Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολιτιστικό Πρόγραμμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολιτιστικό Πρόγραμμα
«Θέλω να παίξω όπως παλιά» Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Προδρόμου Μαρία Νηπιαγωγείο Λιμνοχωρίου

2 Αφορμή για την επιλογή του θέματος ήταν η συνεχής αναφορά των νηπίων σε παιχνίδια που έπαιζαν στον υπολογιστή σπίτι τους. Ξεκίνησε συζήτηση για το τι θα μπορούσαν να παίξουν αν δεν υπήρχαν υπολογιστές, με τι παιχνίδια έπαιζαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους. Αποφασίσαμε να γνωρίσουμε ξεχασμένα παιχνίδια.

3 Στόχοι Γενικός στόχος Γνωριμία με τα παιχνίδια παλαιότερων εποχών
Ειδικοί στόχοι Ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος, κριτική σκέψης και επικοινωνιακών σχέσεων Γνωριμία με παιχνίδια που έπαιζαν οι παππούδες και οι γονείς των νηπίων

4 3. Ενίσχυση αυτοεκτίμησης, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σεβασμού στην ομάδα
4. Αποδοχή και τήρηση των κανόνων

5 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Μιλήσανε για το αγαπημένο τους παιχνίδι. Κάθε νήπιο έφερε από το σπίτι το παιχνίδι που προτιμούσε και το παρουσίασε στην ομάδα. Μας εξήγησε τους λόγους που το έχει ξεχωρίσει από τα άλλα του παιχνίδια. Στην συνέχεια το ζωγράφισαν. Με τα παιχνίδια που έφεραν τα νήπια δημιουργήσαμε τη γωνιά παιχνιδιού.

6

7 Κάναμε διαχωρισμό των παιχνιδιών σε ατομικά και ομαδικά
Κάναμε διαχωρισμό των παιχνιδιών σε ατομικά και ομαδικά. Ψηφίσαμε το αγαπημένο μας ομαδικό παιχνίδι και το παίξαμε. Ήταν οι μουσικές καρέκλες. Ψάξαμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια. Βρήκαμε παιχνίδια που ήδη ξέραμε όπως το κρυφτό, η τυφλόμυγα, το περνά-περνά η μέλισσα και κάποια που τα ακούγαμε για πρώτη φορά όπως η Μπερλίνα και τα Σκλαβάκια.

8 Διαλέξαμε το κρυφτό, μάθαμε τους κανόνες και το παίξαμε στην αυλή του σχολείου με τα παιδιά του Δημοτικού. Παίξαμε ακόμα τα μήλα, αλάτι ψιλό, περνά-περνά η μέλισσα και σκυταλοδρομίες.

9 Βρήκαμε στο διαδίκτυο εικόνες από παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα
Βρήκαμε στο διαδίκτυο εικόνες από παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα. Παρατηρήσαμε ότι κάποια από αυτά μοιάζουν με τα σημερινά παιχνίδια. Προσπαθήσαμε να μάθουμε τις ονομασίες τους και τις αντιστοιχίσαμε με τις σημερινές.

10 Πλαταγή = Κουδουνίστρα
Άθυρμα = Το αμαξάκι Χαλκή Μυία = Τυφλόμυγα Ακινητίνδα = Αγαλματάκια Κολλαβίζειν = Μπιζ

11 Μας επισκέφτηκε ο παππούς ενός νηπίου και μας μίλησε για τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν παιδί, στα χρόνια του πολέμου. Τα παιχνίδια τα έφτιαχναν μόνοι τους. Στο χωριό δεν υπήρχε μαγαζί να πουλάει παιχνίδια. Μας διηγήθηκε πως έφτιαχναν τις μπάλες από την κοιλιά του γουρουνιού που έσφαζαν κάθε Χριστούγεννα και καραβάκια από ξύλα και φύλλα δένδρων. Πόση χαρά τους έδιναν αυτά τα παιχνίδια!

12

13 Τα νήπια έδειξαν στον παππού πως παίζονται κάποια από τα παιχνίδια που έχουμε στο νηπιαγωγείο.
Είδαμε εικόνες από πίνακες ζωγραφικής που έχουν θέμα τους το παιχνίδι. Φτιάξαμε κ εμείς στην συνέχεια το δικό μας πίνακα με την τεχνική του κολάζ με τον τίτλο «Παιχνίδια στην παραλία».

14

15 Ακούσαμε από το cd ‘Ένας τεμπέλης δράκος’ το τραγούδι ‘’Το ελεφαντάκι’’. Καταγράψαμε ποια παιχνίδια ακούγονται στο τραγούδι. Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας την ίδια μελωδία γράψαμε με τα νήπια δικούς μας στίχους και φτιάξαμε το δικό μας τραγούδι με τον τίτλο «Το αρκουδάκι».

16

17

18 Παρουσίαση Με το τέλος του προγράμματος τα νήπια παρουσίασαν στις οικογένειες τους τις εργασίες τους, τα παιχνίδια που έμαθαν και το τραγούδι μας « Το αρκουδάκι». Αξιολόγηση Δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο μουσείο λόγω δυσκολίας στην μεταφορά των παιδιών. Συμπερασματικά, ήταν ένα ωραίο πρόγραμμα από το οποίο πήραμε γνώσεις,

19 περάσαμε δημιουργικές ώρες και η νηπιαγωγός και τα παιδιά και βιώσαμε την χαρά του παιχνιδιού.


Κατέβασμα ppt "Πολιτιστικό Πρόγραμμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google