Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαία Αιγυπτιακή Τέχνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαία Αιγυπτιακή Τέχνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαία Αιγυπτιακή Τέχνη
Αρχαία Αιγυπτιακή Τέχνη Γενικό Λύκειο Αξιού Διερευνητική εργασία Α' τετραμήνου Οι μαθητές που εγράστηκαν : Γιώργος Καράμαλας Δημήτρης Γαγαμάνης Νικόλας Δήμου

2 Πυραμίδες Ναοί Μικροτεχνία

3 Τι είναι οι πυραμίδες      Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του.

4 Οι πρώτες πυραμίδες  Οι πρώτες πυραμίδες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αρχαίου Βασιλείου (3200 – 2300 π.Χ.) ανάμεσα σε αυτές και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Ωστόσο η πρώτη πυραμίδα και ο πρώτος πέτρινος τάφος ήταν η Βαθμιδωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζονέρ. Οι βαθμιδωτές πυραμίδες συμβόλιζαν την σκάλα με την οποία ο νεκρός θα έφτανε στα αστέρια μαζί με τους άλλους θεούς. Κατά την διάρκεια του χρόνου, όμως, ο  ήλιος πήρε μεγαλύτερη σημασία από τα αστέρια, κι έτσι χτίστηκαν  οι πραγματικές πυραμίδες που οι πλευρές τους συμβόλιζαν τις ακτίνες του ήλιου.

5 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε
1.     Η Πυραμίδα του Χέοπα έχει μέγεθος όσο 7 ή 8 γήπεδα ποδοσφαίρου  μαζί  (230 * 230 μέτρα). 2.     Οι πυραμίδες βρίσκονται στις ακτές του Νείλου γιατί μερικοί ογκόλιθοι χρειάζονταν να μεταφερθούν από τα λατομεία με πλοία. 3.     Όλες οι πυραμίδες βρίσκονται στην δυτική όχθη του Νείλου, όπου δύει ο ήλιος,  προφανώς για θρησκευτικούς λόγους.

6 4.     Ο νεκρός Φαραώ θαβόταν με ένα κείμενο το λεγόμενο «βιβλίο των Νεκρών» που του έδινε συμβουλές για το πώς να φτάσει στον Κάτω Κόσμο. 5.     Ο Φαραώ θαβόταν μαζί με το ζωάκι του (αν είχε) και τα αγαπημένα του αντικείμενα.

7 Οι Πυραμίδες της Γκίζας
    Οι Πυραμίδες της Γκίζας      Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα – ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας  καθώς είναι 147 μέτρα. Χρονολογείτε γύρω στο 2550 π. Χ. Παρόλο το μεγαλείο της πυραμίδας, η μούμια του Φαραώ  Χέοπα δεν βρέθηκε ποτέ ενώ μερικοί από τους θησαυρούς του βρέθηκαν εκεί.

8   Η δεύτερη πυραμίδα, χτισμένη από το Φαραώ Χεφρήνα, (Χαφρέ) χρονολογείται γύρω στο 2520 π. Χ. Είναι μόλις 3 μέτρα πιο κοντή από την πυραμίδα του Χέοπα.

9 Η τρίτη πυραμίδα, χτισμένη από τον Φαραώ Μενκαουρέ χρονολογείται γύρω στο 2490 π. Χ. Είναι η πιο μικρή από τις τρεις, καθώς φτάνει μόλις τα 66 μέτρα.

10 Ναός του Καρνάκ Το Καρνάκ (στην αρχαία αιγυπτιακή Ιπέτ Σουτ, ο πιο σεβαστός τόπος) είναι ο μεγαλύτερος χώρος λατρείας της αρχαίας Αιγύπτου , αφιερωμένος στις θεότητες της Τριάδας των Θηβών . Παίρνει το σημερινό όνομά του από το παρακείμενο μικρό χωριό Καρνάκ, που βρίσκεται στις όχθες του Νείλου και περίπου δυόμισι χιλιόμετρα βόρεια του Λούξορ.

11 Ναός του Λούξορ Κτίσθηκε απ την μοναδική γυναίκα Φαραώ, Χατζεπσούτ, τον Τουθμόσις τον 3ο, τον Αμενχοτέπ τον 3ο και τελευταίο τον Ραμση τον 2ο και ήταν αφιερωμένος στον σπουδαιότερο θεό των Αιγυπτίων, τον Άμμωνα Ρα. Στη αρχαιότητα ενώνονταν με τον Ναό του Καρνάκ με μιά ευθεία οδό 3 χλμ που εκατέρωθεν κοσμούσαν πάνω από 2000 κριαρόμορφες σφίγγες, την Λεωφόρος των Σφιγγών.

12 Αιγυπτιακά Κοσμήματα Για ένα αρχαίο Αιγύπτιο τα κοσμήματα είχαν εντελώς διαφορετική αξία από σήμερα. Ο χρυσός ήταν το σύμβολο της μακροζωίας, της αιώνιας ζωής και την αρχοντιάς. Ήταν το χαρακτηριστικό του Φαραώ. Πίστευαν με  αφοσίωση ότι ο λάπις, ο αμέθυστος, το τιρκουάζ, ο γρανάτης και άλλα πολύτιμα υλικά έχουν μαγικές ιδιότητες και ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από κακά πνεύματα, τα ξόρκια, τις ασθένειες, ακόμα και την κατάθλιψη.

13 Οι αρχαίοι φορούσαν τα στολίδια τους σε αρκετά μέρη του σώματος
Οι αρχαίοι φορούσαν τα στολίδια τους σε αρκετά μέρη του σώματος. Ένα κολιέ θα προστάτευε την καρδιά ή θα ενίσχυε την δημιουργικότητα. Ένα δαχτυλίδι θα φοριόταν για προστασία. Υπήρχαν και άλλα είδη κοσμημάτων για τον καλλωπισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, που έχουν χάσει δυστυχώς τη χρηστικότητα τους σήμερα - ειδικά κοσμήματα για το μέτωπο, τους αστραγάλους, γύρω από τη μέση και τους ώμους. Τα αρχαία αιγυπτιακά κοσμήματα συνήθως εκπροσωπούσαν θεότητες, ο πιο δημοφιλής είναι ο Κεφερ- ο Σκαραβαίος θεός. Επίσης απεικονίσεις  της Ίσιδας και της Όσιρις δεν ήταν σπάνιες.


Κατέβασμα ppt "Αρχαία Αιγυπτιακή Τέχνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google