βρέθηκαν κουκούτσια ελιάς, κόκκοι σιτηρών, καθώς και αμφορείς κρασιού. Στη Θεσσαλία έχουν βρεθεί επίσης απανθρακωμένοι κόκκοι σιτηρών. Τοιχογραφίες και εικόνες από την αρχαία Ελλάδα δείχνουν την κατανάλωση τροφίμων των αρχαίων Ελλήνων με πολλά στοιχεία της μεσογειακής δίαιτας.

10 Τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής

11 1. ποικιλία τροφίμων Χάρη στην ποικιλία των τροφών της μεσογειακής διατροφής υπάρχουν ανεξάντλητες δυνατότητες. Ένα τρόφιμο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους όπως για παράδειγμα τα χόρτα που μπορούν να γίνουν σαλάτα, γέμιση για πίτα ή συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο.

12 2. Απολαυστική και υγιεινή.
Απολαυστική και υγιεινή. Τα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι κ.ά. μας προσφέρουν μια υγιεινή διατροφή που είναι παράλληλα και ιδιαίτερα νόστιμη.

13 3. Ασπίδα για την υγεία μας.
Όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Προστατεύονται από τον ζαχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. του παχέως εντέρου). Η αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (βιταμίνες Α, Ε, και C, το β-καροτένιο και τα φλαβονοειδή (όπως ο φαινόλες του κρασιού), τα φαινολικά οξέα (των φρούτων, των λαχανικών και του ελαιόλαδου)  καταπολεμούν την οξείδωση / γήρανση των κυττάρων.

14 Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δείξει ότι:
η παραδοσιακή Ελληνική δίαιτα ( αυτά που έτρωγαν οι παππούδες μας: αγνό ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ψάρι και κρέας) είναι μία από τις πιο υγιείς δίαιτες στον πλανήτη. Ίσως έτσι να εξηγείται και το παράδοξο ότι παρ' όλες τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός (χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης και πολύ κάπνισμα) έχουμε, οι μεν άντρες το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ευρώπη (75 χρόνια) ενώ και οι γυναίκες έρχονται πέμπτες σε ολόκληρη την Ευρώπη (80,3 χρόνια).

15 Ασφαλιστική δικλείδα της μεσογειακής διατροφής είναι το μέτρο.
Η μεσογειακή διατροφή διακρίνεται για τον απλό τρόπο μαγειρέματος, συνήθως βραστά και ψητά, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Η πλειοψηφία των ιατρικών και διαιτολογικών ερευνών που έχουν γίνει σε παγκόσμια κλίμακα φέρουν την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Οι κάτοικοι της Κρήτης διαπιστώθηκε ότι έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους.

16 Η Κρήτη Η Κρήτη με το μεσογειακό της κλίμα και την καλή σύσταση του εδάφους της επιτρέπει στο ελαιόδενδρο όχι μόνο να φύεται παντού, τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές, αλλά και να αποδίδεται στην ψηλότερη ποιότητά του, με χαμηλή οξύτητα και υπέροχο άρωμα.

17 Ποιο είναι όμως το μυστικό της κρητικής διατροφής;
Η απάντηση είναι ότι οι Κρητικοί τρέφονται από προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή καθημερινά τρώνε ελαιόλαδο, άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια.

18 Το ελαιόλαδο Αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι το πλέον υγιεινό λάδι, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (έως 83%).

19 Το γεγονός ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο και έχουν τους χαμηλότερους δείκτες στην εμφάνιση ασθενειών φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι είναι και οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιόλαδου παγκοσμίως. Το ελληνικό λάδι (ελαιόλαδο ) αποτελεί γενικότερα βάση της ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου, Εξάλλου αυτό φαίνεται και από τη θέση που έχει το λάδι στη θρησκεία μας.

20 Η Μεσογειακή διατροφή έχει:
Μεγάλη καθημερινή κατανάλωση δημητριακών Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και δημητριακών Κανονική κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών Συνδυασμός φρούτων, χορταρικών και οσπρίων Καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου με μέτρο Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μέτρο Ελάχιστη κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών (1-2 ποτήρια κρασί με το φαγητό), καθημερινή κατανάλωση νερού, χυμών φρούτων και άλλων υγρών Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών και γλυκών Επιβάλλεται ποικιλία τροφίμων Καθημερινή συστηματική άσκηση

21 Μεσογειακή Διατροφή


Κατέβασμα ppt "Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google