Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2) ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (δ3) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ : ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

2 Ακολούθησαν ερωτήσεις επιφανειακής κατανόησης: Πώς λένε τον ήρωα;
1Η ΔΡΑΣΗ Αρχικά, έγινε ανάγνωση από τον εκπαιδευτικό με παράλληλη επίδειξη εικόνων του βιβλίου. Ακολούθησαν ερωτήσεις επιφανειακής κατανόησης: Πώς λένε τον ήρωα; Τι ήταν το πρώτο πράγμα που είδε μόλις ξύπνησε; Πώς αντέδρασε; Τι συνάντησε στο δρόμο για το σχολείο; Ποια ιδέα του ήρθε στο μυαλό όταν επέστρεψε στο σπίτι; Για ποιο λόγο απογοητεύτηκε; Έπειτα, συνεχίσαμε με προβολικές ερωτήσεις – ερωτήσεις αιτιολόγησης: Φανταστείτε σε ποια απίθανα μέρη θα μπορούσατε να ανοίξετε τρύπες. Αν θέλατε να ανοίξετε κι εσείς μια τρύπα στο νερό πώς πιστεύετε θα το καταφέρνατε;

3 2Η ΔΡΑΣΗ Γράψαμε ένα γράμμα στο Γιάννη για να του προτείνουμε κι εμείς τρόπους ν’ ανοίξει μια τρύπα στο νερό. Βρήκαμε άλλες εκφράσεις σε σχέση με «τρύπα» και «νερό», αινίγματα και παροιμίες. Με τις λέξεις που είναι με έντονα γράμματα στο βιβλίο φτιάξαμε μια δική μας ιστορία. Φανταστήκαμε τρύπες μεγάλες, μεσαίες, μικρές στο νερό αληθινές ή και φανταστικές και τις ζωγραφίσαμε. Παρουσιάσαμε τις τρύπες που σχεδιάσαμε μέσα από ένα χαρτόκουτο τηλεόρασης. Πήραμε συνέντευξη από τις τρύπες που φτιάξαμε.

4 3Η ΔΡΑΣΗ Καταγράψαμε παροιμιώδεις φράσεις που γνωρίζουμε (π.χ. σιγά τον πολυέλαιο, του άλλαξε τα φώτα κ.α. ) και τη σημασία τους. Κάναμε έρευνα και συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές (διαδίκτυο, βιβλία, λεξικά κλπ.) και άλλες τέτοιες φράσεις, που είτε μας είναι γνωστές είτε όχι. Φτιάξαμε έναν κατάλογο με το σύνολο των φράσεων, τη σημασία τους και πότε χρησιμοποιούνται, καθώς και την ιστορία τους, πως δηλαδή προέκυψαν και πως έφτασαν σ’ εμάς. Επιλέξαμε μετά ποιες από τις φράσεις αυτές θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο κείμενο του βιβλίου χωρίς ν’ αλλάξουμε το νόημά του. Ξαναγράψαμε το κείμενο με τις παροιμιώδεις φράσεις στις οποίες καταλήξαμε. Διαβάσαμε το νέο κείμενο που προέκυψε.

5 4Η ΔΡΑΣΗ Ντύσαμε το κείμενο με ήχους, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα του σχολείου ή άλλα κατασκευασμένα από εμάς. Κάθε παιδί πήρε από ένα μουσικό όργανο. Διαβάσαμε το κείμενο προσεκτικά και εντοπίσαμε όλες τις τρύπες που εμφανίζονται σε αυτό. Κάθε φορά που συναντούσαμε μια τρύπα παίζαμε την ίδια νότα, για παράδειγμα στο μεταλλόφωνο. Βρήκαμε έπειτα ήχους που υπάρχουν στο κείμενο (π.χ. ο ήχος της φλογέρας) και αποφασίσαμε με ποιο όργανο μπορούμε να αποδώσουμε τον καθένα απ’ αυτούς. Ξαναδιαβάσαμε το κείμενο, επενδύοντάς το παράλληλα με ήχους που παίζαμε με τα μουσικά μας όργανα.

6 5Η ΔΡΑΣΗ Αφήσαμε τα παιδιά έπειτα να διαλέξουν μια εικόνα – όποια εκείνα θέλουν - από το βιβλίο. Προσπάθησαν να διηγηθούν μια δική τους ιστορία εμπνευσμένα από την εικόνα που διάλεξαν.

7 6Η ΔΡΑΣΗ Ζητήσαμε από τα παιδιά να φανταστούν πως είναι μια τρύπα και να τη φτιάξουν με τα χέρια τους. Τους ζητήσαμε να κάνουν και άλλα σχήματα με τα χέρια τους (τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια κ.α.) Παράλληλα μπορούσαν να πιαστούν χέρι χέρι και να κάνουν ένα μεγάλο κύκλο. Μπορούσαν να τραγουδήσουν και τραγουδάκια που να έχουν μέσα τη λέξη κύκλο (όπως π.χ. Αν όλα τα παιδιά της Γης πιάναν γερά τα χέρια, ο κύκλος θα γινότανε…) και να κινούνται συγχρόνως κυκλικά.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19


Κατέβασμα ppt "ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ «ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΡΩΣΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Δ1), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δ2)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google