Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ « ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ( Δ 1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ( Δ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ « ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ( Δ 1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ( Δ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ « ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ( Δ 1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ( Δ 2) ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ( Δ 3) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013-14 « ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ »

2 1 Η ΔΡΑΣΗ  Αρχικά, έγινε ανάγνωση από τον εκπαιδευτικό με παράλληλη επίδειξη εικόνων του βιβλίου.  Ακολούθησαν ερωτήσεις επιφανειακής κατανόησης : Πώς λένε τον ήρωα ; Τι ήταν το πρώτο πράγμα που είδε μόλις ξύπνησε ; Πώς αντέδρασε ; Τι συνάντησε στο δρόμο για το σχολείο ; Ποια ιδέα του ήρθε στο μυαλό όταν επέστρεψε στο σπίτι ; Για ποιο λόγο απογοητεύτηκε ;  Έπειτα, συνεχίσαμε με προβολικές ερωτήσεις – ερωτήσεις αιτιολόγησης : Φανταστείτε σε ποια απίθανα μέρη θα μπορούσατε να ανοίξετε τρύπες. Αν θέλατε να ανοίξετε κι εσείς μια τρύπα στο νερό πώς πιστεύετε θα το καταφέρνατε ;

3 2 Η ΔΡΑΣΗ  Γράψαμε ένα γράμμα στο Γιάννη για να του προτείνουμε κι εμείς τρόπους ν ’ ανοίξει μια τρύπα στο νερό.  Βρήκαμε άλλες εκφράσεις σε σχέση με « τρύπα » και « νερό », αινίγματα και παροιμίες.  Με τις λέξεις που είναι με έντονα γράμματα στο βιβλίο φτιάξαμε μια δική μας ιστορία.  Φανταστήκαμε τρύπες μεγάλες, μεσαίες, μικρές στο νερό αληθινές ή και φανταστικές και τις ζωγραφίσαμε.  Παρουσιάσαμε τις τρύπες που σχεδιάσαμε μέσα από ένα χαρτόκουτο τηλεόρασης.  Πήραμε συνέντευξη από τις τρύπες που φτιάξαμε.

4 3 Η ΔΡΑΣΗ  Καταγράψαμε παροιμιώδεις φράσεις που γνωρίζουμε ( π. χ. σιγά τον πολυέλαιο, του άλλαξε τα φώτα κ. α. ) και τη σημασία τους.  Κάναμε έρευνα και συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές ( διαδίκτυο, βιβλία, λεξικά κλπ.) και άλλες τέτοιες φράσεις, που είτε μας είναι γνωστές είτε όχι.  Φτιάξαμε έναν κατάλογο με το σύνολο των φράσεων, τη σημασία τους και πότε χρησιμοποιούνται, καθώς και την ιστορία τους, πως δηλαδή προέκυψαν και πως έφτασαν σ ’ εμάς.  Επιλέξαμε μετά ποιες από τις φράσεις αυτές θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο κείμενο του βιβλίου χωρίς ν ’ αλλάξουμε το νόημά του.  Ξαναγράψαμε το κείμενο με τις παροιμιώδεις φράσεις στις οποίες καταλήξαμε.  Διαβάσαμε το νέο κείμενο που προέκυψε.

5 4 Η ΔΡΑΣΗ  Ντύσαμε το κείμενο με ήχους, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα του σχολείου ή άλλα κατασκευασμένα από εμάς.  Κάθε παιδί πήρε από ένα μουσικό όργανο.  Διαβάσαμε το κείμενο προσεκτικά και εντοπίσαμε όλες τις τρύπες που εμφανίζονται σε αυτό.  Κάθε φορά που συναντούσαμε μια τρύπα παίζαμε την ίδια νότα, για παράδειγμα στο μεταλλόφωνο.  Βρήκαμε έπειτα ήχους που υπάρχουν στο κείμενο ( π. χ. ο ήχος της φλογέρας ) και αποφασίσαμε με ποιο όργανο μπορούμε να αποδώσουμε τον καθένα απ ’ αυτούς.  Ξαναδιαβάσαμε το κείμενο, επενδύοντάς το παράλληλα με ήχους που παίζαμε με τα μουσικά μας όργανα.

6 5 Η ΔΡΑΣΗ  Αφήσαμε τα παιδιά έπειτα να διαλέξουν μια εικόνα – όποια εκείνα θέλουν - από το βιβλίο. Προσπάθησαν να διηγηθούν μια δική τους ιστορία εμπνευσμένα από την εικόνα που διάλεξαν.

7 6 Η ΔΡΑΣΗ  Ζητήσαμε από τα παιδιά να φανταστούν πως είναι μια τρύπα και να τη φτιάξουν με τα χέρια τους.  Τους ζητήσαμε να κάνουν και άλλα σχήματα με τα χέρια τους ( τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια κ. α.)  Παράλληλα μπορούσαν να πιαστούν χέρι χέρι και να κάνουν ένα μεγάλο κύκλο.  Μπορούσαν να τραγουδήσουν και τραγουδάκια που να έχουν μέσα τη λέξη κύκλο ( όπως π. χ. Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια, ο κύκλος θα γινότανε …) και να κινούνται συγχρόνως κυκλικά.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19


Κατέβασμα ppt "ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ « ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ( Δ 1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ( Δ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google