Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
Αγίας Σοφίας Παναγίας Φανερωμένης Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Τέμενος Ομεριέ Τέμενος Μπαϊρακτάρη

2 Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν τις σημαντικότερες εκκλησίες στην πόλη της Λευκωσίας και τα πιο γνωστά Τεμένη

3 Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να:
Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση να: Αναφέρουν σε συντομία τις σημαντικότερες πληροφορίες που αφορούν τις εκκλησίες Αγίας Σοφίας, Παναγίας Φανερωμένης και Αγίου Ιωάννη. Περιγράφουν σε συντομία τα Τεμένη Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ.

4 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

5 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΕΛΙΜΙΕ)
Βρίσκεται στη κατεχόμενη Λευκωσία λίγα μέτρα από την πράσινη γραμμή. Κτίστηκε από τους Λουζινιανούς σταυροφόρους. Το 1326 έγιναν τα εγκαίνια της εκκλησίας . Είναι Γοτθικού ρυθμού και έχει ως πρότυπο το ναό της Παναγίας των Παρισίων. Ο ναός κτίστηκε από Γάλλους πρωτομάστορες, γλύπτες και καλλιτέχνες. Ήταν το καύχημα των Λατίνων μέχρι το 1570 μ.χ. Το όνομα Σελιμιέ δόθηκε από τους Τούρκους προς τιμή του Σουλτάνου Σελίμ του 2ου . Οι τούρκοι λεηλάτησαν την εκκλησία και την μετέτρεψαν σε τζαμί το 1570. Φωτογραφία – βιβλίο σελ. 91

6 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ

7 ΠΑΝΑΓΙΑ H ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ Βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ονασαγόρου.
Χρονολογείται από το 1300 μ.χ. Πήρε το όνομα της επειδή η εικόνα της Παναγίας αποκαλύφθηκε (φανερώθηκε) σε όραμα κάποιου πιστού. Το εσωτερικό μέρος της εκκλησίας της δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αξιόλογα έργα είναι ο Δεσποτικός θρόνος , ο Άμβωνας, η Αγία Τράπεζα, και το εικονοστάσιο που χρονολογείται από το 1659. Οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να μετατρέψουν την εκκλησία σε τζαμί γιατί κάθε φορά που οι Ιμάμηδες αναλάμβαναν τα καθήκοντα τους πέθαιναν ο ένας μετά τον άλλο. Στα ανατολικά της εκκλησίας ανεγέρθη μαυσωλείο, το έτος 1931 εις μνήμη των μαρτύρων κληρικών και προεστών της Κύπρου που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους το Τα λείψανα τους βρίσκονται στο μαυσωλείο.

8 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

9 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Βρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο Κτίστηκε το 1662 από τον Αρχιεπίσκοπο Νικηφόρο. Η εκκλησία είναι μικρή και εσωτερικά υπάρχουν αγιογραφίες του 18ου αιώνα με θέματα από την βίβλο. Στο πάτωμα, στο κέντρο της εκκλησίας, βρίσκεται μαρμαρένια πλάκα με σκάλισμα του δικέφαλου αετού που είναι το έμβλημα της Ανατολικής Ορθόδοξης εκκλησίας. Το εικονοστάσιο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη είναι από τα ωραιότερα ξυλόγλυπτα εικονοστάσια του 18ου αιώνα Από τα αξιόλογα κειμήλια της εκκλησίας είναι η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, έργο του γνωστού κρητικού ζωγράφου Πουλάκη ,που στάλθηκε από τη Βενετία το 1672 Επίσκοποι και Αρχιεπίσκοποι, όταν ενθρονίζονται στέκουν πάνω σε αυτή την πλάκα και δίνουν τον όρκο πίστης στην ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία.

10

11 Το τέμενος όπως είναι σήμερα κτίστηκε από τον Απτουλά Πασά το 1820
ΤΖΑΜΙ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ Βρίσκεται στον προμαχώνα Κωνστάντζο, στο νότιο μέρος των τειχών της Λευκωσίας. Το τέμενος όπως είναι σήμερα κτίστηκε από τον Απτουλά Πασά το 1820 Το όνομα του το πήρε από τον πρώτο Οθωμανό στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε αφού πρώτα κατόρθωσε να υψώσει την Οθωμανική σημαία στις 9 Σεπτεμβρίου το 1570.

12 Βρίσκεται κοντά στο κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
ΤΕΜΕΝΟΣ ΟΜΕΡΙΕ Βρίσκεται κοντά στο κτήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τον 14ον αιώνα ήταν η εκκλησία της Παναγίας των Αυγουστίνων μοναχών. Είναι η μεγαλύτερη λατινική εκκλησία της Κύπρου μετά την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Το 1570 υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους τούρκους. Στον περίβολο του ναού υπήρχαν πολλές επιτύμβιες στήλες, πολλές από τις πλάκες αυτές βρίσκονται τώρα στο Μεσαιωνικό μουσείο Λεμεσού.

13 Τι έχουμε μάθει σήμερα …
Αγίας Σοφίας Τέμενος Μπαϊρακτάρη Παναγίας Φανερωμένης Σημαντικές εκκλησίες και τεμένη στην πόλη της Λευκωσίας Τέμενος Ομεριέ Αγίου Ιωάννη Η αρχιτεκτονική, ή ιστορική, η πνευματική, η πολιτιστική αξία των εκκλησιών και των τζαμιών αυτών καθιστούν τους χώρους αυτούς πόλους έλξης ξένων τουριστών αλλά και ντόπιων επισκεπτών.

14 Από το βιβλίο σας σελ. 110 τις 9, 16 και
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας κτίστηκε από τους ……………………………….. σταυροφόρους. Είναι ……………………….. ρυθμού και έχει ως πρότυπο το ναό της ………………………. των Παρισίων. Ο ναός κτίστηκε από …………………………. πρωτομάστορες, γλύπτες και καλλιτέχνες. Γιατί η εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης ονομάστηκε έτσι; Γιατί οι Τούρκοι δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν τζαμί την εκκλησία της Φανερωμένης; Πως πήρε το όνομα του το Τζαμί Μπαϊρακτάρη; Το τέμενος Ομεριέ πριν την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570 ήταν εκκλησία της ……………………………………………………….. Ασκήσεις για το σπίτι Από το βιβλίο σας σελ. 110 τις 9, 16 και σελ. 112 την 53


Κατέβασμα ppt "Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google