Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Λάρνακας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Λάρνακας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Λάρνακας
Λεύκαρα Νεολιθικός Οικισμός Χοιροκοιτίας Καμάρες Αλυκή Η προτομή του Κίμωνα

2 ΣΤΟΧΟΙ Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να: Αναφέρουν με συντομία την ιστορία του χωριού Λεύκαρα και σε τι είναι φημισμένο. Αναφέρουν από πότε χρονολογείται ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας . Τι σημαντικές πληροφορίες πήρε η ιστορία από την ανέυρεση του οικισμού . Αναφέρουν γιατί ο οικισμός περιλαμβάνεται στο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Αναφέρουν τη χρήση των καμάρων Λάρνακας.

3 Λεύκαρα Βρίσκεται 40 χλμ. από την Λάρνακα.
Γραφικό χωριό, περίφημο για τα κεντήματα του, τα γνωστά Λευκαρίτικα και για τα ασημικά του. Κατά την παράδοση, ο Λεονάρτο ντα Βίντσι επισκέφθηκε το χωριό και παράγγειλε ένα τραπεζομάντιλο με παραδοσιακό κέντημα για τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα κάτω Λεύκαρα είναι μονόκλιτος με τρούλο και περιλαμβάνει τοιχογραφίες του 12ου και του 15ου αιώνα. Στα Πάνω Λεύκαρα υπάρχει ο ναός του Τιμίου Σταυρού με ωραίο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 18ου αιώνα και ένα μοναδικό ασημένιο σταυρό του 13ου αιώνα. Τα Λεύκαρα διατήρησαν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική με τα ωραία πετρόκτιστα σπίτια. Το αναστηλωμένο σπίτι του Πάτσαλου στεγάζει το Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας.

4 Άποψη από τα Λεύκαρα Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

5 Άποψη από τα Λεύκαρα

6 Λευκαρίτικο Κέντημα

7 Νεολιθικός Οικισμός Χοιροκοιτίας
Νεολιθικός Οικισμός Χοιροκοιτίας Βρίσκεται περίπου 40 χλμ από την Λάρνακα παρά το δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού. Βρίσκεται πάνω σε κωνικό λόφο που υψώνεται από τις όχθες του ποταμού του Μαρονιού. Νεολιθικός οικισμός που χρονολογείται από το 7000 π.χ. . Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Μεσογείου και ένας από τους σπουδαιότερους στον κόσμο. Ανασκάφτηκε για πρώτη φορά το1934 από το τμήμα αρχαιοτήτων και το 1936 – 1946 από τον Πορφύριο Δίκαιο. Έχουν ανασκαφτεί γύρω στις 50 κατοικίες.

8 Πάρθηκαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χτισίματος των σπιτιών της εποχής εκείνης, τον τρόπο ζωής των κατοίκων κ.α. Οι κάτοικοι ζούσαν οργανωμένοι στον οικισμό. Κάθε οικία ήταν και εργαστήριο. Φαίνεται ότι είχαν εξημερώσει τα ζώα, όπως τα πρόβατα, κατσίκες, χοίρους και βόδια. Τη γη τη καλλιεργούσαν με σιτάρι και αραβόσιτο. Ορισμένα είδη λίθων που βρέθηκαν εδώ αποδεικνύουν την εμπορική σχέση του νησιού με τις γειτονικές χώρες της Μικράς Ασίας . Τα πέτρινα εργαλεία , όπλα, οικιακά σκεύη, περιδέραια, κοσμήματα, ρόπαλα, λεπίδες δρεπανιών που βρέθηκαν στον οικισμό βρίσκονται στο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας.

9 Οι νεκροί θάβονταν κάτω από το πάτωμα ή την είσοδο των σπιτιών.
Το ανάστημα των κατοίκων στη Χοιροκοιτία ήταν σχετικά μικρό, με μέσο όρο ζωής 25 με 40 χρόνια. Ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκοιτίας ανήκει στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

10

11

12 Οικισμός Χοιροκοιτίας

13 Οικισμός Χοιροκοιτίας

14 Οικισμός Χοιροκοιτίας

15 Κ Α Μ Α Ρ Ε Σ ( παλιό υδραγωγείο)
Χτίστηκε το 1745 από τον Ελχάτζ Απού Μπεκίρ Πασά , τότε κυβερνήτη της Κύπρου. Ήταν παλιό σύστημα υδατοπρομήθειας της Λάρνακας και μετέφερε νερό από το ποταμό Τρίμυθο σε απόσταση ένδεκα χιλιομέτρων. Η μεταφορά του νερού γινόταν με αυτό το τρόπο μέχρι το 1935.

