Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Γενική περιγραφή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Γενική περιγραφή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Γενική περιγραφή
Στατιστικά στοιχεία Μετάδοση Τρόποι μετάδοσης Το AIDS δεν μεταδίδεται: Πορεία της νόσου Πρωτογενής λοίμωξη Φάση ασυμπτωματικής λοίμωξης Φάση συμπτωματικής λοίμωξης Φάση ανοσοκαταστολής Διάγνωση Θεραπεία AIDS και Ελλάδα (εκστρατείες-διάσημα πρόσωπα) AIDS και προκαταλήψεις Ευαισθητοποίηση Πηγές και εξωτερικοί σύνδεσμοι

3 Η εξασθένηση της λειτουργίας του ανοσοβιολογικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού ονομάζεται ανοσολογική ανεπάρκεια. Αυτή συνήθως είναι επίκτητη. Είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες και ονομάζεται Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας που οφείλεται στον ιό ΗΙV. Σύμφωνα με έρευνες ο ιός του AIDS προήλθε από συνεχείς μεταλλάξεις ενός ιού που προσβάλλει τον αφρικανικό πίθηκο και είναι άγνωστο πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

4 Στις 25 Ιουνίου 1981,αναφέρθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ το πρώτο περιστατικό που αργότερα ονομάστηκε Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας ή AIDS. Σήμερα, 31 χρόνια μετά, άνθρωποι ζουν μ’αυτό το νόσημα, έχουν πεθάνει, παιδιά έχουν μείνει ορφανά λόγω του ιού και η ανθρωπότητα ακόμη παλεύει να το ελέγξει.

5

6

7

8 Από τον αέρα Από την θάλασσα Από την πισίνα Από τα έντομα Από την τουαλέτα Από την κοινή χρήση μαγειρικών σκευών Από το σάλιο Από τη σωματική επαφή Από φιλιά κοινωνικά ή και βαθιά ερωτικά Από τον αμοιβαίο αυνανισμό Από τα ζώα

9 Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες,
Πρωτογενής λοίμωξη Πρωτογενής λοίμωξη Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες, τις πρώτες 23 περίπου μέρες της μόλυνσης ο ασθενής δεν αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού, και έτσι η περίοδος αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος επειδή ο Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες. Επίσης, τις πρώτες 23 περίπου μέρες της μόλυνσης ο ασθενής δεν αναπτύσσει αντισώματα κατά του ιού, και για αυτό η περίοδος αυτή είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος από την άποψη ότι ο φορέας μπορεί να μολύνει άλλους εν αγνοία του, ακόμα και αν έχει κάνει μια τυπική εξέταση αίματος.

10 Φάση ασυμπτωματικής λοίμωξης
Στο στάδιο αυτό ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός, είναι δυνατόν όμως να εμφανίζει κάποιες διαταραχές σε εργαστηριακές εξετάσεις. Παρόλο που ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

11 Φάση συμπτωματικής λοίμωξης
Στο στάδιο αυτό ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που είναι αποτέλεσμα μείωσης της κυτταρικής ανοσίας, όπως στοματική καντιτίαση, τριχωτή λευκοπλακία γλώσσας, υποτροπιάζων απλός έρπης και έρπης γεννητικών οργάνων, καθώς και εκτεταμένος έρπης ζωστήρας. Μπορεί να συνυπάρχει επίσης κεφαλαλγία, πυρετός, διάρροια, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες και κυρίως λεμφαδενοπάθεια.

12 Φάση ανοσοκαταστολής Η καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος από τη δράση του ιού σε προχωρημένα στάδια κάνει το άτομο ευάλωτο σε ιούς, μύκητες, βακτήρια και παράσιτα που υπό άλλες συνθήκες δε θα προσέβαλαν τον άνθρωπο ή θα προκαλούσαν πολύ ήπιας μορφής νόσο (ευκαιριακές λοιμώξεις). Επίσης η έλλειψη επιτήρησης του οργανισμού από το ανοσοποιητικό του σύστημα για νεοπλασίες κάνει συχνή την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως το σάρκωμα Kaposi το λέμφωμα, τον καρκίνο του στοματοφάρυγγος, του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.

