Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:2009-2010
HIV/AIDS ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τα στάδια της νόσου HIV/AIDS Tι είναι το HIV;
Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Χρήση Αντι-ρετροϊκών Φαρμάκων Εικόνες

3 ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ HIV/AIDS
Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων το 1993 καθιέρωσε το σύστημα σταδιοποίησης της νόσου HIV/AIDS από την στιγμή της μόλυνσης μέχρι την στιγμή της εκδήλωσης του πλήρους Συνδρόμου της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας σύμφωνα με τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων CD4+ και τις επιμέρους παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον ιό HIV.

4 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΗΙV; HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Ο HIV είναι ένας ιός. Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ενα χαρακτηριστικό του ιού HIV, είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του· κάπου δύο εκατομμύρια υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή· της ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται "HIV οροθετικός" και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή "Τ κύτταρα") και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

5 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΑΙDS; AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομα έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.

6 Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Χρήση Αντι-ρετροϊκών Φαρμάκων
Tεστ αντισωμάτων HIV (εάν η προγενέστερη τεκμηρίωση δεν υπάρχει) ή εάν το HIV RNA είναι μη ανιχνεύσιμο. Καταμέτρηση CD4 κυττάρων HIV RNA πλάσματος (ιϊκό φορτίο) Γενική εξέταση αίματος, βιοχημεική εξέταση αίματος, επίπεδα τρανσαμινάσεων, άζωτου ουρίας και κρεατινίνης, ανάλυση ούρων, διαγνωστική εξέταση για σύφιλη (π.χ., RPR, VDRL, ή treponema EIA), δερματικό τέστ δερμάτων φυματίωσης (εκτός αν υπάρχει ιστορικό προγενέστερης φυματίωσης ή θετικού TST ή IGRA), αντι-Toxoplasma gondii IgG, πλήρεις δείκτες για ηπατίτιδα Α, Β, και C, και Pap test στις γυναίκες

7 Λιπίδια γλυκόζης και ορών αίματος νηστείας εάν ο ασθενής θεωρείται σε κίνδυνο για την καρδιαγγειακή πάθηση και για την αξιολόγηση βασικών γραμμών πριν από την έναρξη της antiretroviral θεραπείας συνδυασμού (AIII) και Για ασθενείς που έχουν ιϊκό φορτίο >1,000 copies/mL, γίνεται γονότυπος αντίστασης στα αντιρετροϊκά φάρμακα όταν ο ασθενής εντάσεται στην κλινική, ανεξάρτητα από το εάν η θεραπεία αρχίσει αμέσως. Για τους ασθενείς που έχουν επίπεδα HIV RNA copies/mL, το τεστ αντίστασης μπορεί επίσης να γίνει, ακόμα κι αν η ενίσχυση δεν είναι πάντα επιτυχής. Εάν η θεραπεία αναβληθεί, επαναλάβετε το τεστ αντίστασης κατά την διάρκεια της έναρξης της αντιρετροϊκή θεραπείας.

8 Επιπλέον: Τεστ για Chlamydia trachomatis και βλεννόρροιες ενθαρρύνονται για να προσδιορίσουν υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά και την ανάγκη θεραπείας για σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο και Θωρακική ακτινογραφία παρουσίας πνευμονικών συμπτωμάτων ή θετική εξέταση TST ή IGRA.

9 ΕΙΚΟΝΕΣ

10

11


Κατέβασμα ppt "ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google