16

17

18 Αλυκή Η Αλυκή Λάρνακας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας και ανατολικά των χωριών Μενεού και Δρομολαξιάς. Αποτελείται από ενα δίκτυο τεσσάρων λιμνών διαφόρων μεγεθών τρεις από τις οποίες είναι συνδεδεμένες. Η αλυκή θεωρείται ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ από το 2001, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το 2005. Κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, η Αλυκή της Λάρνακας βάφεται ροζ από τα χιλιάδες φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) που ξεχειμωνιάζουν στις όχθες της. Στη δυτική όχθη είναι χτισμένο το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ (Ουμμ Χαράμ).

19 Αλυκή Η παράδοση λέγει ότι ο Άγιος Λάζαρος φθάνοντας στην Κύπρο με πλοίο, αποβιβάστηκε σε μέρος έξω από το Κίτιον. Στο δρόμο προς την πόλη δίψασε και πείνασε. Όταν έφθασε σ’ ένα αμπέλι, ζήτησε από την ιδιοκτήτρια γριά να του δώσει λίγα σταφύλια. Αυτή τσιγκούνα και αφιλόξενη του είπε «Ξένε μου τα αμπέλια μου ξεράθηκαν φέτος και δεν έκαναν σταφύλια». Εκείνος τότε κατάλαβε το ψέμα που του είπε και καταράστηκε να ξεραθεί πράγματι το αμπέλι της γριάς και η γη να μετατραπεί σε αλυκή. Για πολλά χρόνια αργότερα, λέγεται πως άνθρωποι που εργάζονταν στην αλυκή, έβρισκαν κοτσάνια και ρίζες φυτών αμπελιού κάτω από το άλας που μάζευαν.

20

21

22

23 Ο Κίμωνας πέθανε ενώ πολιορκούσε το Κίτιον.
Η Προτομή του Κίμωνα Στο παραλιακό δρόμο με τις Φοινικούδες δεσπόζει η προτομή του Αθηναίου Στρατηγού Κίμωνος, ο οποίος το 450 π.χ. επικεφαλής 200 τριήρων προσπάθησε να απελευθερώσει την Κύπρο από τους Πέρσες. Ο Κίμωνας πέθανε ενώ πολιορκούσε το Κίτιον.

24 Η Προτομή του Κίμωνα

25 Τι πρέπει να θυμάμαι από το σημερινό μάθημα.....
Η προτομή του Κίμωνα Λεύκαρα Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Λάρνακας Νεολιθικός ΟικισμόςΧοιροκοιτίας Αλυκή Καμάρες

26 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
Πόσων ετών χρονολογείται ο νεολιθικός οικισμός της Χοιροκιτίας; Πότε έχει ανασκαφεί και από ποιούς; Τι πληροφορίες πήραμε για τη ζωή των κατοίκων της εποχής εκείνης; Γιατί ο οικισμός περιλαμβάνεται στο κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο; Πότε χτίστηκαν και ποιά η χρήση των Καμάρων στη Λάρνακα; Σε τι είναι φημισμένο το χωριό Λεύκαρα; Ποιός μεγάλος ζωγράφος έχει επισκεφθεί το χωριό το 1481 μ.χ. Σε τι χρησίμευαν οι καμάρες στη καθημερινή ζωή των κατοίκων της Λάρνακας; Aναφέρετε τη παράδοση που συνδέει τη Αλυκή Λάρνακας με τον Άγιο Λάζαρο. Τι είναι η αλυκή Λάρνακας και ποια η σημασία της ως υδροβιότοπος; ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Βιβλίο τουριστικής γεωγραφίας σελ. 209 τις 15, 17, 20, 21


Κατέβασμα ppt "Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα της επαρχίας Λάρνακας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google