13

14

15 Θεραπεία Η επιστήμη δεν έχει βρει τα μέσα να αντιμετωπίσει πλήρως τον ιό. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα όπως το AZT και το DCC που η δράση τους σχετίζεται με την παρεμπόδιση ενός ενζύμου του ιού. Βέβαια η χρήση των παραπάνω έχει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία του ασθενούς. Ταυτοχρόνως, η φαρμακευτική αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξεων από παθογόνους μικροοργανισμούς επιμηκύνει το βίο των ασθενών με AIDS.

16 Z Ω Ν Τ Α Σ Μ Ε Τ Ο A I D S

17 Εκστρατείες Πρωτοποριακές καμπάνιες διαφόρων M.K.O. δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ακούσουν μαρτυρίες οροθετικών ατόμων που θα καταθέσουν τη δική τους άποψη στα θέματα της πρόληψης, της ενημέρωσης και της έγκαιρης εξέτασης για το AIDS. Δίνεται επίσης η ευκαιρία να τονιστούν τα δικαιώματα των προσβεβλημένων από την ασθένεια, στη θεραπεία και την εργασία, κάνοντας αναφορά στον κοινωνικό στιγματισμό.Έτσι, δημιουργήθηκε ο ‘’θεσμός ελεύθερες αγκαλιές (Free Hugs)’’ που προσφέρει στον κόσμο μια δόση ελπίδας και ευαισθητοποίησης.

18

19 O ιό ς τ η ς α π ο μ ό ν ω σ η ς πιστεύετε ότι υπάρχει προστασία των φορέων και των ασθενών του AIDS από τις προκαταλήψεις, τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση;;; Κι όμως. Το σύνολο των φορέων και των ασθενών με AIDS συγκροτούν ένα πραγματικό κίνημα ζωής και κοινωνικής αλληλεγγύης, κι ας μην προσθέσουμε σε αυτούς οικογένειες και φίλους. Πώς θα ήταν τα πράγματα στη χώρα μας εάν ένα τέτοιο επώνυμο κίνημα όρθωνε το "ανάστημά" του όταν ο Άρειος Πάγος δικαίωσε το 2009 ιδιωτική εταιρεία η οποία απέλυσε εργαζόμενό της επειδή έγινε γνωστό ότι ο τελευταίος ήταν φορέας του ιού; Αναρωτιέται κανείς γιατί οι φορείς και οι ασθενείς με AIDS δεν μπορούν να ζουν ανάμεσά μας όπως όλες οι υπόλοιπες ομάδες ασθενών. Με το πρόσωπό τους φανερό. Με αξιοπρέπεια. Επωνύμως.

20 Μην κλείνετε τα μάτια στο πρόβλημα
είναι δικαιολογημένοι οι εργοδότες που απολύουν εργαζόμενο οροθετικό; είναι δικαιολογημένοι οι γονείς που ξεσηκώνονται όταν μάθουν ότι ένα παιδί με AIDS πάει στο ίδιο σχολείο με το παιδί τους; Αν ερχόταν στο δικό μας σχολείο, ένας φορέας του AIDS θα καθόσασταν μαζί του στο ίδιο θρανίο;

21

22 Βιβλιογραφία Περάκη Β.,Μπαρώνα Φ.,Μπουρμπουχάκης Ι.,Μπότσαρης Ι., Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ΄ Ενιαίου Λυκείου, Ο.Ε.Δ.Β, Αθήνα 2001 ‘’ΒHMagazino’’, Περιοδικό Βήμα, Νοέμβρης 2011 AIDS Google ( aids.gr) AIDS Google ( aids.gr) Περί υγείας και τον άνθρωπο, Έκδοση για την υγεία, Τεύχος 2

23 Επιμέλεια: Μεσσήνη Νικολία και Λάζαρη Ειρήνη


Κατέβασμα ppt "Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων Γενική περιγραφή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google